Lauk: Konijnen

Vele jaren geleden zorgde wijlen mijn opa ervoor dat met de kerst al zijn kinderen, waaronder mijn ouders, konijn konden eten. Als kleine jongen zie ik ze nog in zijn kelder hangen om te besterven; bloot en met een toefje bont op de achterpoten. Smaakte niet verkeerd, maar ik vond het weinig vlees en veel gekluif. Anno 2018 is dat anders, opa zou het niet geloven. Er is zelfs een actiegroep ‘Konijn in Nood’. Komende zaterdag gaat die een fakkeloptocht in Raalte houden. Net als enkele jaren geleden zal er een bus vol met actievoerders uit andere delen van het land arriveren om op te komen voor de konijnenbelangen. Waarbij het aantal actievoerders omgekeerd evenredig is aan de hoeveelheid publiciteit. Vermoedelijk heb ik ongewild en onbedoeld daarin een kleine rol gespeeld,

Gerlant Zielman wreef het er al in. Jaren geleden namelijk schreef ik het Sallandkatern van de Stentor een stukje op basis van CBS-cijfers. Daarin stond dat Raalte de konijnenhoofdstad van Nederland is. Niet qua aantallen, daarvoor moet je in Brabant zijn, maar qua aantal konijnenhouders. Dat zijn er vier, terwijl dat er in alle andere gemeenten maximaal drie zijn. Toeval of niet, een paar weken na dat stukje kwamen de actievoerders onder aanvoering van de Vegan Streaker (gekleed trouwens) naar Raalte. Demonstratievrijheid is een groot goed, maar deze acties hebben enorme impact bij boeren.

Het is niet niks als met nepbloed besmeurde actievoerders kruisen in de berm voor jouw bedrijf slaan en, zonder historisch besef, je vergelijken met kampbeulen uit de tweede wereldoorlog. Ik weet dat veel boeren, juist om geen mikpunt te worden, zich daarom liever gedeisd houden. Niet onverstandig in een tijd dat sommige politieke partijen zelfs nachtelijke stalinbraken om te filmen goedpraten omdat zoiets voor het hogere doel, het dierenwelzijn, zou zijn. Alsof je inbreken in bedrijven goedkeurt om overtredingen van de Arbo-regels te filmen. Of in huizen om kindermishandeling op te sporen. Nederland zou dan te klein zijn, maar inbreken in stallen mag wel.

Veel media delen zelfs de gemaakte beelden zonder zekerheid dat die niet gemanipuleerd zijn. Of zelfs ergens in verre buitenlanden zijn gemaakt waar iets als dierenwelzijn meestal een volstrekt onbekend begrip is. In Salland zijn we meestal nuchterder. Enkele jaren geleden werd bij de verkiezing van de Raalter Onderneming van het Jaar (ROJA) ook een konijnenhouder genomineerd. Uit respect omdat het om een Zwollenaar ging die zijn droom om boer te worden in Raalte waar maakt dankzij veel inzet en keihard werken. Misschien moet ik met de kerst maar konijn op tafel zetten voordat de Fransen ze allemaal opeten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.