Lauk: Zonnige kerst

De dagen zijn kort, de nachten lang. Ideaal dus om nu zonnepanelen op het dak van Huize Bouhuijzen te leggen, zo dachten ze bij het vanuit Deventer naar Raalte overgewaaide semi-overheidsproject om energie te besparen en zelf op te wekken. Meedoen is een interessante ervaring. Je moet ellenlange vragenlijsten invullen en dan komt er iemand urenlang in je huis rondsnuffelen. Tot de brievenbus toe want daar zit een ernstig warmtelek. Al mompelend over koudebruggen en isolatiewaardes loopt zo’n type rond. Eerlijk gezegd heb ik het meeste werk aan mijn geliefde beterhelft overgelaten, dat zal ik komende kerst moeten goedmaken.

Het begon al zo’n twee jaar geleden. Bij dit soort projecten draaien de molens nog langzamer dan van een windturbine met tegenwind. Druk, druk, druk, iedereen wil meedoen, zo hoor je als je na een paar maanden weer eens informeert. Nu gaan er opeens allerlei mannetjes aan de slag. Ze lijken op elkaar. Of ze nu de kruipruimte isoleren, zonnepanelen op het dak leggen of dubbel glas inzetten, ze wekken stuk voor stuk de indruk heel veel verstand van zaken te hebben. En ze mopperen allemaal op de organisatie die ze gestuurd heeft (‘Daar snappen ze er helemaal niks van’) en stellen mij daarna allerlei interessante vragen. Interessant omdat ik vaak geen flauw idee heb van wat ze bedoelen of willen weten.

Of er in de voordeur straks veiligheidsglas moet, dat kan namelijk maar hoeft niet? Veilig glas lijkt mij wel een goed idee zeg ik dan, daar kun je niet tegen zijn. Een ander mannetje wil weten waar de omvormer moet komen. Geen idee wat dat is maar mijn antwoord ‘net zoals in andere huizen’ lijkt mij uitstekend. En hoeveel zonnepanelen moeten er op het dak, zo wil een derde mannetje weten? Nou, net zo veel als bij de buurman en dan het liefst nog één extra, reageer ik. Ook bij duurzaamheid is het bij mannen toch een wedstrijdje ver plassen. Buurman rijdt er bovendien dankzij de afgelopen zonnige zomer een mooie nieuwe Volvo van, dat lijkt mij ook niet verkeerd. Al kan ik met gepaste trots melden dat ik vorige week de 500.000 kilometer in mijn Zweedse klassieker heb gepasseerd, maar dat even terzijde.

Terug naar mijn mannetjes. Ze hebben nog meer overeenkomsten; je kunt er nooit genoeg koffie in gooien, ze komen altijd heel erg vroeg of veel te laat en werken keihard. Dankzij of ondanks mijn antwoorden zullen we dus met de komende kerst eigen, zelfopgewekte stroom hebben. Mijn beterhelft heeft er nog weinig vertrouwen in; die kocht twee verlichte minikerstboompjes. Met batterijtjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.