Grotere pakkans voor overtreders in het Overijssels buitengebied

ZWOLLE – Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in het buitengebied van Overijssel gaan nauwer met elkaar samenwerken. Sinds vorige week mogen zij ook op elkaars grondgebied controleren en handhaven. De nauwe samenwerking moet ervoor zorgen dat er een grotere pakkans is voor overtreders van de wet- en regelgeving in het buitengebied. Dit is geregeld in een convenant, waaronder alle betrokken bestuurders vorige week woensdag hun handtekening hebben gezet.

Overtreding van regelgeving in het buitengebied kan leiden tot schade aan natuur of milieuvervuiling. Voorbeelden van dit soort overtredingen zijn motor crossen in de natuur, verstoring van broedende vogels door loslopende honden, afval- en puindumping of stroperij.
Partijen als Staatbosbeheer, Natuurmonumenten, waterschappen, de provincie, gemeenten, Rijkswaterstaat en landgoedeigenaren hebben allemaal boa’s in dienst. Het gaat bijvoorbeeld om boswachters, jachtopzieners, medewerkers van bouw- en woningtoezicht of handhavers op het water. Ze zijn de ogen en oren van de politie in het buitengebied. De bevoegdheden van deze handhavers hielden tot nu toe op bij de grenzen van het terrein van hun werkgever. Buiten dit terrein mochten zij hun bevoegdheden niet gebruiken. Het convenant maakt mogelijk dat deze werkgevers nu onderling afspraken maken zodat de handhavers ook op elkaars terreinen kunnen werken. Ook worden gezamenlijke handhavingsacties mogelijk, en kan men gebruik maken van elkaars expertise.
In de Kop van Overijssel wordt in het kader van het Waterplan al langer op deze manier samengewerkt. De ervaringen zijn hier positief. Het convenant is ondertekend door ongeveer veertig partijen, en opgesteld in nauwe afstemming met het Openbaar Ministerie en de Politie Oost-Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.