Lauk: Eieren

Afgelopen week had ik eieren nodig. Die koop ik als het even kan het liefst bij de boer. Beter gezegd bij de boerin, Jolanda Kieftenbeld in Haarle met haar pluimveebedrijf, dat zo herkenbaar is door dat grote witte ei langs de N35.

Soms combineer ik dat met een bak koffie om even bij te praten over agrarische zaken, want Jolanda is op veel terreinen in de landbouw actief. Bijna terloops vertelde ze dat ze ’s avonds laat bij het laatste rondje door de stallen altijd haar twee honden meeneemt omdat ze zich steeds minder veilig voelt. Niet omdat er in het buitengebied veel criminelen rondlopen, zoals het laffe duo dat twee bejaarde Heetense broers overviel, maar door het groeiende aantal nachtelijke stalinbraken door de dierenactivisten van Animal Rights.

Die club heeft een duidelijke mening over de veehouderij, wil dat er een einde aan komt, ziet overal misstanden in stallen en breekt dus ’s nachts in bij boeren. Onze eigen Sallandse opiniemaker Gerlant Zielman heeft zich aangemeld voor een Haagse bijeenkomst van deze club, ik ben benieuwd hoe hij veilig terugkeert in Laag Zuthem. De gemonteerde filmpjes van Animal Rights worden gretig gedeeld door veel media in hun jacht op meer clicks. Voor een gedegen onderzoek naar het waarheids- en betrouwbaarheidsgehalte is zelden tijd.

Inbreken mag niet, maar de mensen van Animal Rights vinden dat ze moreel gezien boven de wet staan. Bovendien schijnt de politie er niets aan te kunnen of willen doen, want ze blijven vrijwel altijd onbestraft. Bij veel boerengezinnen, ook in Salland, groeit daarom de angst dat ze ’s nachts zo’n club activisten tegen het lijf lopen. Het zou dan zomaar uit de hand kunnen lopen met alle gevolgen van dien.

Na dat het gesprek was ik even van de leg zeg maar. Ik geloof er heilig in dat iedereen vrij en veilig voor zijn of haar mening moet kunnen opkomen, maar de grens ligt bij bedreigingen, geweld en andere illegale zaken zoals inbreken. Bestuurders, politici en hulpverleners die bedreigd worden, een groeiend probleem, kunnen in ieder geval op aandacht en begrip rekenen. En soms op maatregelen zoals zwaardere straffen, al is dat in de praktijk niet altijd effectief.

De oudere Raaltenaar die in 2017 burgemeester Dadema, toch de op twee na beste lokale bestuurder van het land, bedreigde over het AZC kreeg in ieder geval een voorwaardelijke werkstraf. Die dorpsgenoot was terecht opgespoord, maar actievoerders die ’s nachts inbreken bij boeren kunnen dat schijnbaar ongestraft doen. Dat klopt gewoon niet. Ik kies al eieren voor mijn geld bij de automaat, nu Animal Rights nog.