Theater Podium Heino: ‘Af en toe hard ademen’

Klein theater in Heino is wat Salland betreft de laatste der Mohikanen

HEINO – Zelf zien de leden van werkgroep Theater Podium Heino niet helemaal zo, maar hun theater is één van de laatste kleine theaters in Salland, althans in het verspreidingsgebied van deze krant. En in elk geval het laatste kleine theater (82 zitplaatsen) in het gebied met een substantieel programma van dertien voorstellingen per seizoen. De ‘flexibele’ tribune is net in gebruik genomen (die vervangt de achterste drie stoelenrijen), een eigen artiestenkleedkamer wordt momenteel gerealiseerd, een nieuwe lichttafel is aangeschaft en in samenwerking met Stichting Live Music wordt ook de verlichting gerenoveerd. Volop in beweging dus. Maar dat betekent niet dat het allemaal vanzelf gaat. “Het is af en toe hard ademen”, stelt Piet Schippers, voorzitter van de werkgroep.

De werkgroep, die opereert onder de vlag van Stichting de Cöoperatie (die de Maelderieje, het gebouw waarin het theater is te vinden, in beheer heeft), bestaat uit acht leden. Zij mogen rekenen op de hulp van een aantal extra vrijwilligers: enthousiastelingen die bardiensten draaien en technici. Het begon allemaal in 2006 met een aantal koffieconcerten. Die bleken in een behoefte te voorzien. In het seizoen 2007-2008 werd voor het eerst een volledig programma aangeboden. “Volgens een vast stramien”, vertelt Theo Idema, programmeur en podiumtechnicus. “Inmiddels zetten we in op twee klassieke concerten, twee kindervoorstellingen en minimaal eenmaal toneel. De rest vullen we aan met cabaret, muziektheater en revues. We gaan momenteel uit van dertien voorstellingen per seizoen. We willen elke inwoner van Heino wat bieden. En dan zo laagdrempelig mogelijk. De entree voor de kindervoorstellingen bedraagt 7,50 euro. Bewust laag. Ook al kost het ons geld, dat willen we wel graag zo houden.”
De inkomsten komen van de entreegelden, de baropbrengst, gemeentelijke subsidie, diverse sponsoren en ‘de Vrienden van’, die gelden bijeen brengen voor het theater. “Daarnaast zijn we lid van het Overleg Kleine Theaters Overijssel”, vertelt Theo. “En daarvan krijgen we voor bepaalde voorstellingen ook een kleine bijdrage. Dan moet je denken aan voorstellingen van aanstormend talent en ‘pareltjes’, acts die al langer bezig zijn, kwaliteit bieden, maar toch moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Het afgelopen seizoen gold die bijdrage voor vier voorstellingen; ik ben nu bezig met het programma van het komende seizoen en op dit moment gaat het om één voorstelling die daarvoor in aanmerking komt.”

Tributes

Ook andere partijen maken gebruik van het theater. Daan Utermark, nu nog lid van de werkgroep, probeerde het aantal jaren geleden met jazz. “Drie jazzconcerten per seizoen”, vertelt Piet. “Het eerste jaar ging het goed, daarna liep de belangstelling terug. En ook Stichting Live Muziek Heino doet dingen hier. Tribute-concerten en in het verleden ook het Top 2000 Café. Daarom hebben we sinds kort ook een schuifwand tussen het bargedeelte en het theater. Bij popconcerten kan die weg. En we staan zeker open voor samenwerking met andere partijen!”
Voor Theo blijft het puzzelen. Wat is financieel haalbaar, wat niet. “Sommige impresariaten weten ons te vinden en gunnen ons wat. Als het dan voor wat minder geld moet, kan dat. Soms hebben ze artiesten, aanstormend talent, dat vooral veel meters moet maken. Daar staat ook tegenover dat er impresariaten zijn die je met heel veel arrogantie tegemoet treden. Maar gelukkig zijn er echt genoeg die meedenken. Bedenk wel dat we hier maar 82 zitplaatsen hebben. Dus moet je grofweg de gage door dat aantal delen om bij de entreeprijs uit te komen. En dan een inschatting maken of je dat gaat redden. We willen de entree ook niet te hoog maken. Kijk, soms lukt het om de prijs van 1400 euro naar 1000 euro te krijgen. Een andere keer niet. En soms gaan we ook voor een wat langere periode een verbintenis aan. Los Muziektheater komt het komende seizoen, 2019-2020, voor de vierde keer. Nog steeds voor hetzelfde bedrag als de eerste keer.”

Klassiek

Ze maken het zichzelf moeilijk, dat weten ze. Willen ze het theater telkens uitverkopen, dan moeten ze gewoon alleen (regionaal) cabaret en muziektheater programmeren. De klassieke component van het programma blijft echter vooralsnog heilig, net als de kindervoorstellingen en het toneel. “Ook omdat het hier nog wel in een behoefte voorziet”, vertelt Theo. “Op een klassiek concert hier komen doorgaans tussen de veertig en 45 bezoekers af. Dat valt relatief gezien nog wel mee. Het kan nog steeds, maar als we een aantal keren achter elkaar onder de 25 komen, dan zullen we daarover toch moeten gaan nadenken.”
Ondanks de beperkte capaciteit heeft het theater toch al de nodige bekende acts mogen verwelkomen. Peter Faber recentelijk nog, maar ook Pieter Derks, Yentl en de Boer, Pepijn Schoneveld en Jan Rot. “De artiesten vinden het hier vooral erg leuk”, stelt Betteke Jonge Poerink (samen met Marianne Bosschaart verantwoordelijk voor de PR). “Ook omdat ze hier als het ware midden tussen het publiek staan. Naderhand komen ze ook altijd een praatje maken met het publiek.”
Of het theater er over tien jaar nog is? Lastig. Natuurlijk hopen ze van wel. Piet: “Maar dan moeten we qua werkgroep wel verjongen. Op dit moment zijn vijf van de acht leden met pensioen. Kijk, we waren een werkgroep die alles in eigen hand had. We moeten er aan werken om een bredere organisatie te worden en jongere Heinoërs enthousiast maken om dit unieke theater in stand te houden. Maar we zijn er trots op wat we bereikt hebben en dat we nog steeds bestaan!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.