Raalte wil sluipverkeer op Heesweg bestrijden

RAALTE – De gemeente Raalte neemt maatregelen om de hoeveelheid sluipverkeer op de Heesweg tussen de Barkstraat en de Schoonhetenseweg te beperken. Dat blijkt uit antwoorden die het college heeft gegeven op vragen van Gemeentebelangen.

Bij de Heesweg zijn borden geplaatst met een geslotenverklaring voor vrachtverkeer (m.u.v. bestemmingsverkeer). Het is de bedoeling om hiertoe ook een verkeersbesluit te nemen zodat dit ook correct in de navigatiesystemen wordt opgenomen. De verwachting is dat daarmee onbekend vrachtverkeer minder gebruik zal maken van de route. Tevens worden extra borden geplaatst.

Andere route

“Na het formele besluit gaan we bestuurders c.q. bedrijven aanspreken om een andere route te kiezen”, zo meldt het college. “Wij zijn daarom momenteel aan het inventariseren welke bedrijven op dit moment met vrachtwagens gebruik maken van de Heesweg. Vervolgens zijn we van plan om deze bedrijven te benaderen en te vragen of zij hun chauffeurs kunnen verzoeken om geen gebruik meer te maken van de Heesweg.”

Mochten de maatregelen niet het gewenste effect hebben, dan is het college bereid om te onderzoeken welke extra maatregelen eventueel nog op de Heesweg genomen kunnen worden om het sluipverkeer daar verder terug te dringen. Het college wil omwonenden informeren over de toekomstige maatregelen.

Vragen

Gemeentebelangen had de vragen gesteld naar aanleiding van geluiden dat het sluipverkeer op de Heesweg enorm toeneemt aangezien er steeds meer kavels in gebruik worden genomen op de Zegge. Het college onderschrijft dat deels.

“In 2013 en 2018 zijn er verkeerstellingen uitgevoerd op dit gedeelte van de Heesweg. Uit deze tellingen blijkt dat de hoeveelheid gemotoriseerd verkeer op de Heesweg tussen de Barkstraat en de Schoonhetenseweg tussen 2013 en 2018 met circa 200 motorvoertuigen per dag is gegroeid. De hoeveelheid zwaar vrachtverkeer is met circa 25 voertuigen per dag gegroeid. Een deel van het verkeer is mogelijk sluipverkeer. Uit de telling is niet af te leiden of de toename van het verkeer op de Heesweg het directe gevolg is van de extra kavels die op de Zegge in gebruik zijn genomen. Het is wel aannemelijk dat dit één van de oorzaken is.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.