‘Als het niet lukt, zijn we alleen onze tijd kwijt’

Dorpshuis Herxen verloot vakantiewoning om ingrijpende verbouwing te financieren

HERXEN – Een vakantiewoning in Heino, ter waarde van 162.500 euro, vormt de hoofdprijs van een grote loterij die wordt georganiseerd door het bestuur van Dorpshuis Herxen. Maximaal 9999 loten mogen er verkocht worden. Deze kosten 98 euro per stuk. Om de loterij daadwerkelijk doorgang te laten vinden, moeten er minimaal 7708 loten over de balie gaan. En dat alles om geld bijeen te brengen voor een stevige opknapbeurt van dorpshuis de Herxer Marke. Het lijkt een enorm ambitieuze onderneming, maar Fred Dalhuisen, voorzitter van Stichting Dorpshuis Herxen, heeft er vertrouwen in.

“Bovendien lopen we geen financieel risico. Als het niet lukt, krijgen alle lotenkopers hun geld terug. Het enige wat wij dan kwijt zijn, is onze tijd en 907 euro voor de vergunning.” Om de loten te verkopen, is het bestuur van het dorpshuis een verbintenis aangegaan met online-marketingbureau diezit. Dat werkt op een no cure, no pay-basis. Datzelfde geldt voor andere betrokken partijen zoals de notaris en de registeraccountant. “Er zijn twee goede voorbeelden van dorpen waar zo’n loterij ook gelukt is”, stelt Dalhuisen. “VV Ouwe Syl uit het Friese dorp Oudebildtzijl heeft het geflikt; die hebben ook een huis verloot. En ook in Eenrum is het gelukt. We hoorden op een gegeven moment iets over de actie in Oudebildtzijl en hebben de actie in Eenrum vervolgens van begin tot eind gevolgd. Toen zijn we erin gedoken. Kijk, Herxen telt ongeveer driehonderd stemgerechtigden. Zelfs als die allemaal tien loten kopen, zijn we er nog niet. We moeten dus nadrukkelijk buiten de eigen grenzen kijken. Daarom hebben we contact gezocht met diezit. Zij denken dat het kan. Ook in Oudebildtzijl en Eenrum is met online-marketingbureaus gewerkt. Er zijn meer plaatsen waar ze het geprobeerd hebben, maar dan zonder online marketing. En daar lukte het niet. We steken nu heel erg onze nek uit, maar alleen omdat diezit op basis van no cure, no pay meewerkt. Bij het bureau zijn ze dolenthousiast. Ze zien het als een prachtige klus! Als we hun kosten hoe dan ook hadden moeten betalen, had het niet gekund. Dan praat je over tienduizenden euro’s per maand.”

Toegankelijk

Naast de vakantiewoning (op Landgoed Old Heino) zijn er nog twee andere prijzen: een verblijf voor tien personen in een vakantievilla in Spanje en een geldprijs van 2.500 euro. Daarnaast moet het bestuur de woning ook nog vrij op naam brengen en 40 procent kansspelbelasting betalen en mag de kansspelautoriteit een vergoeding tegemoet zien. Daarmee zijn de kosten van de prijzenpot alleen al zo’n 377.000 euro. Volgens de regelgeving omtrent dergelijke loterijen moet minimaal 50 procent van de opbrengst naar het goede doel gaan. En dan moet er, als de actie slaagt, ook nog een stevige vergoeding naar diezit. Dalhuisen hoopt met de loterij uiteindelijk zo’n drie tot vier ton extra binnen te halen. Dat geld is bestemd voor een stevige opknapbeurt van het dorpshuis. Het is de bedoeling om het pand voor iedereen, dus ook rolstoel- en scootmobielgebruikers, toegankelijk te maken; het hele buitengebied op de schop te nemen (een nieuw terras met tuin met speeltoestellen) en het gebouw goed te isoleren en zonnepanelen te plaatsen. “En als het even kan, gaan we voor nul op de meter”, stelt Dalhuisen. “De totale kosten zijn begroot op zeven ton. Vier ton is al gedekt op basis van subsidies van bijvoorbeeld de Kracht van gemeente, provincie en Europa en giften van fondsen, bijvoorbeeld het Coöperatiefonds van de Rabobank en het VSB Fonds. Kijk, het pand stamt uit 1881. Zo’n pand voorbereiden op de toekomst kost nou eenmaal geld. Als het niet lukt? Dan gaan we met het bouwteam, met onder andere Marten Jansen uit Broekland en enkele lokale installateurs een plan B bedenken. Maar we zijn nu vol enthousiasme bezig met plan A en we hopen plan B nooit nodig te hebben!”

Vertrouwen

Dalhuisen en de zijnen weten zich gesteund door burgemeester Ton Strien. Die heeft inmiddels het eerste lot gekocht. ‘Wat in Herxen niet kan, is nog nooit gebeurd. Alles is mogelijk in deze buurtschap’, zo laat de burgervader zich citeren op de site die hoort bij de loterij. “Want dat is belangrijk in deze tijden van fake news”, stelt Dalhuisen. “Met dergelijke mensen achter je, krijgt het publiek er vertrouwen in. In Eenrum begon het ook pas te lopen nadat de notaris in de krant had gezegd dat de loterij een prachtige actie was.”
Het was even zoeken naar de hoofdprijs. Dichtbij huis werd uiteindelijk een geschikte vakantiewoning gevonden: op landgoed Old Heino. “Het bleek zelfs dat de eigenaar de opa was van een jongeman die getrouwd is met een jongedame uit Herxen. Ze moesten er even over nadenken, maar gingen uiteindelijk akkoord. ‘Wij gunnen jullie dat’. Ook al weten ze dat de koop, als er niet genoeg loten worden verkocht, niet doorgaat. Ook zonder hen was deze actie niet mogelijk geweest.”

De trekking van de loterij is gepland op 16 juni, tijdens het Herxer Feest. Diezit heeft dus nog zo’n vijf maanden tijd om Facebooktijdlijnen in den lande te bestoken met reclame voor de loterij. “En geloof me, er zijn genoeg mensen in het westen van Nederland die wel geïnteresseerd zijn in zo’n huisje.”
Ook een lot kopen? Zie https://windithuis.nl.

Foto: Burgemeester Ton Strien koopt symbolisch het eerste lot. Rechts op de foto: Fred Dalhuisen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.