Het Kerstkabinet van Gerard van Essen

Raaltenaar brengt unieke beeldengroep onder in enorm dressoir

RAALTE – Eerder die ochtend ging de bel. Iemand aan de deur. Of Gerard van Essen belang had bij een kleine collectie kerstkaarten. Het waren er circa tweehonderd. Trots laat hij de kaarten zien. “En de meeste zijn nog van Raalte ook.” Kerst is belangrijk in het leven Gerard. “Het is het gezelligste feest dat er is”, zegt hij. Zijn nieuwste aanwinst: een enorm Kerstkabinet. Met beelden van Jozef en Maria die uit 1830/1840 stammen.

Gerard (68) had eerder een beeldenwinkel in Heino (en later in Mariënheem). Hij handelt nog steeds in de iconen en maakt ze ook zelf. “Klanten van me hadden een oude beeldengroep. Met naast Jozef en Maria ook een achterschot met de os en de ezel. Ze hadden de beelden zo’n vijftig, zestig jaar geleden als souvenirs meegenomen uit Tsjechië. Ze wilden er altijd graag een bijpassend Jezuskindje bij. Maar dat was niet gelukt. Nu wilden ze er van af.” Gerard kon de beeldengroep overkopen. Zelf maakte hij er een kindeke Jezus bij, gebaseerd op een beeldje, een echt collectors item, van de bekende beeldenmaker W. Goebel. Het origineel heeft Gerard zelf. “Ik kon het kopen in België, ik heb er bijna 700 kilometer voor gereden.” Ook de schapen maakte Gerard zelf. Allemaal van vloeibaar hout dat hij in beeldenmallen giet. Gerard wist er alleen geen goede plek voor. Totdat hij een enorm dressoir kreeg aangeboden door de nabestaanden van een klant. Meer dan twee meter hoog en anderhalve meter breed is het ding. Daar paste de hele beeldengroep in. Het Kerstkabinet neemt sinds kort een centrale plek in in zijn kamer. “Iedereen die het ziet, vindt het prachtig. Als mensen willen langskomen, dan hoeven ze maar op de deurbel te drukken. Vroeger ging het hier nog veel gekker. Toen had ik in de kersttijd het hele huis vol staan met kerstbeelden en meer. Kinderen van de school hier vlakbij liepen gewoon door het huis. En als ze alles gezien hadden, drukten ze een kleine bijdrage in de pot.”

Geloof

Het ging niet altijd vanzelf in Gerards leven. Hij overleefde als peuter een gezinsdrama (waarvan hij zich niks meer kan herinneren), groeide op bij de nonnen in Denekamp. Vorig jaar overleed zijn enige zoon Leon. In zijn werk bij het leger de verkeerde verf ingeademd. Gerard vertelt het, maar gaat er liever verder niet op in. Wel wil hij kwijt dat het geloof hem steun biedt. “Drie dagen nadat mijn zoon overleed, stierf in mijn kennissenkring een kindje van 7 jaar. Toen is het wel even wat minder geworden. ‘Moet dat nou’, vraag je je dan af. Maar het geloof is er nog wel.”
Bij de nonnen in Denekamp werd ook zijn liefde voor Kerstmis gewekt. Die kreeg toen hij eind 20 was, een nieuwe impuls, toen hij, getroffen door rugklachten, een nieuw inkomen zocht. “Mijn ex-vrouw bracht een beeldje van een Mariagrot mee. Ik vond het prachtig. Ik begon zelf beeldjes te kopen en te maken en erin te handelen.” In die tijd werd ook de basis gelegd voor zijn verzameling Kerstkaarten. “Eigenlijk omdat ik zelf verf wilde maken voor de beelden en de juiste kleuren zocht. Die vond ik op sommige kerstkaarten. Ja, het waren in die tijd min of meer mijn eigen RAL-waaiers.”

Dickens

Inmiddels heeft hij meer dan tienduizend kerstkaarten. “De oudste is uit 1876. Voor die tijd bestonden er nauwelijks Kerstkaarten. Men stuurde alleen een kaartje voor Oud en Nieuw.” Voor hem breken nu drukke tijden aan. Dat wekelijkse potje walking football? Nu even niet. Want hij zal zich maar blesseren. Dat kan nu niet, want hij moet langs Kerstmarkten. Afgelopen weekend nam hij weer een prominente plek in tijden het Dickens Festijn in Deventer. Maar met Kerst neemt hij rust. “Dan komt mijn vriendin uit Amsterdam over. Die heeft net zo’n kersttik als ik. Dan gaan we samen naar de kerk in Denekamp. Naar het klooster waar ik ben opgegroeid.”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.