Oevers IJssel onder handen

REGIO – Rijkswaterstaat is begonnen aan het groenonderhoud aan de oevers van de IJssel. De werkzaamheden duren tot het voorjaar van 2019. In bijna alle gemeenten langs de IJssel vinden werkzaamheden plaats. Het gaat om het snoeien en kappen van bomen en struiken vanaf de oever tot twee meter landinwaarts.

De werkzaamheden vinden plaats van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur en 17.00 uur. Er wordt gewerkt met kettingzagen, bosmaaiers, mobiele kranen en tractoren. Er wordt ook vanaf het water gewerkt. Takken gaan voor het grootste deel per schip naar snipperlocaties langs de IJssel. Daar wordt het hout versnipperd en afgevoerd over de weg. Dit kan geluidshinder veroorzaken. Landeigenaren of bewoners van percelen waarop gewerkt moet worden, worden tijdig geïnformeerd. Snipperlocaties worden nog aangewezen.
Rijkswaterstaat gaat verantwoord te werk: een ecoloog heeft de aanwezige dieren en planten geïnventariseerd. Ook stelde hij een flora- en faunaplan op. Tijdens de werkzaamheden houdt een erkend schouwer toezicht.
De werkzaamheden zijn noodzakelijk voor een goede staat van het oeveroppervlak. Begroeiing op verharde oevers en kribben vormt een risico, bijvoorbeeld voor de scheepvaart. De IJssel is een bochtige rivier en de bomen en struiken belemmeren het zicht voor de schippers. Daarnaast drukken de bomen de constructie van de verharde oevers en kribben uit elkaar. Dit heeft gevolgen voor de vaargeul, want oevers en kribben houden de vaargeul op diepte. Tot slot zorgen de bomen bij hoogwater voor ongewenste opstuwing van het water.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.