Opinie: contant betalen gemeente Raalte mogelijk?

  In 2014 schafte Raalte het contante betalen voor gemeentelijke diensten af. Dat was erg raar, omdat veel mensen niet, of moeilijk, om kunnen gaan met digitale betalingsdiensten.Daarom verzocht de Nationale Ombudsman (N.O.) in 2015 alle gemeenten om ten minste één loket voor contante betalingen open te houden.

  In 2017 wees ook De Nederlands Bank de gemeentebesturen nog eens op dat verzoek, maar blijkbaar had geen enkel Raalter raadslid die stukken gelezen, want er veranderde niets.Daarom vroeg ik de gemeenteraad begin 2018 alsnog een loket voor contante betalingen in te richten en ging daarbij uit van de goede wil der politici. Maar dat bleek naïef. Telkens wezen ze het verzoek af, met allerlei, zelfs kwetsende argumenten, zoals de mededeling dat ze de interne – let wel interne! – afspraak hadden gemaakt om uitzonderingen te maken voor schrijnende gevallen. Een interne afspraak dus waar geen inwoner kennis van heeft. En als er al iemand contant zou willen betalen moet die burger aantonen dat hij/zij echt schrijnend is, zonder overigens te weten aan welke criteria hij/zij moet voldoen. Hoe absurd wil je het hebben? En dat in een gemeente die zichzelf een participatiegemeente durft te noemen!

  Die onbegrijpelijke reactie dwong me door te gaan. Het ging immers om de kwetsbaren in de samenleving.

  Nadat over dit verzoek acht (!) brieven heen en weer geschreven moesten worden en de dames en heren politici eindelijk begrepen dat ze met goed fatsoen niet meer onder het inrichten van een loket voor het contante betalingsverkeer uit konden komen, en gingen ze overstag.

  Nu mag iedereen contant betalen en hoeft niemand meer te bewijzen dat hij/zij een schrijnend geval is.

  Tot voor kort stond op de gemeentelijke site aangegeven dat diensten, zoals paspoorten en rijbewijzen, slechts digitaal betaald konden worden. Het zou het gemeentebestuur sieren als het bij de tarieven van 2019 zou hebben vermeld dat het beleid inmiddels is gewijzigd. Dat is jammer genoeg niet gebeurd en als ik zo om me heen hoor is er nog niemand van op de hoogte, op misschien enkele ingewijden na.

  Ik zou Raalte willen adviseren de hierin voorbeeldige gemeente Olst-Wijhe te volgen. Daar staat op de gemeentelijke site bij de desbetreffende onderwerpen de tekst “U kunt contant of met uw pinpas betalen”.

  En tegen de Raalter politici zou ik willen zeggen: Hoe simpel wilt u het hebben. Gewoon dóen! Het kan zo eenvoudig zijn. En wellicht is het ook een goed idee de herinvoering van contante betalingen te publiceren in het Weekblad voor Salland.

  Mijn ervaring zegt me: ze zullen het niet doen. Tenzij er weer vele brieven heen en weer geschreven gaan worden die ze daartoe dwingen.

  Ik hoop dat ik me dit keer vergis.

  Hans de Kort

  Raalte
  31 december 2018

  3 REACTIES

  1. Hans, bel in het nieuwe jaar even met de afdeling Communicatie van de gemeente. Mogelijk zijn ze vergeten om het aan te passen. En zo niet dan kom je snel te weten waarom het niet gebeurd is. Soms is een beller sneller.

  2. Ik lees dat. Hans het jaar 2018 met positieve mindset afsluit. Op naar 2019! Los van de inhoud vraag ik me ook af waarom dit soort ingezonden brieven gepubliceerd worden. Als het doel is het vermelden van de mogelijkheid tot contant betalen op de website van de gemeente, volg dan het advies van John op en bel gewoon.

   Maar het is kennelijk lekkerder om vol negativiteit over onze gemeente te blijven droeftoeteren de media. Het heeft de gemeenschap al veel gebracht.

   • Dag Toos, dag John,
    Ik ben het helemaal met jullie eens dat het met een telefoontje afgedaan zou moet kunnen worden.
    Dat is in deze situatie echter niet het geval. Ik kan jullie verzekeren dat ik al eerder heb verzocht gegevens over de betalingswijze ook op de site en in de huis-aan-huisbladen te vermelden. Het bleek vergeefse moeite.
    Het is jammer, maar mijn ervaring met deze gemeente is, en ik kan jullie daarvoor tig voorbeelden noemen, dat zonder mediadruk bijna niets te bereiken is.
    En John, jij zou dat toch moeten weten. Bijna alles wat ik heb bereikt, heb ik, ook voor anderen, voor de poorten van de hel moeten wegslepen. Dat zou zonder druk via de media een heel stuk moeilijker zijn geweest.
    Vandaar.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.