Gerlant: Top tien 2018

Iedereen doet het, ik dus ook. Een terugblik op 2018, zomaar wat berichten op een rij gezet. Ik begin met mijn ‘aanval’ op Paul Maas, de Rabobankman en voorzitter van de Raalter werkgevers. Exponentiële disrupties, het failliet van het winkelbestand  was de titel. Een onderwerp dat velen van ons boven de pet gaat, mij ook. De reacties waren legio, collega Lauk stak hem, in zijn eigen column,  een veer in de kont. Ik verweet ze geen visie op de lange termijn te hebben, Dennis Melenhorst reageerde.  Geen reactie op de inhoud maar op korte termijn, een doekje voor het bloeden zeg maar. De ondernemers werden even over de bol geaaid. Tijdens een lunch hebben Dennis en ik kennis gemaakt. We werden het niet helemaal eens maar aan het einde zei ik “Ik wilde weten wie de kandidaat wethouder van de VVD is, dat weet ik nu.” Hij ontkende toen, wist het zelf nog niet vertelde hij later. Het onderwerp komt binnenkort terug. Hij is nu de wethouder van de ondernemers, ook van de boeren.

De leus ‘onze boeren, onze voedselmakers” staat op dit moment overal op spandoeken maar is namelijk achterhaald. Dat snappen die boeren zelf nog niet. Dennis moet daar wat van vinden. Op inhoud. Het bewuste artikel kwam overigens pas online twee dagen na een appje richting VVD fractievoorzitter Alexander Kreule. “Als je achterban binnenkort heel boos wordt, zeg maar dat ik wel blaf maar niet bijt”, Dennis is uitgeprobeerd.

Kees
Over de N35 is veel geschreven. Kees Huls doet ook ijverig mee. Hij komt soms met feiten die je helpen iets in het goede perspectief te zetten. De politiek roept en schreeuwt. Concreet gebeuren er nu wat lapmiddelen tussen Laag Zuthem en Mariënheem en wordt knooppunt Bos/Raalte aangepakt. Een definitieve oplossing duurt nog minimaal tien jaar.

Gasloos
Nederland moet van het gas af. Omringende landen sluiten juist woningen aan op aardgas voor vermindering van CO2 uitstoot. De omgekeerde wereld. Tot 2030 stijgt onze elektra behoefte door deze maatregel alleen maar, iets wat wij met zon of wind niet kunnen opvangen. Omringende landen ook niet en voor onze elektra behoeft zullen wij op korte termijn elektra centrales op aardgas moeten bouwen. Pas vanaf 2050 kan Nederland zonder aardgas, schrijven onderzoekers van de (RUG). Het is een complexe materie en iedereen heeft er een mening over.

Lelystad moet dicht
De gemeenteraad in Olst-Wijhe besloot dat Lelystad dicht moest. Ik zat erbij en keek er naar. Ik kon mijn ogen en oren niet geloven, maar dat heb ik niet opgeschreven. Via sociale media kreeg ik reacties als “krijgen we nu binnenkort ook statements over andere Haagse zaken uit dat gat?” Ik zat fout met mijn ongeloof. Het besluit uit de kleine gemeente Olst-Wijhe was er een in een reeks van ongenoegen uit de regio. Lelystad is nog niet dicht maar open is het ook nog niet.

26 dode schapen
Zesentwintig dode schapen in ‘Broek’ , een gebied tussen Lierderholthuis, Windesheim en Laag Zuthem. Op een kilometer van mijn woning dus. Door een wolf aangevallen maar dat mag je niet rechtstreeks in een nieuwsbericht schrijven. De geleerden moeten dat eerst met dure onderzoeken bewijzen. Ik wil op ze schieten stond in mijn column in het weekblad. Dat wil ik nog. Er is geen ruimte voor deze predator in ons overbevolkte landje. In Oost-Duitsland is de discussie nu gaande. Wolven afschieten of niet? De EU begint al te twijfelen en die discussie komt volgend jaar ook naar hier.

Brand
Wie in de zoekbalk  op deze site brand in toetst ziet dat er nogal wat brandjes zijn zo door een jaar heen. Brand, het heeft nog al impact op de mensen die het aan gaat ook al loopt het vaak met een sisser af. De bosbranden in Dalfsen hadden impact. Een inwoner van Nieuwleusen die werd gearresteerd werd veroordeeld door de rechter,  maar de eigenlijke veroordeling was allang geweest. Ik weet niet welke malloot er mee begonnen was maar de foto van persoon in kwestie ging deze zomer rond  in de diverse app groepjes, kwam ook hier in Laag Zuthem binnen. “Dat isse” en “griept hem aim ziet” als commentaar. Had jij al bedacht dat dat strafbaar was? Ook het doorsturen ervan verboden is?

Brandbrief
De Weidevogelboeren uit ‘broek’ stuurden een brandbrief over predatie naar de provincie. Spraken in bij de provincie en kregen uiteindelijk hun zin. 150.000 euro extra voor onderzoek en bestrijding van de weidevogel moordenaars. Het verstand komt met de jaren, ook in het provinciehuis.

Heel Salland biologisch
Ik wil er eigenlijk geen aandacht aan schenken, maar… Eind 2017 treden ze naar buiten. Zij gaan de wereld redden. De boeren en de consumenten wel even vertellen hoe het allemaal anders moet. Heel Salland Biologisch over tien jaar. Dat het feitelijk helemaal niet mogelijk is, diverse artikelen op deze site onderbouwd met cijfers tonen dat,  leggen ze naast zich neer. Ze schoppen tegen alle heilige huisjes aan. Het College van Raalte vindt dat de groep polariseert en geeft een duidelijke waarschuwing af. In november komt er een persbericht  van de groep over hoe goed ze het doen en wat ze bereikt hebben en hoe ze verder gaan. Niet dus. Deze heren zijn uitgekakt, niemand die meer met ze praat. Die uitdaging is voor wethouder Dennis. Dat heeft hij ook niet zelf bedacht maar is een erfenis van zijn voorganger, snel prater Wagenmans.

Derby
Ik heb niks met voetbal, vind het een domme sport. Hard lopen om de bal te pakken en hem dan weer weg trappen. Op sociale media zie ik dat het jullie bezig houdt. Speciaal daarvoor de derby Heino-Raalte in de top tien. Wie een top tien maakt moet die er in hebben. Anders leest niemand het.

Gosse
Hij kwam zag en overwon werd er uitgegooid. Het plotselinge vertrek van Gosse Hiemsta was toch wel voor mij het meest verrassend dit jaar.De eerste dagen hebben we contact en Gosse is boos, gooit er dingen uit die een echte journalist onmiddellijk rijk hadden gemaakt. Ik besloot om ze voor me te houden. Rust in de keet op dat moment was beter voor Raalte vond ik. In al die jaren dat ik nu mee loop tussen die politici gebeuren er elke keer nog weer dingen waar ik van denk “hoe is het in vredesnaam mogelijk”. Gosse is nu directeur bestuurder van het Kunst Circuit in Deventer. Ik ben in oktober bij hem op de koffie geweest. Hij heeft daar zijn draai weer gevonden, vertelde langzaamaan weer Deventernaar te worden maar nog elke morgen te beginnen met het nieuws uit Salland. Daar heeft hij ruim zes jaar voor geleefd, zo ken ik hem ook. Gosse vertelde meer maar ook dat houd ik voor me.

Vooruit één zinnetje dan. Mijn vraag aan hem over zijn ontslag tekst en dat ik het zón kut smoes vond. “Gerlant, dat was de tekst van mijn partij”.

Gerlant@regiobode.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.