Natuurbericht: Een gedekte tafel

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Al jaren ziet hij de natuur aan zich voorbij trekken. Je zou denken dat hij de omgeving nu wel gezien heeft. “Het verveelt nooit buiten, elk seizoen is anders, elke dag is anders en elke voetstap is anders. Als je buiten bent, staan je zintuigen open. Je ziet, hoort en ruikt meer.” Op de grauwe en kille vrijdagnamiddag moet het nog snel even gebeuren. Even weg van een weekje met niet alledaagse dingen. Even weg naar de stilte en de vrijheid. Even weer in balans komen…

Het is een kleine wereld. Af en toe steken silhouetten van ganzen en duiven af tegen de grauwe mistflarden. De aardappelen bij de boer zijn afgevoerd naar de fabriek. Nu de grote bult met suikerbieten nog. Een baasje en zijn hond stappen in snelle pas in de richting van het drukbezochte restaurant.

Ik neem de rotonde driekwart en daarna de brede bosweg met fietspad. Het is slecht begaanbaar en hier bij de toegangsweg naar het boerderijtje ga ik lopend verder. De paarden kijken me na wanneer ik via het schouwpad naar het bos wandel. Een grote zilverreiger vliegt op. Verderop, moeilijk te zien, zijn een vijftal blauwe reigers aan het foerageren. Eenmaal op de heide ligt naast een takkenrul een kapot geslagen ganzenei van ongeveer 7 cm groot en vuilwit van kleur. Het zou van een grauwe gans kunnen zijn. Deze soort heeft het nest op de grond en in de buurt van water. Dan zie ik van over het bos een wolk van wel honderd duiven aankomen. Het is half vijf en bijna donker. Ze zijn nog laat op pad, maar duiven stoppen pas als het schemerdonker word. Pal boven me keren ze met een scherpe draai om. Het geluid van luid klappende vleugels doorbreekt de stilte en nog geen seconde later hebben ze allemaal een veilige plek gevonden in de hoge douglassparren van het bos. Precies het bos waar het territoriale havikspaartje huist. En laat nou net houtduif het lievelingskostje van haviken zijn…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.