‘Ik blijf gewoon piano’s en vleugels stemmen’

RAALTE – De allerlaatste klanten druppelen nog binnen, alles gaat voor lage prijsjes weg, maar zaterdag 22 december sluiten na zo’n 30 jaar definitief de deuren van Muziekhuis Vincent Spannenburg aan de Kortestraat in Raalte. Met vanaf 1 uur ’s middags livemuziek en een drankje voor een mooi slotakkoord. De 65-jarige Vincent zet er een punt achter. Tenminste, achter de winkel dan. “Ik ga gewoon door als stemmer van vleugels en piano’s. Hoe lang? Zeker tot mijn 70-ste”, zo klinkt het tijdens een geanimeerd interview met de geboren en getogen Almeloër die al 41 jaar in Raalte woont en werkt.

Dat hij zijn brood zou gaan verdienen met stemmen en restaureren van vleugels en piano’s en een muziekwinkel lag achteraf met een muzikale en artistieke vader voor de hand. Toch werkte hij eerst zeven jaar lang als bakker bij Bakker Braam. “Hele goede baas, maar ik wilde de muzikale kant op. Drie jaar lang ben ik twee avonden naar Emmen gereisd voor de opleiding pianostemmer. Of pianotechnicus zoals het officieel heette. Een hele pittige opleiding, van de 24 deelnemers slaagden er maar zes. Daarna heb ik me het meest een echte pianotechnicus gevoeld. Veel instrumenten heb ik helemaal gereviseerd. Vleugels van Grotrian-Steinway, Kuhlau, Ritmüller en Ibach. En piano’s zoals Julius Pfaffe, Steinway & Sons, Irmler en Thurmer. Als pianostemmer werk ik in de hele driehoek Zwolle-Almelo-Deventer. Ik stem het hele jaar door zeg ik tegen politici. Bij sommige klanten kom ik al dertig jaar. Mooi dat ze zoveel vertrouwen in mij hebben. Er komen vooral afgelopen maanden steeds nieuwe klanten bij. Er is veel vraag naar stemmers en de enige opleiding op dat gebied in Amsterdam levert per jaar maar zeven tot tien nieuwe afgestudeerden af.”

‘Geen meesterpianist’

Geen absoluut muzikaal gehoor maar wel veel gevoel voor zuiverheid en het perfect horen van de toonafstanden, dat is nodig om een goede pianostemmer te zijn. Een echte toppianist noemt hij zich zeker niet. “Ik speel al piano gedurende het grootste deel van mijn leven, alleen heel zelden bij de klant of in het openbaar. Ik ben zelf zeker geen meesterpianist. Wat ik speel? Klassiek en dan vooral werk van componisten als Bach, Debussy, Schubert en Beethoven. Vaak ontzettend moeilijk om te spelen terwijl ik elke valse noot gruwelijk vind. Ik ben ook liefhebber van modern klassiek, met name van het werk van Reinbert de Leeuw. Met muziek zoals rock, pop en blues heb ik weinig of niets. Mijn muzikale interesse eindigt in de jaren 50 met Amerikaanse swing, net voor de opkomst van de rock’n roll.”
Bij de muziekwinkel en de vijf jaar geleden al gestopte verhuur van piano’s en vleugels lag niet zijn echte interesse. “Het is prachtig als je veel tevreden klanten hebt die blijven terugkomen, maar een winkel kost ontzettend veel tijd. Ik ben al veertig jaar nooit op zaterdag vrij geweest, ook als bakker niet. Terwijl ik een heleboel andere interesses heb.”

Sterrenkijker

Waarna een lange rij volgt; sterrenkunde, maritiem (de geschiedenis van het houten zeilschip van galjoen tot windjammers), lezen, geschiedenis, film en natuurlijk muziek. Foto’s en affiches uit de ruimtevaart, een prachtige miniatuurversie van een fregat uit de tijd van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en een loodzware, honderd jaar oude sterrenkijker in de winkel zijn zichtbare getuigen van die interesses. Die straks ook zichtbaar wordt; wat nu de winkel nog is, wordt vanaf 8 februari ‘Klein Kenniscentrum de Brug.’ Van september tot en met maart wil Vincent iedere tweede en vierde vrijdagavond presentaties voor maximaal zo’n 35 bezoekers laten verzorgen door amateur-sterrenkundigen. “Met bijpassende beelden en muziek. Daar heb ik genoeg ideeën voor. The Planets van Gustav Holt zal minstens een keer per jaar klinken. En beelden van science fictionfilms, waar ik een fan van ben. Zeker van de films met inhoud, zoals 2001; A Space Odyssee’, mijn favoriete film die ik minimaal een keer per twee jaar kijk, en ‘Contact’. Star Wars neem ik minder serieus, die films zijn vooral gezellig.”

Lezingen

Na zo’n avond wil hij met de bezoekers de achtertuin in om echt naar het heelal te kijken. “Met mijn, zoals dat in vakjargon heet, 20 centimeter van het merk Celestron. De ruimte in onze tuin is krap, maar we wagen het erop. Naast deze avonden met en voor amateurs wil ik dan een keer per jaar een beroepsastronoom vragen voor een gedegen lezing. Dat kunnen ook beroeps zijn op andere vakgebieden die ik interessant vind zoals architectuur, archeologie, muziek, film en maritiem.”
Voor dat ‘Klein Kenniscentrum de Brug’ kan hij vrijwilligers goed gebruiken; zowel mensen die een presentatie willen verzorgen als helpen bij ontvangst en koffie. Na het interview benadrukt hij nog een keer dat het werk als pianostemmer doorgaat. “Zet dat er bij, ik heb al veel telefoontjes van ongeruste klanten gehad.”
Meer info op staging2.muziekhuis-raalte.nl.