Opinie: De toekomst van de school bedreigd

Betty Jelier-Kiestra woont sinds vijf jaar in Wijhe zij verhuisde van Zwolle met haar man naar Wijhe om haar twee zoons te laten opgroeien in een dorp. Zij stelt, samen met een groep ouders en omwonenden van de school de Bongerd op de Boerhaar, al enige tijd kritische vragen over het plan om de scholen in Wijhe en Boerhaar onder te brengen in een schoolgebouw. De groep heeft er al voor gezorgd dat de lokale politiek in 2017 toe heeft gezegd het behoud van de Bongerd op de Boerhaar te onderzoeken. Ze schreef onderstaand opiniestuk om aandacht te vragen voor deze kwestie.

De toekomst van de fijne school van onze kids, De Bongerd op de Boerhaar, staat op het spel. De schoolbesturen willen in Wijhe/Boerhaar van vijf scholen naar een grote school met zo’n 600 leerlingen. Ik heb het gevoel dat de ouders (en dus ook de kinderen) alleen maar de pionnen zijn. Het spel wordt met subjectieve regels gespeeld en de uitkomst is van tevoren al bepaald.
De Bongerd haalt elk schooljaar 200 leerlingen en groeit jaarlijks. Het is de grootste school en staat op een prachtige en veilig bereikbare locatie. Alleen uit financiële overwegingen moet De Bongerd mee naar de grote school, want zonder de leerlingen van De Bongerd is het plan haast niet haalbaar.

En de gemeente mag pas meedoen aan het spel als de schoolbesturen een voorstel hebben gemaakt met betrekking tot de gewenste schoolidentiteit(en) van de grote school.
Zo wordt het spel gespeeld zonder er van uit te gaan dat de identiteit van een school ook erg wordt bepaald door de omgeving waarin ze staat.
Als ik een woning koop, kan deze van binnen best heel mooi zijn en goed aanvoelen. Maar als deze woning op een niet aantrekkelijke, drukke, onveilige plek staat en bovendien deel uitmaakt van een groot gebouw bestaande uit meerdere woningen op verschillende verdiepingen, heb ik echt geen interesse meer in deze woning.
Ik ben boos over dit oneerlijke spel. Ik hou van spelletjes, maar niet als ze niet eerlijk worden gespeeld. Wie weet hoe ik deze boosheid kan omzetten in nuttige acties die leiden tot eerlijke, algemeen bekende spelregels en een nog niet bepaalde uitkomst, mag het zeggen.

Betty Jelier-Kiestra

6 REACTIES

 1. Niet alleen de school op de Boerhaar staat op het punt te verdwijnen, ook de jenaplan school en alle scholen in de wijken.
  Staat u er wel eens bij stil als er geen school in de wijk staat, alle kinderen naar een locatie gaan, hoe de toekomst er dan uit ziet?
  Noaberschap is straks iets van vroeger…

  Er zijn meerdere mogelijkheden voor verduurzamen van de scholen en verbeteren van het onderwijs..maar er wordt te veel gestuurd op 1 locatie voor olst en Wijhe.
  Mensen snappen er niets meer van en zullen ongezien voor fusie kiezen. Kijk maar naar de draagvlakmeeting in Olst.

  Hopelijk wordt iedereen wakker, gaat de politiek waar maken wat zij riepen tijdens de verkiezingen…dan is er nog hoop voor onze mooie dorpen en kernen.

  • @M. de Boer

   “Er zijn meerdere mogelijkheden voor verduurzamen van de scholen en verbeteren van het onderwijs…”

   Kunt u dat iets breder toelichten? Wat bedoeld u? Waar denkt u dan aan? #dtv

   • Onlangs is de subsidie vanuit het rijk gestopt. Deze is in 2016 gestart, 2 maal verlengd tot april 2018.
    Deze subsidie is niet meegenomen in het plan scholen voor morgen.
    Dit plan spreekt voortdurend over verduurzaming van schoolgebouwen en de enige mogelijkheid is een nieuw gebouw.
    Duurzaamheid betekent niet slopen of direct nieuwbouw.
    Alle kosten voor nieuwbouw en verkeersveiligheid kunnen ook anders worden besteed met de huidige gebouwen en/ of kleinschalige nieuwbouw.
    Check staging2.greendeal.nl voor tips en plannen voor verduurzaming bestaande schoolgebouwen

 2. Het lijkt er verdacht veel op dat er een smerig spel gespeeld wordt, een spel waarbij de spelregels zo onduidelijk zijn dat de meeste ouders al afgehaakt zijn, omdat ze er vanuit gaan dat de winnaar van het spel bij voorbaat al bekend is en er niets meer aan te veranderen valt. Het resultaat leidt uiteindelijk tot een grote leerfabriek in de buurt van het SPOC. Een resultaat waar ik, en vele andere (toekomstige) ouders en bewoners van Boerhaar beslist niet blij mee zijn.

 3. Volgens mij wil mevrouw Jelier precies wat haar zelf niet bevalt, namelijk zelf bepalen wat “de spelregels” moeten zijn. En ik heb sterk het gevoel dat er ook voor haar maar één wenselijke uitkomst kan zijn. Als dit elders had gespeeld had zij er niets van gevonden, nu is het persoonlijk en dus de wereld te klein.

  Op zich lijkt het me niet onlogisch om meerdere kleine scholen onder te brengen in één grote, willen de kosten voor onderwijs enigzins betaalbaal houden. Dat hier de betrokken schoolbesturen hier eerst zelf een plan voor maken klinkt ook verstandig. Dat ongeacht welk plan er uitkomt op tegenstanders kan rekenen lijkt me vanzelfsprekend. Jammer dat mevrouw Jelier niet aangeeft hoe ze denkt dat anders moet lopen. Iedere betrokkene vooraf betrekken in het maken van een plan lijkt me kansloos, daar komt niets zinnigs uit.

  • Goedendag,
   Ik had uw reactie niet eerder gelezen.
   Het is niet persoonlijk, hoor. Mijn kinderen zijn tzt denk ik wel van de basisschool af en ik woon niet in Boerhaar.
   Het gaat om het grote gemis van het betrekken van gemeenschappen en de gemeente, bij de ontwikkeling van het basisonderwijs in de gemeente. En het doen van aannames die niet gebaseerd zijn op enig onderzoek onder belanghebbenden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.