Groei aantal hectares voor lelieteelt in Raalte

RAALTE – Het aantal hectares grond voor lelieteelt in de gemeente Raalte stijgt. Dat blijkt uit de antwoorden van het college van B&W van Raalte op vragen van D66, GroenLinks en PvdA. In 2014 ging het nog om 17,6 hectare; in 2017 om 32,85 hectare. Wel stelt het college dat de CVS-cijfers over 2018 niet bekend zijn. De partijen maken zich zorgen over de bestrijdingsmiddelen die de lelieteelt inzet en wilden ook weten of het aantal hectares daadwerkelijk was gegroeid.

De drie partijen verwezen in hun vragen ook naar het Roalter Akkoord. Daarin staat: ‘Samen met (vertegenwoordigers van) agrarische ondernemers bekijken we hoe we tot een nieuwe en duurzame invulling van het buitengebied kunnen komen.’ De partijen wilden weten of de lelieteelt te verenigen is met deze ambitie. “Binnenkort vinden hiervoor eerste verkennende gesprekken plaats met een kleine groep: een doorsnede van ‘boeren en buitenlui’”, zo stelt het college in haar antwoord. “Dit om te verkennen op welke manier we samen tot een duurzame invulling van het buitengebied kunnen komen. Ondertussen houden wij goed contact met de lelietelers. De lelietelers hebben in 2017 een intentieverklaring getekend. Hierin geven zij aan wat zij bovenwettelijk doen bij de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen.” Op 3 december hebben vertegenwoordigers van de vier bedrijven die actief zijn in de gemeente, Huetink Bloembollen Lemelerveld BV, De Weerd Raalte BV, Schrieken Lelies BV en Mts Flierman, een gesprek gehad met de gemeente. Dat maakte onderdeel uit van de toezeggingen in de eerder genoemde intentieverklaring. Het is de bedoeling om elk jaar met de gemeente Raalte om tafel te gaan. De inhoud van dat gesprek wordt te zijner tijd naar de gemeenteraad gestuurd.
De drie partijen wilden ook meer weten over de handhaving van de wet- en regelgeving aangaande de lelieteelt. Die is, als het gaat om bestrijdingsmiddelen in handen van de NVWA. “Wij houden toezicht op naleving van de regels uit het Activiteitenbesluit, zoals we dat ook doen bij andere bedrijven die in onze gemeente gevestigd zijn”, zo stelt het college. “De uitvoering hiervan is belegd bij de Omgevingsdienst IJsseland. Er is hier geen aanleiding geweest voor een handhavingsactie.”

1 REACTIE

  1. Hier zie je maar weer hoe er gesold wordt met die gegevens. Het is nog maar enkele maanden geleden dat werd beweerd dat het nog al meeviel met de totale oppervlakte van die (leliën)teelt. Het totale areaal zou zelfs gekrompen zijn. In werkelijkheid blijkt het nu zelfs bijna te zijn verdubbeld.
    En we weten allemaal dat het met de handhaving in deze sector treurig gesteld is. Ik verwijs daarvoor nog maar eens naar de desbetreffende uitzending van Zembla (http://staging2.npo.nl/zembla/21-11-2013/VARA_101320584). De daarin geuite kritiek is
    nog steeds actueel, omdat er sindsdien nog niets is veranderd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.