Mondige vrouwen laten zich horen op Anton Pieckspektakel in Olst

OLST – Op zaterdag 8 december gaat de klok in Olst weer ruim honderd jaar terug voor het jaarlijkse Anton Pieckspektakel. Tussen 16.00 en 20.00 uur staat alles in het teken van de Oudhollandse en winterse taferelen die de bekende kunstenaar Anton Pieck tekende. Amateurspelers heten de bezoekers welkom en voeren hen terug naar het begin van de vorige eeuw.

Het thema van dit jaar is ‘Mondige vrouwen’. In de tijd dat Anton Pieck zijn tekeningen maakte, waren moedige vrouwen bezig met heel andere zaken: het tot stand brengen van het vrouwenkiesrecht. In 1917 werd het actief kiesrecht voor mannen ingevoerd, maar waar bleven de vrouwen? Dankzij de strijd van een aantal mondige vrouwen werd in datzelfde jaar in ieder geval al wel het passief kiesrecht voor vrouwen ingevoerd, maar de emancipatie ging verder… Naast 45 amateurspelers werken OSV’95, het wereldkoor Kanto Mondo, het jeugdorkest van de Olster Harmonie, de leden van toneelvereniging Herman Heijermans en diverse vrijwilligers mee. Daarnaast is er nog veel meer te doen. Bij boekhandel Korten wordt voorgelezen uit jeugdboeken uit het begin van de vorige eeuw en in het voormalige pand van Blokker kan men filmpjes kijken die worden vertoond met een toverlantaarn. Dit jaar staan er maar liefst 44 kramen/stands op de markt. Naast ondernemers en diverse verenigingen zijn er een tiental oude ambachten en diverse oudhollandse spellen. Voor de jongste bezoekers is er nog een kindercarrousel en bovendien mogen ze zelf broodjes bakken. Verder kunnen zij nog schaapjes van de Vijverhof aaien of zich laten portretteren; een leuk kerstcadeau voor opa en oma.
Diverse verenigingen zorgen mede voor eten en drinken. De winkels in het centrum van Olst zijn deze avond tot 20.00 uur geopend. Wethouder Anton Bosch opent om 16.00 uur het evenement in bijzijn van een zeer speciale gast. De organisatie is in handen van Natuurlijk Olst en ondernemersvereniging Go en het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en Stichting Kunst en Cultuur Olst-Wijhe. Zie verder: staging2.theaterlangsdeijssel.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.