Ricardo in de race voor landelijke titel TaalHeld

Raaltenaar maakte werk van zijn taalachterstand en fungeert nu als ambassadeur Taalpunt

RAALTE – Ricardo Hensema (32) uit Raalte is de provinciale kandidaat voor de landelijke titel ‘TaalHeld 2018’. Hij won eerder de provinciale verkiezing. Ricardo was het dik twee jaar geleden zat. Lezen en schrijven gingen hem zo moeilijk af dat hij zich bij het Taalpunt opgaf voor een programma. “Mijn vrouw Susanne was zwanger, ik wilde mijn dochter kunnen voorlezen”, zegt hij. Dat doel heeft hij inmiddels bereikt. Zijn dochter mag rekenen op sprookjes en de boeken van Bumba. En het dagboek van Anne Frank heeft hij inmiddels ook gelezen. “Dat stond altijd nog op het verlanglijstje. Ik wil ook nog een keer naar het Achterhuis.”

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Stichting Lezen & Schrijven, dat ook de verkiezing organiseert, helpt hen. Ricardo fungeert nu als ambassadeur van het Taalpunt. Omdat hij op jonge leeftijd zijn problemen onder ogen zag en zich opgaf voor een taalcursus. “Ze zien me als een voorbeeldvader, een succesverhaal”, zegt hij. “Ik wilde wat terugdoen voor het Taalpunt. Ze hebben me zo goed geholpen. Nee, ik ga niet helpen met opleidingen. Dat kan ik ook niet, maar die verplichting wil ik ook niet aangaan. Daar heb ik het ook te druk voor. Maar als ik mensen die ook moeite hebben met lezen en schrijven over de streep kan trekken voor een cursus, wil ik dat niet laten.”
Ricardo is zwaar dyslectisch. “Ik ging vroeger naar de Horizon. Later naar het praktijkonderwijs van het Carmel College Salland. Mijn niveau was echt heel laag. Qua lezen althans… Mijn opleiding bij het Carmel heb ik ook niet afgemaakt. Dat was voor mij ook veel beter. Ik redden me sindsdien met plaatjes, foto’s en filmpjes.”

Bedrijfsleider

Hij werkt nu zo’n vijf jaar als bedrijfsleider bij Autowas-Centrum in Raalte. Hij probeerde zijn gebrekkige taalkennis een beetje voor zijn collega’s te verbergen. “Mailtjes liet ik door anderen schrijven. Ik deed zelf alles met spraak. Daar redde ik me prima mee. Maar natuurlijk was het lastig. Appjes, werkbriefjes, schriftelijke vragen van klanten beantwoorden, het hoort er ook bij.”
Dik twee jaar geleden was hij het zat. Van het een op het andere moment pakte hij de telefoon en belde hij naar het Taalpunt. “Ik vroeg om een traject met een coach. En die kreeg ik toegewezen: Berend Bolt. Hij heeft me ontzettend goed geholpen. Het klikte ook. Een keer in de week persoonlijke begeleiding en dan nog huiswerkopdrachten. Het begon met korte zinnetjes en van daaruit heb ik mijn taalkennis steeds verder opgebouwd. Nu, na twee jaar, lees ik een stuk beter. We zijn bezig om mijn begeleidingstraject langzaam af te bouwen, maar Berend helpt me nog steeds. Als ik als ambassadeur ergens naartoe moet, gaat hij ook mee. Maar volgend jaar wil ik op eigen benen kunnen staan. Dan is het ook mooi geweest, vind ik!”

Schaamte

Ook zijn vrienden wisten niet van zijn taalproblemen. “Wel dat het lezen me moeilijk af ging, maar niet dat het zo erg was. Veel van die jongens zijn zelf best hoog geschoold. Zelf ken ik verder niet heel veel mensen die niet kunnen lezen en schrijven. Ja, misschien een paar oude klasgenoten van de Horizon. Maar die redden zich wel op hun manier. Die vinden het prima zoals het is. Maar ik wilde meer.”
Schaamte stond hem niet in de weg. “Nee, ik heb gewoon de telefoon gepakt. Zo ben ik altijd geweest Ik ben wie ik ben. Door mijn dyslexie kan ik er ook weinig aan doen. Ik ben een van de jongste mensen die zich heeft opgegeven voor zo’n cursus. De anderen zijn vaak veel ouder. Ik schaam me nergens voor. Wel heb ik laatst een workshop gevolgd over hoe ik me zelf het beste kan presenteren. Dat is nog wel eens een dingetje. En dat ik met mijn hoofd in de krant kom, daar ben ik ook niet dol op. Maar het hoort erbij…”

De stembus voor de TaalHeld 2018 is geopend. Heel Nederland kan een stem uitbrengen op zijn/haar favoriete TaalHeld van 2018. Op 24 januari reikt Prinses Laurentien de prijzen uit. Stemmen op Ricardo kan via: staging2.taalheldenprijs.nl (uiterlijk 22 januari).