Raad nu aan zet over voorkeursrecht beoogde bouwlocaties Heino

RAALTE – De gemeenteraad van Raalte beslist tijdens de raadsvergadering van 20 december over het definitieve voorkeursrecht op de vier beoogde bouwlocaties in Heino. Daaronder ook het ‘beruchte’ terrein van de familie Braakman aan de Van der Capellenweg. Wethouder Wout Wagenmans kreeg een motie van afkeuring aan de broek nadat hij zich tegen de eigenaar versprak. Braakman concludeerde daarna dat zijn gronden onder het voorkeursrecht zouden vallen en verkocht die snel aan een projectontwikkelaar.

Die koopakte is op dit moment nog niet definitief gepasseerd. “Het kan ook nog teruggedraaid worden”, stelt Wagenmans, die naar aanleiding van de affaire een motie van afkeuring aan de broek kreeg. “De eigenaar is op dit moment nog juridisch aansprakelijk. En als de koop daadwerkelijk is gepasseerd is het nog steeds mogelijk om een voorkeursrecht op de gronden te plaatsen.”
De andere drie locaties liggen aan de Molenweg, Canadastraat (omgeving ijsbaan) en Brinkweg (aansluitend op Kiezebos). De vestiging van het voorkeursrecht geeft de gemeente het recht van eerste koop van het perceel waarop het recht is gevestigd. Het betekent niet dat de betrokken eigenaar verplicht is de grond te verkopen.
“Nu is de kopgroep aan zet”, stelt Wagenmans. Hij doelt daarmee op een groep inwoners van Heino en ambtenaren van de gemeente Raalte die zich over de voorkeurslocaties gaan buigen. Hun advies komt waarschijnlijk begin januari. Daarna laat ook het college zijn licht schijnen over het advies, waarna de raad uiteindelijk, naar verwachting voor de zomer van 2019, over de definitieve locatie mag beslissen. “Met alle vier eigenaren zijn we in gesprek”, stelt Wagenmans. Om daaraan desgevraagd toe te voegen: “Vooralsnog in goede harmonie. We gaan kijken hoe we eruit komen. Als dat niet lukt, kunnen we zelfs een onteigeningsprocedure starten. Daarnaast mag de eigenaar ook zelf gronden ontwikkelen, maar dan moet hij wel aantonen daartoe in staat te zijn.” Wagenmans stelt er vanuit te gaan dat er uiteindelijk voor één locatie gekozen wordt. “Maar misschien ook wel twee.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.