Rick Evers: De goede rij

Tijdens de drukke feestdagen naar de supermarkt. Je moet er maar zin in hebben. Maar als je alleen nog ragout, knakworsten en diepvriespizza’s in huis hebt, heb je weinig keus. Gelukkig gebeurde er iets bijzonders. Ik koos namelijk de goede rij bij de kassa.

Ik heb verschillende dagbladen gebeld om het nieuws te brengen, maar niemand was geïnteresseerd. En toch was het voor mij iets heel speciaals. Ik heb uitgerekend dat ik inmiddels dik 200 uur van mijn leven in een rij bij de kassa heb gestaan. Tweehonderd uur! Dat is ruim een week! En dat had heel wat minder kunnen zijn als ik wat vaker de goede rij had gekozen.

Iedere keer denk ik slim te zijn. Zo let ik allereerst op de persoon achter de kassa. Een meisje is meestal sneller dan een jongen. Daarna let ik op de personen voor me. Oude mensen zijn een risico. Die sparen van alles en betalen vaak contact. Vaak gaat de hele portemonnee op de kop en worden uitgebreid stuivers en duppies geteld. Betalen is sowieso een risico. Daarom kun je beter één grote klant voor je hebben dan drie kleintjes.

Ondanks mijn tactiek gaat het bijna altijd mis. Mijn kassameisje heeft altijd de kassarol op. De meneer voor mij vergeet altijd zijn peren af te wegen. En de mevrouw voor mij gaat altijd met het kassameisje in discussie omdat de prijs zogenaamd niet klopt. Ondertussen zie ik in de rij naast mij de ene na de andere klant afrekenen. Zo gaat het dus altijd.

Behalve gisteren. Toen liep de computer helemaal vast bij de kassa waar ik niet stond. Alle klanten in die rij moesten hun boodschappen van de band halen en achter mij aansluiten. Het was misschien wel mijn mooiste Kerst ooit.