‘Dit was een brainwave, die heb je soms’

Frank Satink praatte jeugdhelden Fatal Flowers weer bij elkaar voor Dauwpop en tour

NIJVERDAL/GRONINGEN – “Ik weet nog dat ik in 1990 las dat The Fatal Flowers stopte. Het krantenbericht heb ik toen nog uitgeknipt en het moet nog ergens liggen. De band had net op Parkpop gestaan en ineens was het over. Dat was een dingetje, balen!” Voormalig Heinoër Frank Satink (thans woonachtig in Zwolle), boeker van onder andere Dauwpop, Stöppelhaene en Ribs & Blues en mede-eigenaar van organisatiebureau Ev’Hands en platenlabel/boekingskantoor Goomah Music, besloot vorig jaar met zijn jeugdhelden te gaan praten en kreeg het voor elkaar. 29 jaar na de bandsplit komt The Fatal Flowers weer bij elkaar. De band trapt een korte tour (twaalf datums) op donderdag 30 mei af op Dauwpop.

The Fatal Flowers uit Amsterdam groeide in de tweede helft van de jaren tachtig uit tot de bekendste alternatieve rockact van het land. De mannen maakten een mix van sleaezerock, punk, new wave en roots. De band was ambitieus en nam platen op in het buitenland met beroemde producers als Craig Leon (Blondie), Vic Maile (Motörhead) en David Bowie-gitarist Mick Ronson. Bekendste single was Younger Days, titeltrack van het officiële debuut uit 1986. Rolling Stone sterjournalist David Fricke wijdde een toprecensie aan dat album. Fatal Flowers stond in 1987 op Pinkpop, in de tijd dat maar een Nederlandse band per jaar dat mocht. Ze sleepten een zilveren harp en twee Edisons in de wacht. Toch gaven de mannen er de brui aan in 1990, het jaar waarin ze zelfs in het vermaarde WDR-programma Rockpalast stonden. Dat terwijl er gepraat werd over een Amerikaanse doorbraak. De reünie van The Fatal Flowers gaat plaatsgrijpen in de laatste line-up, die van album Pleasure Ground. Dat is die met oprichters zanger/gitarist Richard Janssen en drummer Henk Jonkers plus sologitarist Robin Berlijn en bassist Geert de Groot.
“Veel mensen onder de 40 zal de naam The Fatal Flowers weinig zeggen, maar als je over de 40 bent, kun je je de band vast nog wel herinneren”, vertelt Frank. Zelf zag hij The Fatal Flowers maar één keer: in 1990 in Elckerlyc in Luttenberg. “Het was op een zondagavond. Ik was toen een jaar of 17. Ik weet er verder niet zo heel veel meer van, maar kan me de opkomst nog wel herinneren. Het hele podium vol rook, licht van stroboscopen. Dat maakte meteen indruk. Stuitergaaf.”

Retroacts

Dauwpop viert dit jaar het 25-jarig bestaan. Ter ere daarvan zocht Frank enkele bands die het juiste nostalgische rockgevoel konden neerzetten. “Ik programmeer elk jaar enkele retroacts. Zoals in het verleden Dead Moon en Daryll Ann. Vooral voor het wat oudere deel van de bezoekers dat van alternatieve gitaarmuziek houdt. Voor de 25-ste editie van Dauwpop wilde ik wat bijzonders. Henk, de drummer van The Fatal Flowers, ken ik al jaren. Dus heb ik hem mijn idee maar eens voorgelegd tijdens een gesprek. Gewoon terloops. Aanvankelijk had hij er geen oren naar, maar hij zei wel dat ik maar eens met Richard moest gaan praten. Dus heb ik hem maar gebeld. Richard wist het niet zo goed. Maar goed, hij zei wel dat als de anderen wilden, hij ook wel bereid was. Ik had een ingang. Dus regelde ik een gesprek met Richard, Henk en Geert. Er moesten wel eerst nog een paar dingen besproken worden. Ik had al een plan klaar. Een stuk of tien optredens in een maand tijd. En dan beginnen op Dauwpop. Een overzichtelijke periode, zo blijft het voor iedereen leuk. En daar was iedereen positief over. Meteen werd Robin er ook weer bij gevraagd, net zoals andere mensen uit de bandentourage.”
Toen Frank definitief het groene licht kreeg, was dat wel even een momentje. “Vooral omdat ze gewoon weer lekker met hun vieren gaan spelen. En dan ook nog op Dauwpop. Ik krijg nu enorm veel reacties. Niet normaal. Allemaal appjes, Facebookberichten. Je belt me nu in Groningen (daar is hij voor Eurosonic/Noorderslag, red.). Daar ben ik er ook al heel vaak op aangesproken.”
Of hij, als diplomaat bij uitstek, nog andere bands weer bij elkaar wil praten? Frank begint te lachen. “Ik ga hier geen vak van maken. Ik heb absoluut geen lijst. Nee, dit was een brainwave. Die heb je soms. En het is gelukt. Gaaf!”

Just play

Richard Janssen zegt in het officiële persbericht, waarmee Fatal Flowers de reünie bekend maakte: “Toen Frank me belde over een reünie, verwachtte ik er niks van. Hij belde terug en zei dat de rest er toch ‘niet geheel afwijzend’ tegenover stond. Toen we met Mick Ronson in de studio zaten, liepen we als band soms even vast. Dan kwamen we er niet meteen uit. ‘Just play’, zei hij dan altijd. Toen dacht ik: ‘Ja makkelijk praten als je Mick Ronson heet’. Nu dertig jaar ouder en een paar jaar wijzer denk ik: ‘Ja misschien had-ie gewoon gelijk en is het inderdaad zo simpel, just play’.”