Parkeerbeleid in Raalte verder verfijnd

RAALTE – De gemeente Raalte neemt extra maatregelen om het parkeerbeleid in het centrum van Raalte te ‘optimaliseren’. In maart van dit jaar zijn hiertoe enkele aanbevelingen vastgesteld. Die zijn nu verder uitgewerkt. Uit een eerder dit jaar uitgevoerde evaluatie bleek al dat zowel bewoners, bezoekers als ondernemers het nieuwe parkeerbeleid in overgrote meerderheid als zeer positief ervaren. Wel heeft dit geleid tot een stijging van het gebruik van de parkeerplaatsen. Daarom gaat de gemeente Raalte aan de slag met een aantal concrete verbeteringen.

De verwachting is dat de eerste maatregelen in december worden doorgevoerd. Sommige maatregelen vereisen echter een verkeersbesluit. Daardoor zullen die meer tijd kosten en naar verwachting eind januari, begin februari in gaan.
De parkeergarage wordt nog onvoldoende gebruikt, terwijl een betere benutting van de garage kan leiden tot een verlichting van de parkeerdruk op omliggende parkeerterreinen. Er komen daarom meer en betere wegwijzers naar de parkeergarage. Daarnaast gaat de parkeergarage langer open. Van maandag tot en met donderdag en op zaterdag van 8.00 tot 19.00 uur (was 18.00 uur). De openingstijden op vrijdag blijven gelijk (8.00-21.00 uur). Ook wordt de parkeergarage zo meteen op koopzondagen opengesteld. Verder kunnen ontheffingshouders straks ook in de parkeergarage parkeren. Er zijn ook mogelijkheden om daar een eigen parkeerplek te huren.
Over de parkeerduur in de blauwe zones is voorafgaand aan het afschaffen van het betaald parkeren veel gesproken. De gemeente ziet de huidige verschillende parkeerduren als een goed compromis om de verschillende parkeerbehoeften (kort en lang) van bezoekers te faciliteren. Het is volgens de gemeente nu (nog) niet nodig om de parkeerduur van de parkeerschijfzones overal gelijk te trekken.
Zowel uit onderzoek, uit gesprek met het ROV als uit gesprek met de bewoners blijkt dat de parkeerstrook op de Blekstraat, direct ten oosten van de aansluiting met de Kruisstraat, regelmatig vol staat. In de oude situatie, waarbij alleen vergunninghouders hier konden parkeren, was dit niet het geval. De gemeente wil deze zeven parkeerplaatsen dan ook aanwijzen als parkeerschijfzone met een maximale parkeerduur van drie uur. Bewoners in de directe omgeving van deze parkeerplaatsen krijgen dan de mogelijkheid een parkeerontheffing aan te schaffen, zodat ze deze plekken kunnen gebruiken.

Molenhof

De parkeersituatie op parkeerterreinen nabij de Molenhof is bekeken in onderlinge samenhang met de locaties Schapenstraat, Klompenmakershof, Kuiperstraat en de parkeerplaatsen bij het appartementengebouw De Mettingh (naast het politiebureau). Het gebruik van het parkeerterrein Klompenmakershof is meestal laag. Dit parkeerterrein heeft een parkeerschijfzone en is gelegen op enige loopafstand van het kernwinkelgebied. Het parkeerterrein Schapenstraat kent geen parkeerregime en wordt veel gebruikt. De gemeente denkt dat met name langparkeerders veel gebruik maken van dit parkeerterrein. De bezettingsgraad op het parkeerterrein Kuiperstraat lijkt relatief hoog. Het parkeerterrein kent geen parkeerregime (vrij parkeren dus) en op basis van het onderzoek wordt aangenomen dat het parkeerterrein voornamelijk gebruikt wordt door bewoners en werknemers van het winkelgebied. Bewoners in de directe omgeving hebben tijdens de evaluatie melding gemaakt van een tekort aan parkeercapaciteit op dit parkeerterrein.
Verder blijkt dat werknemers van de politie regelmatig gebruik maken van de parkeerstroken langs de Mettingenlaan. Zij zijn in verband met eventuele noodsituaties genoodzaakt om op korte afstand van het politiebureau te parkeren. Dit leidt echter tot ontevredenheid bij de bewoners van het nabijgelegen appartementencomplex.

Kuiperstraat

De gemeente wil dan ook de parkeerschijfzone op de Klompenmakershof (96 parkeerplaatsen) opheffen ten gunste van de langparkeerders. Daarnaast wordt voorgesteld om de locatie aan de Schapenstraat (38 parkeerplaatsen) te voorzien van een parkeerschijfzone, zodat er capaciteit voor de bezoeker/kortparkeerder beschikbaar blijft. Door van de Klompenmakershof vrij parkeren te maken, kunnen medewerkers van het politiebureau daar op korte afstand gedurende langere tijd parkeren. Hierdoor komen er naar verwachting meer parkeerplaatsen beschikbaar voor bewoners en bezoekers bij appartementencomplex De Mettingh.
Door van de Klompenmakershof vrij parkeren te maken, kan er enige verschuiving ontstaan van langparkeerders van de Kuiperstraat naar de Klompenmakershof. Hierdoor ontstaat er wat verlichting van de parkeerdruk op het parkeerterrein Kuiperstraat. Daar kan de capaciteit met twee parkeerplekken uitgebreid worden door het laten vervallen van een algemene gehandicaptenparkeerplaats en een gereserveerde parkeerplaats voor de thuiszorg. Uit het parkeeronderzoek en overleg met belanghebbenden blijkt dat deze parkeerplaatsen niet nodig zijn.

Domineeskamp

Domineeskamp Zuid kent een deel vrij parkeren en een deel met een parkeerschijfzone met een parkeerduur van maximaal drie uur. Uit het parkeerdrukonderzoek blijkt dat de capaciteit op het gedeelte Domineeskamp dat vrij parkeren is, tijdens het drukste moment nagenoeg volledig is bezet. De naastgelegen parkeerschijfzone kent op dat moment veel restruimte. De parkeerdruk kan volgens de gemeente beter worden verdeeld door de verhouding parkeerschijfzone en vrij parkeren aan te passen. Dit is mogelijk door het verwijderen van de palenrij die beide delen nu scheidt en het verwijderen van blauwe strepen/markering. Daardoor ontstaat een parkeercapaciteit van 165 parkeerplaatsen op het gedeelte vrij parkeren. Het gedeelte met parkeerregime (parkeerschijfzone) krijgt dan een capaciteit van 139 parkeerplaatsen. Dit heeft ook meerdere gunstige bijeffecten: minder kosten in verband met schade aan de palen en minder werkzaamheden voor evenementenorganisaties die gebruik maken van de Domineeskamp.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.