Opinie: De toekomst van de school bedreigd

Betty Jelier-Kiestra woont sinds vijf jaar in Wijhe zij verhuisde van Zwolle met haar man naar Wijhe om haar twee zoons te laten opgroeien in een dorp. Zij stelt, samen met een groep ouders en omwonenden van de school de Bongerd op de Boerhaar, al enige tijd kritische vragen over het plan om de scholen in Wijhe en Boerhaar onder te brengen in een schoolgebouw. De groep heeft er al voor gezorgd dat de lokale politiek in 2017 toe heeft gezegd het behoud van de Bongerd op de Boerhaar te onderzoeken. Ze schreef onderstaand opiniestuk om aandacht te vragen voor deze kwestie.

De toekomst van de fijne school van onze kids, De Bongerd op de Boerhaar, staat op het spel. De schoolbesturen willen in Wijhe/Boerhaar van vijf scholen naar een grote school met zo’n 600 leerlingen. Ik heb het gevoel dat de ouders (en dus ook de kinderen) alleen maar de pionnen zijn. Het spel wordt met subjectieve regels gespeeld en de uitkomst is van tevoren al bepaald.
De Bongerd haalt elk schooljaar 200 leerlingen en groeit jaarlijks. Het is de grootste school en staat op een prachtige en veilig bereikbare locatie. Alleen uit financiële overwegingen moet De Bongerd mee naar de grote school, want zonder de leerlingen van De Bongerd is het plan haast niet haalbaar.

En de gemeente mag pas meedoen aan het spel als de schoolbesturen een voorstel hebben gemaakt met betrekking tot de gewenste schoolidentiteit(en) van de grote school.
Zo wordt het spel gespeeld zonder er van uit te gaan dat de identiteit van een school ook erg wordt bepaald door de omgeving waarin ze staat.
Als ik een woning koop, kan deze van binnen best heel mooi zijn en goed aanvoelen. Maar als deze woning op een niet aantrekkelijke, drukke, onveilige plek staat en bovendien deel uitmaakt van een groot gebouw bestaande uit meerdere woningen op verschillende verdiepingen, heb ik echt geen interesse meer in deze woning.
Ik ben boos over dit oneerlijke spel. Ik hou van spelletjes, maar niet als ze niet eerlijk worden gespeeld. Wie weet hoe ik deze boosheid kan omzetten in nuttige acties die leiden tot eerlijke, algemeen bekende spelregels en een nog niet bepaalde uitkomst, mag het zeggen.

Betty Jelier-Kiestra