Cynthia Roessink: December in de raad

Cynthia is raadslid voor GemeenteBelangen in Olst-Wijhe en schrijft elke maand een blog over haar belangrijkste ervaringen.

Het is december, en een hele drukke maand. Niet alleen voor mij maar voor heel veel moeders volgens mij. Als werkende moeder wil je toch nergens te kort doen aan de belevenis van de feestdagen. Sinterklaas, kerst en oud en nieuw. Maar naast dit is manlief en mijn vader ook nog eens jarig. Deze heren zijn kerstkindjes, allebei steenbok en mijn kanjers.
Sinterklaas vierde ik thuis met opa, oma, oom, tante en ons gezin. Op de achtergrond hoorde ik de discussie wel maar in Olst-Wijhe zijn er gelukkig nog geen demonstraties. Want eerlijk gezegd… Ik vind het feest niet meer zo leuk als het zo moet. Ik durf niet met mijn kleintjes naar een grote stad. De intocht aan de loswal is een traditie en tradities die moeten blijven.

In de week van pakjesavond hadden we ook een raadsvergadering. Er werd een klap gegeven op de reclamebelasting in Olst. Als laatst hebben we nog debat gevoerd over de wensballon. Ik vind daar wel wat van. Als er ook maar iets bedreiging vormt voor onze veiligheid dan ben ik tegen. Ook al is het moment van loslaten van een wensballon met alle betekenissen en waardig moment wordt gezien. Het is een prachtig moment en zo betekenisvol voor de nabestaanden. Maar na het loslaten… Waar gaat de wensballon heen? Waar dooft het en wat doet het met ons milieu? En ja dit vind ik ook van gewone ballonnen die losgelaten worden.

Vroeger op mijn basisschool deden we een kaartje aan onze ballon en lieten we ze los. We konden er zelfs een prijs mee winnen als die gevonden werd. We waren ons niet bewust wat voor een impact dit heeft op onze milieu. Dit weten we nu wel. Dus ballonnen prima, tijdens een feestje en/of thuis etc. Alleen niet meer buiten loslaten.

Als raadsleden werden we uitgenodigd bij de kerstbijeenkomst van de gemeente Olst-Wijhe. Deze bijeenkomt werd gestart met een drankje en een schitterende strik die je op je hoofd, hals of arm kon bevestigen. De burgemeester gaf een mooie toespraak en daarop werd het buffet geopend. Na het eten werd een, jongens tegen de meisjes spel gespeeld. De vragen hadden betrekking op het afgelopen jaar. Ik vond het erg leuk om hierbij aanwezig te zijn maar moest voor de uitslag al naar huis want ik moest de volgende dag weer fris voor de klas staan.

20 december had ik zelf feest op het beautycollege in Utrecht waar ik werkzaam ben. We deden een foute bingo, dus ook een foute kerst-trui. Bij het beautycollege is kerstvakantie wel een dingetje. We hebben namelijk kapsters en schoonheidsspecialisten in opleiding die deze dagen enorm druk zijn. De meeste klanten willen er op en top uit zien voor de feestdagen. We proberen onze studenten hierbij optimaal te ondersteunen. En als belofte geven dat januari zeker een rustigere maand zal zijn.

Als laatst in mijn blog wil ik aandacht besteden aan tradities. Gemeentebelangen Olst-Wijhe zet zich in voor tradities. Dus gaan wij op oudejaarsdag op pad met een pan vol erwtensoep langs de groepen die carbid schieten. Ik ben geboren in de waterstraat. Op de Boerhaar en in mijn achtertuin ben ik als klein meisje al opgegroeid met carbid schieten. Het is niet alleen een knal of een paar knallen. Nee het is een samen zijn. Gezelligheid, met een drankje, hapje, wat muziek en siervuurwerk. Alhoewel dat is zonde, wacht tot het donker is met siervuurwerk.

We zijn 31 december 2018 gestart in Olst. De eerste paar knallen ging nog wel, maar later zei ik, ik ga oorstoppers halen. Ik had pijn in mijn oren en door die oorstoppers kon ik genieten. Wat ik wel jammer vond is dat ik hierdoor minder hoorde en zelf verstaanbaar was. Dus in en uit de herriestoppers. Toch mag dit de pret niet drukken. Ik ben trots op Olst-Wijhe en de groepen die samen carbid schieten. Tot volgend jaar!

Als laatst wil ik iedereen uit de gemeente Olst-Wijhe de beste wensen, wensen voor 2019. Ik ben er voor u, wij gemeente belangen zijn er voor u. En hoop dat het voor ons allemaal een gezond, gelukkig en vreedzaam nieuwjaar wordt. 2019 here we come!

Heel veel liefs,
Cynthia Roessink (c.roessink@raadolst-wijhe.nl)