‘Voorkeursrecht gemeente blokkeerde plannen Braakman’

HEINO – De familie Braakman uit Heino is toe aan rust. Dat meldt de familie in een persbericht dat is geschreven door Craeft Advies. Braakman kwam in het nieuws nadat bekend was geworden dat wethouder Wout Wagenmans al dan niet per ongeluk een hint had gegeven dat gronden van de familie onder het voorkeursrecht van de gemeente zouden vallen. De familie verkocht de grond daarna aan Van de Kolk Bouw uit Garderen. Craeft Advies meldt dat het voorkeursrecht eerdere plannen van Braakman voor vier villa’s op zijn grond, waarin al meer dan een ton was geïnvesteerd, blokkeerde. De familie wil zelf verder geen uitspraken doen.

“Zoals publiekelijk bekend is, zijn de gronden van de familie Braakman aan de Van der Capellenweg te Heino verkocht aan Van de Kolk Bouw uit Garderen”, schrijft Jasper Vijfhuizen van Craeft Advies. “Dit nadat bleek dat een voorkeursrecht conform de Wet voorkeursrecht gemeenten gevestigd zou worden. Er is een woningbouwonderzoek uitgevoerd door de zogenaamde kopgroep onder inwoners van Heino. Hierin is de locatie Braakman het vaakst aangewezen. De familie doorstaat een intensieve en emotionele periode.”
Braakman werd al in 2007 geconfronteerd met een vestiging van een voorkeursrecht op haar gronden. “Het agrarisch bedrijf zou worden opgeslokt door uitbreidingsplannen van Heino”, schrijft Vijfhuizen. “Een periode van onderhandelen met de gemeente, projectontwikkelaars en een daarmee samenhangende bedrijfsverplaatsing heeft destijds niet geresulteerd in een oplossing. Het bedrijf kon op deze locatie niet uitbreiden en de druk is daardoor te groot geworden. Het bedrijf besloot gefaseerd te gaan staken.”
“Sindsdien is gewerkt aan een invulling van het oude agrarische erf middels het toepassen van de Rood-voor-Rood regeling. De bestaande bedrijfsgebouwen en woningen zouden worden gesloopt in ruil voor vier villakavels. Door vertegenwoordigers van de familie is ruim drie jaar overleg gevoerd met de gemeente. De familie heeft naast de opgelopen bedrijfsschade meer dan 100.000 euro aan plan- en advieskosten moeten uitgeven om dit te realiseren.”

Onverkoopbaar

“In het voorjaar van 2018 bleek dat de kopgroep en inwoners van Heino deze locatie opnieuw benoemden voor het realiseren van een maatschappelijke opgave, zijnde het voldoen aan een woningbouwvraag middels een gemêleerd woningbouwprogramma. Eventuele ontwikkeling op de hiertoe aangewezen gronden zou naar keuze van de eigenaar zijn. Intensief overleg op ambtelijk en bestuurlijk niveau wezen echter in een andere richting, namelijk de vestiging van een voorkeursrecht en indien noodzakelijk onteigening. Hiermee zouden de villakavels onverkoopbaar worden, nu op de omliggende grond mogelijk woningbouw zou verrijzen. De familie heeft daartoe gevraagd of de gronden uit het woningbouwonderzoek geschrapt zouden kunnen worden en toen bleek dat dit niet wenselijk was hebben zij de gronden meerdere malen informeel aangeboden aan de gemeente.”

Emotioneel

“De familie heeft vastgesteld dat hun locatie voor de derde keer in tien jaar onderwerp van gesprek zou worden in relatie tot woningbouw. Zij kunnen het zich financieel en emotioneel niet langer veroorloven om zich in dergelijke trajecten te laten vertegenwoordigen. Daarbij heeft de familie begrip voor de maatschappelijke vraag naar woningen voor het dorp Heino en lijken de uitleglocaties hiertoe beperkt. Onder tijdsdruk moest gehandeld worden en heeft de familie gesproken met diverse partijen om over te gaan tot verkoop van de locatie. Uiteindelijk hebben zij bewust gekozen voor een middelgrote bouwonderneming. Hierdoor kan er in overleg met omwonenden en gemeente invulling worden gegeven aan de locatie, welke recht doet aan de geschiedenis, het lokale karakter en een passend woningbouwprogramma.”

“De familie is toe aan rust in haar privéleven en herkent zich in zijn algemeenheid niet in diverse uitlatingen. Zij staan op het standpunt dat duidelijkheid en snelheid in besluitvorming voor iedereen noodzakelijk is en roept zowel de gemeenteraad als het college in zijn totaliteit op hier invulling aan te geven nu dit in het verleden vaak ontbroken heeft. Het kopende bouwbedrijf staat open voor een dialoog met gemeente, omgeving en lokale ondernemers.”

12 REACTIES

 1. Wat is de bedoeling van dit verhaal?
  Wat de familie Braakman met de eigen grond doet is hun zaak. En eerlijk is eerlijk, zij hebben het slim gespeeld.
  De enige die in deze kwestie iets te verwijten valt is wethouder Wagenmans. Hij heeft het spelletje, tegen beter weten in en bij zijn volle verstand, meegespeeld. En dát is níet zo slim!

 2. Wat is eigenlijk de bedoeling van dit verhaal?
  Wat de familie Braakman met de eigen grond doet is hun zaak. Zij hebben het spelletje slim gespeeld.
  De enige die in deze kwestie iets te verwijten valt is wethouder Wagenmans. Hij heeft het spelletje, tegen beter weten in en bij zijn volle verstand meegespeeld.
  Dát is helaas níet zo slim!

 3. Dag Marjan,
  Dit onderwerp staat als bespreekstuk geagendeerd voor de raadsvergadering van 20 december. Ik vrees echter dat de gemeenteraad met een grote boog om de essentie heen zal draaien om Wagenmans – opnieuw en voor de zoveelste keer – uit de wind te houden.
  Maar ik hoopvanzelfsprekend dat mijn vrees onterecht is.

 4. We zullen het zien Hans.
  Ik vraag me trouwens oprecht af hoe geloofwaardig de Raalter gemeenteraad nog is als zou blijken dat de wethouder opnieuw uit de wind gehouden wordt. Maar ook waarom burgers zich wel strikt aan de hen opgelegde regels dienen te houden en politici niet. Of is het een privilege van wethouders om de hen wettelijk opgelegde regels naar eigen goeddunken te interpreteren? Als dat zo is dan mogen ze de naam ‘wethouder’ ook wel afschaffen en vervangen door bijvoorbeeld ‘paljas’. Dan wordt het B&P inplaats van B&W.

  • Marjan,
   Je hebt gelijk. Iemand die de wet heeft overtreden is geen wethouder. En omdat tegen de heer Wagenmans aangifte is gedaan, zou het voor de hand liggen hem voorlopig aan te spreken met “verdachte”. Dat zou in ieder geval moeten duren tot er tot in de laatste instantie geoordeeld is over het veronderstelde plegen van een strafbaar feit. Dat kan nog wel even duren, want eerst moeten we afwachten of de officier van justitie wel trek heeft in het vervolgen van een politicus. Zo niet, volgt er een zogenaamde artikel 12 Sv-procedure en zijn we opnieuw een hele tijd verder. Tot uiteindelijk een oordeel is geveld over deze kwestie, zou het dan ook eigenlijk moeten heten “de verdachte Wout W.”

 5. Marjan, we zouden er een avondvullende cabaretvoorstelling van kunnen maken, ware het niet dat zulke voorstellingen al eens per maand plaatsvinden. Maar het vervelende daarvan is dat die ook nog eens amper te overtreffen zijn.
  Mij hoop is vooralsnog gevestigd op het Wiejes Cabaret. Wellicht kunnen die twee jongens nog iets vinden wat nog een beetje onderbelicht is gebleven.

  • Dat ‘Wiejes Cabaret’ lijkt me prachtig. Ik ben vooral benieuwd welk persiflage ze van Hans de Kort neer zetten… 🙂 🙂 🙂

 6. Hoezo dat dan Gerlant?
  Denk je niet dat het Wiejes cabaret meer geïnteresseerd is in een bestuurder die zich nogal eens aan dezelfde steen stoot dan in een alerte burger die zich niet laat piepelen?

  • Ik denk dat die heren een vrij goede blik op de wereld hebben, net als ik. De bovenstaande discussie gaat nergens over en begint bij jou vraag “Wat is de bedoeling van dit verhaal?”

   De familie Braakman laat zien gewoon mens te zijn, een godsvermogen te hebben geïnvesteerd, de druk na tien jaar niet meer aan te kunnen en vraagt om rust. De wethouder heeft daar het achterste van de tong laten zien. Was in een emotioneel gesprek ook gewoon mens. Dat is niet helemaal goed gegaan. Voor een normaal mens heel goed te begrijpen. De raad heeft dat ook opgepakt gezien hun reactie.

   Ik kijk er naar uit. Wiejes cabaret presenteert ‘Hans en Marjan’…

 7. Zo mag jij het bekijken Gerlant. Als jij van mening bent dat de wethouder hiermee mag wegkomen is dat jouw goed recht. Net zoals anderen het recht hebben hierover een andere mening te hebben.

 8. Zo te lezen is Gerlant de oogkleppen ook nog lang niet kwijt. Betreffende Wagemans dan.
  Dat van die familie Braakman maakt niet uit, zij hebben het gespeeld zoals zij wilden, hun goed recht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.