Natuurbericht: Halt in het bos

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Al jaren ziet hij de natuur aan zich voorbij trekken. Je zou denken dat hij de omgeving nu wel gezien heeft. “Het verveelt nooit buiten, elk seizoen is anders, elke dag is anders en elke voetstap is anders. Als je buiten bent, staan je zintuigen open. Je ziet, hoort en ruikt meer.” Vandaag komt er een trein op Sjaaks pad. Niet de puffende stoomtrein Bello van honderd jaar geleden maar een spiksplinternieuwe Flirttrein Sprinter.

Het is droog en gezond wandelweer. Op het bord bij de onderhoudsloods kies ik een te behappen wandelroute. Eerst maar rechtsom richting vijver, spoor over, een stukje heide en dan terug langs het fraaie landhuis.

De vijver bij het huis is verondiept en de steile oever heeft plaatsgemaakt voor een meer natuurvriendelijke overgang. De strooisellaag en het vrijkomende zand worden afgevoerd met Volvo-zanddumpers. Over een paar jaar zien we hier weer de oorspronkelijke vegetatie. Over de stuifduinen hier maar het spoor over naar het heideveld. Dan ligt het pad voor me vol met hindernissen voor me. Zigzaggend tussen omgezaagde bomen volg ik het pad. Kijk daar, stammen met stippen erop. De bomen met blauw erop zijn toekomstbomen en blijven staan. De grens van het te kappen bos word aangegeven met witte stippen. Dit stuk bos gaat eraan en nadat ook de humuslaag is verwijderd zullen hier de beschermde jeneverbessen en heide weer gaan groeien.

Hier moet ik door een smal hekje om het spoor over te steken. En zie, daar sta ik ineens in de zichtlijn van het Huis Beerze. Het spoor werd aangelegd en liep dwars door het landgoed en echt waar… het Huis had van 1905 tot 1932 een eigen treinstopplaats. Hier links staan nog de restanten van wat ooit die halte was. Dan loop ik verder naar het landhuis waar zelfs Juliana gelogeerd schijnt te hebben. Snel ga ik opzij voor een Volvo-zanddumper. Vakkundig word de 20 M³ zand uit de laadbak verdeeld over de laan. En gelukkig, ik kan ik er langs en hoef niet weer te zigzaggen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.