Home / Belangrijk / Gerlant: crisis en oorlog in 2019?

Gerlant: crisis en oorlog in 2019?

Wat brengt 2019 mij? Mijn conclusie is schokkend voor burger en boer. De wereld van vandaag staat op een breekpunt van tijden. Het westerse dominante economische systeem is failliet. 2019 brengt een nieuwe crisis en oorlog. Daar ben ik bang voor. En ik schrijf het ook op. Om een discussie op gang te brengen. Over de geringe rol van Nederland en haar inwoners op het wereldtoneel. Over hoe internationale ontwikkelingen op het gebied van geopolitiek (onder andere de opkomst van Azië), innovatie en de economie en hier enorme gevolgen gaan hebben. Die er wellicht voor zorgen dat bepaalde discussies hier klein bier worden. Ik daag bij deze wethouder economie Dennis Melenhorst uit om hierop zijn visie te geven. Ik daag bij deze jullie allemaal uit om mee te praten.

Ik hobbel niet achter de mainstream media, ‘de paus van deze wereld’ aan, maar probeer een ‘helicopterview’ te projecteren. Ik baseer me op conclusies uit rapporten van wereldwijde overheidsorganisaties, volg discussies op ‘elitaire’ forums, maar voer ook gesprekken op YouTube met gewone mensen rond de wereld. Hoofdzakelijk boeren, maar ook politici die mij laten zien dat voedselproductie overal ter wereld voer voor discussie is, maar de ‘wijze mannen’ van de wereld met andere dingen bezig zijn.
Er is op dit moment wereldwijd een herverdeling van de machten gaande. De westelijke dominantie van de wereld, de afgelopen 500 jaar komt ten einde. De westerse dominantie heeft geleid tot een exceptionele groei van de wereldbevolking. De leider van de laatste eeuw, Amerika, verliest binnenkort zijn positie en een Aziatisch land gaat dat overnemen. Dat lijkt nu China te wezen, maar een andere kandidaat is India dat binnen korte tijd met meer dan 1,5 miljard mensen meer inwoners heeft dan China. Het sterke punt van die landen is dat hun politiek gedragen wordt door de bevolking. Ook al leven er miljoenen Chinezen onder het minimum bestaansniveau, zij geloven hun politici. Die beloven namelijk dingen die ze waar maken. Bijvoorbeeld dat die miljoenen mensen over een paar jaar ook boven dat minimum zitten. Dat doen ze met hun eigen valuta en afgeschermde munteenheid. In onze wereld is de onvrede zo groot dat een Brexit bespreekbaar is, de Franse president Macron bakzeil moet halen en de Gele hesjes tegemoet komt en een Amerikaanse president verkozen werd omdat hij een muur wil bouwen: ‘America first’.

Oorlog

Als je in de geschiedenis kijkt zie je dat deze machtswisselingen vaak gepaard gaan met oorlog. Een oorlog op korte termijn tussen Amerika en China is een reële optie voor wie de ontwikkelingen een beetje volgt. De Aziaten zijn al langeretijd bezig om de wereld economisch over te nemen, denk alleen aan alle goedkope producten die wij van hen importeren. Ons geld gaat naar China, zij komen terug en kopen hele delen van Amerika, Rusland etc. op om voedsel te produceren. Ze kopen onze westerse beschaving in vastgoed terug. Arabieren (de grootste boer van Rusland is op dit moment een Arabier) doen dat al langer om eigen voedsel-/veevoer- voorziening veilig te stellen. Wat India betreft: zij zijn vooral sterk aanwezig in Amerika en Canada, maar ook hier in West-Europa kun je hun inbreng in onze informaticasector, maar ook de geneeskunde niet weg denken.

Klimaat

In Nederland hebben we de klimaatgekte, ons land wil als koploper de wereld redden. De maatregelen die genomen worden (gasloos), zijn de tegenovergestelde van die van de omringende landen. Wij gaan de wereld redden door 1000 miljard euro extra te investeren in windmolens, warmtepompen en dure elektrische auto’s met lithiumbatterijen. Het is ‘jan met de pet’ die dat betaalt, niet het bedrijfsleven. De vraag is: heeft het zin om nog even een – enorm vervuilende – vervangingseconomie op te zetten en sociale ongelijkheid te creëren (kernenergie is het antwoord op onze energievraag). Maar dat is wat gebeurt. ‘Jan met de pet’ kan geen elektrische auto betalen. Zijn dieseltje van acht jaar oud is nog lang niet afgeschreven, maar het ding moet wel weg. Het gevolg is dat de gele hesjes ook hier een steeds breder draagvlak krijgen. Economisch gezien kan onze economie dat helemaal niet trekken. Als we kijken naar de schuldenlast die wij hebben, de rente die kunstmatig laag wordt gehouden door de Nederlandse bank ondersteund door de ECB ( Europese Centrale Bank) zitten we er dieper in dan in 2008 bij de vorige economische crisis. De geldpersen in Europa drukken papier maar meer waarde staat er niet tegenover. Italië is het zorgenkindje van de EU, daar hoeft maar iets te gebeuren en de ballon spat uiteen.

Voedsel

Tegelijkertijd speelt er de discussie over voedsel. Het ‘boertje pesten’ zoals veel agrariërs dat voelen. Minder dieren en kringlooplandbouw, maar vooral meer plantaardig eten. De groene lobby pleit daarvoor gevolgd door onwetende wetenschappers, mensen die naar één onderdeeltje van de cirkel kijken, maar niet naar het grote geheel. Daarmee hun evangelie verkondigen. Burgers die via sociale media veranderen in ‘gelovigen’ van de paus van deze wereld. Mainstream media en hun clickbait berichten.
Zonder snelle reductie van de CO2-uitstoot gaat de wereld in korte tijd terug naar het klimaat van het Plioceen, daar ben ik me van bewust. Toen was het 2 tot 4 graden warmer dan nu, en stond de zeespiegel ruim 18 meter hoger zeggen die allerwijsten van de wereld. Alleen fors ingrijpen kan dat voorkomen. Ik geloof hen. Het probleem zit ‘m erin dat ieder land het op zijn eigen manier wil doen, niemand de pijn wil dragen en dat met de snel groeiende wereldbevolking in Azië, maar ook Afrika de vraag naar energie (en de uitstoot van CO2) alleen maar toeneemt. Westerse politici die vooral geen mensenmoordenaars willen zijn en bijvoorbeeld de Chinezen een uitzonderingspositie op het akkoord van Parijs geven. Gevolg is dat straks delen van de wereld niet meer bewoonbaar zijn. Wij hier veel meer migranten krijgen. Mensen die een plek nodig hebben om te poepen en te pissen. Daarvoor moet dus dat vee eruit. De voetprint van ons als mens bespreken wij nog niet in de milieu discussie, onze persoonlijke fosfaat uitstoot wordt onze grootste vijand. Het platteland zijn wij nodig om dat te compenseren, te wonen en recreëren met een paar hobbyboeren als kringloop figurant. De randstad wordt straks overgenomen door migranten.

Patriottisme

Criticasters zitten nu, voor zover ze nog niet zijn afgehaakt op de wipstoel om te reageren. “Je vergeet de voedselproductie, als onze boeren weg zijn moeten we zeker uit Oostblok landen eten waar het dierenwelzijn vele malen slechter is dan hier?” Maar we kunnen de wereld niet voeden met landbouw. Het zijn technologische ontwikkelingen die dat gaan doen. Ons voedsel komt straks hoofdzakelijk uit een 3D-printer aangevuld met wat kringloopvlees en planten. Het klinkt ongelooflijk, maar dat is wat ik van wijze mensen (technici met name) over de hele wereld hoor.
Voor hen die lacherig weg kijken nu, een iets makkelijker plaatje. De geschiedenis leert dat een Amerikaanse president die onder vuur ligt zijn populariteit ineens toe ziet nemen als hij in oorlog is. Het patriottisme onder de Amerikanen steekt dan de kop op. Trump weet dat en heeft daar belang bij. 2019 brengt dus oorlog en een economische crisis. Hand op de knip is dus het devies, maar het is ook een situatie waar ik geen enkele grip op heb.

Omgevingsvisie

Dit wetende, waar gaat het dan met Salland heen, is de vraag die ik mij zelf stel. Ook een vraag die ik jullie stel en iets waar wij samen over in discussie moeten. De vaststelling van de omgevingsvisie dit jaar door de gemeenteraad is een dingetje. Het gaat bepalen waar wij op de langere termijn met elkaar naartoe gaan en er moeten vragen worden beantwoord als: is er straks in Salland nog ruimte voor een megastal, is er ruimte voor lelieteelt. Willen wij nog roundup of hoe gaan wij om met leegstand in de winkelstraten. De technologische ontwikkelingen gaan ook daar hun sporen trekken.
LTO en Rabobank nodigen de laatste jaren sprekers uit voor de boerendag van Stöppelhaene die mij op dit spoor zette. Afgelopen jaar zei de dagvoorzitter: “De spreker poneert een heftige stelling om discussie uit te lokken, loopt u niet weg.” Dat heb ik met dit stuk ook gedaan. De spreker keek daarbij de zaal rond waar zichtbaar minder boeren aanwezig waren als het jaar daarvoor.
De beide organisaties weten dus waar het naartoe gaat, maar hebben het lef niet om het hardop te vertellen. Rabobank is gestopt met het financieren van vele familie bedrijven die op dit moment in zwaar weer zitten was onlangs in het nieuws. Boeren voelen zich niet vertegenwoordigd door LTO en zeggen massaal het lidmaatschap van op ook. Over die onvrede onder de boeren Liet LTO voorzitter Callon pas optekenen: “Wij hebben een vechtmachine opgetuigd en zijn klaar voor de toekomst.” Hij kan vechten wat hij wil, als je niet eerlijk bent, niet hardop man en paard noemt, vecht je je dood in een oorlog die niet de jouwe is.
Wij moeten dus met elkaar hier in Salland op zoek naar een gezamenlijke toekomst. Dat 2019 spannend wordt is zeker, dat het oude ten onder gaat, is van alle tijden. De vraag is hoe en wat. Dennis, aan jou het woord.
gerlant@regiobode.nl

Lees ook

‘God, Sex en Shostakovich’ in Podium Heino en Den Alerdinck

REGIO – De Schatkameropera brengt in oktober tweemaal de theaterproductie ‘God, Sex en Shostakovich’ op …

13 comments

 1. Sorry Gerlant, maar hoe knap ik dit epistel ook geschreven vind is het niet meer dan een opsomming van feiten die je overal in de diverse media voorbij ziet komen. Persoonlijk had ik het interessanter gevonden als je al wat voorzetjes gegeven had voor eventuele oplossingen van de problemen die jij hierboven aankaart. Dán had je misschien een discussie op gang kunnen brengen. Nu verwacht je van Dennis Melenhorst dat hij zomaar een visie uit zijn mouw schudt die hij als wethouder wellicht helemaal niet kan waarmaken? Dat is me nogal niet wat!

  • Gerlant Zielman

   @Marjan,

   Het is een samenvatting van, een oproep tot een debat en de belangrijkste opinie die er in zit “ons voedsel komt straks uit een printer”. En Dennis? Dennis kan dat.

 2. Zo’n debat is alleen zinvol als er handvatten worden aangereikt op de vraag: Hoe nu verder?
  Als Dennis dat kan zou dat mooi zijn.
  Ik ben erg benieuwd.

 3. Het is een goede analyse van de geopolitiek. Europa heeft zijn beste jaren gehad maar niemand durft dat hardop te zeggen. Terwijl de politieke elite zich druk maakt over Nederland van het aardgas af, worden de kaarten elders in de wereld geschud. Oplossingen? Investeren in de NAVO maar helaas is dat al te laat. Zorg er maar voor dat je zelf voedsel kan produceren, en duurzaam kan conserveren zonder vriezer, dat je stroom kan opwekken en een eigen drinkwaterbron hebt.

 4. niet Dennis Melenhorst moet met een visie komen op dit punt.
  die visie moet uit den haag komen.
  belangrijkste is daarbij dat nederland weer eigen beleid maakt en ook uitvoerd en niet wat roepen en vervolgens met de staart tussen de benen terugtrekken omdat frankrijk en/of amerika het er niet mee eens is.

  wat die crisis aangaat geen zorgen die komt er wij als arbeider hebben er weliswaar weinig van gemerkt maar de 7 goede jaren zijn voorbij dus ja dan volgen er weer 7 slechte jaren.

  en die oorlog?
  die is al gaande sinds de val van de muur in 1988.

  • Er mist nog iets achter die zin over de oorlog.
   Er moet nog achter staan: ‘Alleen het westen is zo laf om die niet op eigen grondgebied te voeren’.
   Dat lijkt me ook lastig, maar laten we tenminste erkennen dat we in oorlog zijn.
   Zo lang de mens enkel denkt in geld, eigenbelang, macht zou ik niet weten hoe we hier (wereldwijd) uit gaan komen.

 5. Nou nou Gerlant. Knap gedaan hoor, al die letters en woorden en zinnen over al die best wel moeilijke onderwerpen in Salland en de provincie en Nederland en de wereld en zo.
  Wát een werk! Ik kan heel goed me voorstellen dat je de energie mist om ook nog je sores over de rest van het universum aan te kaarten.
  Maar misschien komt dat nog?

 6. Politici op europees, landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau zouden zich met de door Gerlant verwoorde kwesties bezig moeten houden. Maar de kiezers van deze personen vinden alleen zaken die direct betrekking hebben op hun verwende leefstijlen interessant en daarom gebeurt er niets op dit gebied. We gaan een heel andere tijd tegemoet. De westerse dominantie is afgelopen, hoewel Rutte steeds het tegendeel wil bewijzen. Daar zouden we ons in het totaal versnipperde Europa mee moeten bezig houden. Op economisch gebied valt er in de westerse samenlevingen weinig meer te verdienen En wat er wordt verdiend verdwijnt in de grote zakken van beleggers die steeds rijker worden. Ik denk dat we ons moeten instellen op een samenleving waar we zelf onze producten produceren incl. de landbouw, zonder veel grondstoffen te importeren. En ons (eigen) gasverbruik afschaffen zou een van de laatste maatregelen moeten zijn. De invloed op het mondiale klimaat door ons(Ned) gebruik is te verwaarlozen.

 7. Nou vooruit dan, beste Gerlant, nog één reactie dan. Er wordt tenslotte al genoeg online geleuterd.
  In jouw epistel haal je oorzaken, gevolgen, toekomst, geschiedenis, feiten, meningen, conclusies, verwachtingen, aannames en oordelen door elkaar, Dat is niet alleen slordig maar in mijn ogen zelfs kwalijk te noemen.
  En om deze chaos als uitgangspunt voor een debat te nemen lijkt me af te raden voor ieder weldenkend mens.

  • Gerlant Zielman

   Bert,

   Oorzaak en gevolg. Iets wat de geschiedenis leert is dat ik vrijgoed in kan schatten op hoofdlijnen waar het heen gaat, ook in de Sallandse politiek. We gaan het meemaken maar als je reactie niet inhoudelijker wordt aan dit komende debat ga jij het beleven…

 8. Heb bewondering voor je arbeidsethos.
  Ik wens je veel schrijfplezier en hoop dat je genoeg ruimte hebt op je vork voor al het hooi dat er ongetwijfeld nog op gaat komen in 2019.

  • Gerlant Zielman

   Dank Brett.

   Deze reactie had ik niet verwacht. Twee keer niet na je vorige reactie.

   “Ik daag bij deze jullie allemaal uit om mee te praten.”

   Waar een wil is, is een weg. Wij praten al, jij hebt de gave en de mogelijkheid. Ik doe mijn ding, doe jij het jouwe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.