Kavels voor Koeien van start

SALLAND – Met de overhandiging van een gebiedskaart door wethouder Grijsen aan de kavelruilcommissie is op 28 november de vrijwillige kavelruil Kavels voor Koeien Deventer officieel van start gegaan. Voorzitter Piet Dolman heeft de kaart namens de kavelruilcommissie in ontvangst genomen. Het kavelruilproject is een initiatief van LTO Noord afdeling Salland en de gemeente Deventer. Het project, dat loopt tot voorjaar 2021, beoogt de ruil van 200 hectare grond.

Wethouder Grijsen: “Wij zetten ons samen met LTO in voor een vitaal platteland. Er zijn minder boerenbedrijven maar die zijn wel groter. We willen dat zij goed kunnen boeren en tegelijkertijd willen we ervoor zorgen dat het mooie Sallandse landschap wordt versterkt. We zijn enorm blij met de Europese subsidie die we via de provincie hiervoor hebben gekregen.”

Behoefte aan betere verkaveling

De verkaveling in het buitengebied van Deventer is niet optimaal. Een belangrijke oorzaak is dat groeiende bedrijven hun huiskavel willen vergroten zodat de koeien buiten kunnen lopen, terwijl de vrijkomende gronden van stoppende bedrijven vaak verder weg liggen. Dit leidt tot versnippering en extra kosten voor agrariërs. De provincie heeft voor het project een Europese POP3-subsidie toegekend aan de gemeente. Door middel van kavelruil wordt gewerkt aan huiskavelvergroting, afstandsverkorting en kavelconcentratie. Daarmee wordt de bedrijfsvoering efficiënter en is er minder landbouwverkeer op de weg, wat bijdraagt aan de verkeersveiligheid en het milieu. Ook wordt in het ruilproces gekeken of andere opgaven voor water, natuur en landschap kunnen worden meegenomen. In totaal wordt geprobeerd om 200 hectare grond van eigenaar te laten wisselen. Voorzitter Piet Dolman: “Kavelruil is een waardevol instrument voor de landbouw. Naast kostenefficiëntie voor de boer draagt het bij aan koeien in de wei en andere maatschappelijke opgaven in het gebied.”

Kavelruilcommissie

De kavelruilcommissie heeft van de gemeente Deventer de opdracht gekregen om het project uit te voeren. Naast voorzitter Piet Dolman bestaat deze uit 4 agrariërs uit Deventer: Jan-Hein Nikkels, Hans Nijkamp, Henk Harmelink en Martin Zandbelt. Er zijn twee kavelruilcoördinatoren aangesteld die gesprekken met grondeigenaren en pachters gaan
voeren en de ruilplannen opstellen: Gerrit Slagman en Jan ten Hove. De projectorganisatie is in handen van bureau Pratensis. Zij verzorgen de projectleiding (Gerko Hopster) en ondersteuning (Gerbert Engberts).

De komende maanden worden de wensen van de grondeigenaren en pachters door de kavelruilcoördinatoren geïnventariseerd. Grondeigenaren met meer dan 3 hectare ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging. Overige eigenaren kunnen zich ook melden als zij kansen voor kavelruil zien. Aanmelden kan via kavelsvoorkoeien@pratensis.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.