Natuurbericht: En dan is het echt herfst, duister en donker…

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Al jaren ziet hij de natuur aan zich voorbij trekken. Je zou denken dat hij de omgeving nu wel gezien heeft. “Het verveelt nooit buiten, elk seizoen is anders, elke dag is anders en elke voetstap is anders. Als je buiten bent, staan je zintuigen open. Je ziet, hoort en ruikt meer.” Maar met het vallen van de bladeren, valt meestal ook de regen. Het wordt guurder en een stuk vroeger donker. En dan is het echt herfst en dat is heel andere koek…

Het hek valt dicht en ik ga nog snel de waterpomp opbergen voor de komende winter. De blauwe reiger blijft staan, een buizerd en twee houtduiven wachten lang maar gaan toch maar even verderop. De fut is er duidelijk uit met dit weer. Kijk, de bosuilenkast heeft een tik gehad van een vallende tak. In de ruigte naast me sprint ineens een haas weg. Hij heeft de drijfjacht overleefd.

Zo zie eens aan, de pomp is weer veilig opgeborgen De lege bierblikjes en andere rommel neem ik maar mee in de rugzak. En bedankt maar weer… Nou nog even een klein rondje, kan nog net. Een buizerd op een paal, een verlate kievit op grijpafstand. De mesthoop ginder dampt nog volop. Het gaat regenen en het paard word binnengehaald. Tis vroeg donker vanavond, snel maar richting huis.

Het regent, vallende bladeren en sluipverkeer op mijn pad. Snel gaat de fietslamp aan. Spreeuwen in de boomtoppen wachten in groepen op het juiste tijdstip. Dan ineens smelten ze op een indrukwekkende manier samen en zoeken hun slaapplaats op. Met de kraag op en de wind in de rug word ik het dorp ingeblazen. Heerlijk…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.