‘Geen vlees eten beter voor het klimaat? Een beetje maar’

LUTTENBERG – Op 3 december is Stichting Agri Facts.nl (STAF) opgericht. De stichting toetst ‘gekleurde’ wetenschappelijke rapporten. Het eerste resultaat is al geboekt: de reactie van het Plan Bureau voor de Leefomgeving (PBL) op de publicaties en berichtgeving over de forse bijdrage van de vleesconsumptie aan het klimaatprobleem, is aangepast. Het PBL, een belangrijk overheidsadviesorgaan, op de knieën krijgen? Google brengt ons naar Leonie Bosch-Chapel in Luttenberg. Het begin van een gesprek over feiten en fabeltjes met een afgestudeerd economie- en onderwijswetenschapster die door de liefde op het platteland terecht is gekomen.

Haar jongste van bijna 3 zit naast haar aan de keukentafel en mag een filmpje kijken op de telefoon. De oudste van 18 zit een jaar in Portugal, vertelt ze. De vier die er tussen zijn met partner Andre achter, die moeten ‘de deel’ opruimen. “Wat moet je anders ook al met dit weer hé?” Ze werkt bij Saxion in Enschede en was daarvoor docent economie op het Carmel in Raalte. Een drukke baan, zes kinderen, een eigen melkveehouderijbedrijf, waarin ze ook haar taken heeft en nu penningmeester van STAF. “We zijn hier een geoliede machine, iedereen heeft zijn taak en Andre en ik vullen elkaar heel goed aan.“ Ze is opgegroeid in dorp Raalte, had niks met landbouw behalve met paarden, vertelt ze lachend, “Het ging hier net als overal. Ik was een ‘paardenmeisje’ en mijn boer had niks met paarden.” Die hobby is voor haar gestopt. Ze heeft er te weinig tijd voor maar, de dochter van 12 heeft nog wel een pony. Op hun site melkveehouderijbosch.nl schrijft Leonie al een tijdje heel gedetailleerde opinies of analyses over landbouwzaken. Die brachten haar op het Ministerie en in de Tweede Kamer.

Grote dossiers

Leonie vertelt hoe zij op het bedrijf kwam. Andre de koeien en zij voor bij het gezin. Als ze moest melken, deed ze dat, op de manier zoals haar dat geleerd werd. De kalfjes voeren net zo. Ze deed de boekhouding en fronste soms wel eens even bij sommige rekeningen, maar betaalde die wel gewoon. Zij haar verantwoordelijkheid in huis, Andre achter. Hoe het de laatste jaren minder ging. Er regeling op regeling kwam, de bank haar inkomen ook wilde weten en facturen van de boekhouder en adviseurs alleen maar hoger werden. Dat zij toen als het ware wakker werd en zich meer en meer ging verdiepen in de materie. Dingen tegen kwam die gewoon niet klopten. Maar vertelt ze: ”Dat zijn grote dossiers, die kan je als boer die druk is met de verzorging van zijn vee niet zomaar eventjes snappen. Dat kost veel tijd en die heb je als boer niet. Maar veel van die regeltjes worden wel gemaakt door politici en ‘stadse mensen’ op basis van die foute aannames. Ik leerde mensen kennen die net als mij zich zorgen maakten over de foute rapporten en aannames. Samen zijn we begonnen met STAF. Als de basis niet goed is… daar willen we wat aan doen.”

Foute rapporten

STAF heeft als doel: het controleren van de juistheid van (wetenschappelijke) feiten voor de onderbouwing van het land- en tuinbouwbeleid. Ook toetst STAF het gebruik van deze (wetenschappelijke) feiten en stelt zij alles in het werk om ervoor te zorgen dat correcte feiten worden gebruikt voor het land- en tuinbouwbeleid. In het bestuur zitten mensen met allemaal een expertise gerelateerd aan landbouw. Leonie vertelt: ”We gaan niet belangen behartigen, we gaan ook niet aan beeldvorming doen. Daar zijn anderen voor. Heel vaak worden er beslissingen genomen op basis van foute rapporten. We willen ervoor zorgen dat als er beslissingen genomen worden dat gebeurt op basis van kloppende onderzoeken.” En terugkomend op het behaalde succes bij het PBL: “Vier jaar lang heeft er op hun website gestaan dat als mensen minder vlees zouden eten dat 40 procent bijdraagt aan het oplossen van het klimaatprobleem. Als wij het doorrekenen, komen we maar op 4 procent uit. Het probleem is dat politici die rapporten als waarheid meenemen in hun beslissingen.”

Verhaal halen

De werkwijze die STAF hanteert, is simpel. Wanneer een rapport onder de aandacht wordt gebracht, er geld is en het dagelijks bestuur er toestemming voor geeft, dan worden alle originele datagegevens opgevraagd en doorberekend. “Als het klopt, klopt het en als het niet klopt, gaan we verhaal halen.” STAF heeft geen winstoogmerk en de stichting wil haar doelen realiseren door het uitvoeren of organiseren van (wetenschappelijk) onderzoek, lobbyactiviteiten en het genereren van media-aandacht. Voor de financiering is STAF afhankelijk van sponsoring door boeren, particulieren en bedrijven, iedereen die maar belang heeft bij de waarheid. “En dat zijn er heel veel”, zo stelt Leonie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.