TIP Salland: 52 procent wil hoogspanningskabels ondergronds

RAALTE – 52 procent van de deelnemers aan de eerste enquête/vragenronde van TIP Salland is voor het ondergronds brengen van hoogspanningskabels in Raalte.

Ook in acht genomen dat de kosten daarbij kunnen oplopen tot 6 miljoen per kilometer. De Rijksoverheid wil dan 80 procent van de (hoge) kosten betalen, de rest moet door de betrokken gemeente en provincie opgebracht worden. 21 procent van de deelnemers aan TIP Salland is tegen.

In Raalte strijdt de werkgroep Kabelvrij Raalte voor het ondergronds brengen van de 110 kV -hoogspanningslijn die met ruim anderhalve kilometer het zuidelijke deel van het dorp doorsnijdt. Onlangs nam het Rijk Raalte op in een lijst van in totaal 55 Nederlandse gemeenten, waarvan onderzocht kan worden of de lijnen ondergronds gebracht of verplaatst kunnen worden. Als toelichting op de wens om de kabels ondergronds te brengen, komt 78 procent met het antwoord: “Het landschap ziet er mooier uit zonder bovengrondse elektriciteitskabels”; gevolgd door (68%; de deelnemers mochten meerdere antwoorden geven): “Dit haalt gezondheidsrisico’s weg.”

“Elektriciteitskabels (en masten) zijn niet direct mooi te noemen in ons landschap”, meldt één van de deelnemers. “Als dit veilig ondergronds kan, dan knapt het landschap daar ook mee op. Het is natuurlijk wel belangrijk dat dit niet heel veel gaat kosten. Meenemen in projecten waarbij de grond toch al opengelegd moet worden, is misschien een optie om de kosten zo laag mogelijk te houden.” Een ander stelt als voorwaarde dat de betrokken bewoners meebetalen vanwege de waardevermeerdering van hun kavels. “Ondergrondse hoogspanningsleidingen zijn duurder in aanleg en onderhoud (o.m. koeling). Ons kleine landje liever niet vol bouwen met horizonvervuilende objecten”, meldt een ander.

Nog niet rijp
Tegenstanders zijn van mening dat de baten niet opwegen tegen de kosten (65 procent). “De tijd en de techniek zijn nog niet rijp voor zo’n grote organisatie.” 58 procent stelt geen moeite met de kabels te hebben. “Niet alles hoeft van mij ondergronds”, stelt een deelnemer. “Voor 6 miljoen (per km) kun je heel veel andere, in mijn ogen meer nuttige, dingen doen.”

“Ik vind het gewoon passen/ horen in ons land, straks net als de windmolens. Dan vallen de elektriciteitshoogspanningsmasten helemaal niet meer op”, stelt een ander. “Vlakbij gewoond, nooit last gehad”, meldt weer een andere deelnemer. En nog een ander: “Volstrekt onnodig. Pomp het geld liever in aanplant van bomen, dan worden kabels ook aan het zicht onttrokken, als dat het probleem mocht zijn. En naar behoud van de prachtige bomen langs de N35!”

Risicoafweging
Ook is er een percentage deelnemers dat zich hierover niet wenst uit te spreken. “Het gaat mij te ver om hier zonder nadere achtergrondinfo een voor of tegen uit te spreken. Is een risicoafweging, toch?.” “Het is veel geld en ik ben niet overtuigd dat aanleg ondergronds geen negatieve straling oplevert”, stelt een ander. Tenslotte pleit een deelnemer aan de enquête ervoor om de bovengrondse kabels pas ondergronds te brengen als die versleten zijn.

TIP Salland is een onafhankelijk burgerpanel dat de meningen van inwoners uit Raalte en Olst-Wijhe raadpleegt over lokale onderwerpen. TIP Salland is een initiatief van Salland Centraal en onderzoeksbureau Toponderzoek. 131 mensen werkten mee aan deze enquête. Hierdoor zijn de resultaten op dit moment nog indicatief en niet representatief. De onderzoeksrapporten zijn na te lezen op staging2.tipsalland.nl.

Wie bij de volgende vragensessie/raadpleging ook wil meepraten en -denken over lokale onderwerpen kan zich hier aanmelden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.