Zondagse Gedachte: Verwachtingsvolle tijd

De verwachtingsvolle tijd is weer aangebroken. Kinderen kijken uit naar het Sinterklaasfeest. Ook de volwassenen hebben de laatste weken genoeg meegekregen over de Zwarte Pietendiscussie. Wel of geen Pieten, Roetpieten, Veegpieten. We zijn er druk mee!

Zelf kan ik me niet anders herinneren dan dat ik het Sinterklaasfeest geweldig vind, maar nog altijd een hekel heb aan die zwart geschminkte Pieten. Waarom? Als ik als kind stond te wachten bij de intocht, maar later ook als lid van de plaatselijke drumband bij de intocht, nog weer later als moeder met kinderen en nog weer later als kerkelijk werker of predikant door stad of dorp liep, dan kon er een zwart geschminkte Piet roepen: ‘He, hallo Martje!’ En ik maar denken: Oh, wie is dat toch? Die stem ken ik ergens wel, maar wie is het???

Naast het Sinterklaasgebeuren begint nu ook de Adventstijd, de verwachtingsvolle tijd voor Kerst. Voor mij tijd om mijn verzameling Kerststallen van zolder te halen. In de loop der jaren heb ik als Protestantse predikant, aangestoken door een Rooms Katholieke buurman, toch al zo’n 200 bij elkaar gespaard. En of het nu komt door de Zwarte Pietendiscussie, ik weet het niet, maar ineens kijk ik heel anders naar al die kindekes Jezus in de kribbe. Vanuit Nederland zijn we misschien met onze kerststallen altijd gewend aan een blanke Jezus in de kribbe, maar mijn verzameling elders uit de wereld laat toch een heel ander beeld zien. Afhankelijk van het continent waar de kerststal vandaan komt is de huidskleur van Jezus blank, geel, rood, bruin of zwart. Dus ook Maria, Jozef, de herders en kan er zomaar een lama of kip tussen zitten in plaats van een ezel of schaap.

Al kijkende naar de verzameling vind ik het een verrijking om te zien hoe verschillend de kerststallen zijn in afbeelding en kleur. Het leert me om niet zo inclusief te denken, maar te ervaren dat de wereld veel mooier en rijker is als je over je grenzen kijkt en verbinding zoekt met elkaar.

Vandaar nog deze Adventsgedachte

God schiep de wereld en het leven,
niet voor jou en mij alleen.
Dat wat God ons heeft gegeven
is bestemd voor iedereen.
Als wij delen met elkaar
maken wij de schepping waar.
Samen mens-zijn wereldwijd
is leven in verbondenheid.

Ik wens allen een verwachtingsvolle Sinterklaas en Advent toe.

Ds. Martje Veenstra-Oving (Wijhe)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.