Zondagse gedachte: Onthaasting

Een tijd geleden en dat kan best al meer dan een jaar geleden zijn, was het een modewoord. We waren bezig met onthaasten, met ont-zorgen om zo meer ruimte te maken voor de dingen die er echt toe doen in het leven.
Mensen gingen hun spullen opruimen waardoor het echt rustiger werd in hun hoofd. Dat onthaasten is echter iets wat blijkbaar enige inoefening vraagt.

Opzij op zij…

De tijd vliegt, iedereen lijkt even druk, kerstmis valt ‘ongelukkig’ en dus moet je zorgen dat je alles op tijd voorbereid en klaar hebt. Die opgejaagdheid hangt momenteel in de lucht. En toch, wat schieten we er feitelijk mee op. Het liedje van Herman van Veen, waar je al gejaagd van wordt als je het snel probeert te zingen maakt het duidelijk. Er verandert niets door.
En kijken we naar ons leven dan brengen we heel wat tijd door met wachten. We wachten op de bus of trein, wachten op de verzorgenden die je komt helpen. We worden ongeduldig omdat er meer mensen aan het wachten zijn en jij toch altijd de laatste lijkt te zijn. Het verzorgen van mensen gaat er niet sneller door.

Geduld is een schone zaak

Geduld past niet zo in ons leefpatroon en toch is dat het enige waardoor onze wachttijd tot nuttige tijd kan worden. Het wacht verleidt ons om alvast vooruit te leven, te bedenken wat je in het volgende moment mogelijk gemist kunt hebben. Maar w zouden de wachttijd ook kunnen beleven om eens rustig na te kunnen denken over de dingen die ons geraakt hebben, waar we ons op verheugen, hoe we om kunnen gaan met dat wat ons dwars zit. Deze dagen vóór Kerstmis is de tijd om dat geduld te oefenen. In het moment kunnen leven, uitzicht hebben in deze donkere tijd op de lichtjes die toch weer gaan branden.

Verwachting

Met geduld wachten en verwachten kan ons laten dromen en ons open maken voor die hoop die diep in ons blijft leven. Dat wij vrede mogen ervaren in ons leven, dat we de vrede om ons heen mogen voelen. Kerstmis is het feest waar we naartoe leven. Dan gaat het niet alleen om alle lichtjes aan de buitenkant, de opgelegde gezelligheid, dan gaat het om stil te kunnen staan bij die hoop op vrede, die gedeeld wordt. Er zal wel geen wonder gebeuren dat de wereld vrede kent of het zou het wonder moeten zijn dat wijzelf, helemaal onthaast, die rustige vrede uitstralen.

Godelieve Pieper
Geestelijk Verzorger
De Hartkamp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.