Gerlant: JOP in Lemelerveld

  In Dalfsen is deze week een aanslag op de democratie gepleegd. Verder niet zo erg, ware het niet dat de gemeenteraad zelf de schuldige was.

  In Lemelerveld is een groep jongeren, pubers, die normaal ,volgens de algehele opinie, te veel en altijd maar op hun telefoontje zitten meer dan een jaar bezig geweest met het bestrijden van de ambtelijke molens. Ze willen een eigen plekje waar ze samen de degens kunnen kruisen. Elkaar een spiegel voor kunnen houden, volwassen kunnen worden zonder gezeik van ouderen. De wethouder heeft daar veel tijd in gestoken en de (ongeduldige) jeugd beloofd dat het goed komt, dit valt af te lezen uit de 40 minuten durende discussie.

  De raad heeft, in al haar wijsheid, de wethouder opgedragen om twee locaties te onderzoeken. Locaties die in het voortraject al zijn afgevallen. Het is een aanslag op de democratie.  De jeugd, de groep die ze zogenaamd zo graag willen betrekken krijgt een klap om hun oren en gelooft nooit meer in die democratie. Een typisch gevalletje van: koe is vergeten dat hij zelf kalf is geweest.

  Vijftien jaar geleden liepen wij in Laag Zuthem tegen een soortgelijk probleem aan. De jeugd met haar ‘zuipkeet’ moest van gemeentelijk terrein. Handhaven konden ze wel maar in oplossingen denken niet. Op een gegeven moment stond het ding, toevallig vlak voor een officieel bezoek van het college, midden in het dorp in de straat geparkeerd. De burgermeester zei dat hij moest handhaven.  Ik zei dat hij een zichtbaar sociaal maatschappelijk probleem had, daar kon hij niet omheen. Hij moest met een oplossing komen. De keet discussie was in een keer van de (politieke) agenda.

  In Dalfsen heeft de raad, met de plaatsing van een JOP bij het station, al eerder laten zien geen donder van pubers te begrijpen. De ontmoetingsplek is ver weg van het dorp en een gedrogt dat koud, nat en tochtig is. De conclusie van de wethouder maandagavond is een juiste. Er komt geen JOP in L-veld tenzij jullie en jullie ouders nu de regie pakken. Oude politiek moet je met oude politiek bestrijden.

  Ik schaam mij dood als geboren Dalfsenaar, de beelden bekijkend, de stukken lezend. Lemerlerveld is het dorp waar in mijn jeugd, als we het niet met elkaar eens waren, we de degens kruisten. Dan hakten we er even flink op in tot er een winnaar was. Wars van politiek geneuzel.In dertig jaar is er veel veranderd. Jullie doen aan participatie en lopen nu stuk op gezeik van sportverenigingen en oude politici die, eentje zei het hard op: besluiten op onderbuikgevoel. Dat mag je hem overigens niet kwalijk nemen. Die oude man is denk ik al wel 66 en heeft van vernieuwende democratie nog nooit gehoord. Bang zijn ze voor overlast. Het is gebrek aan vertrouwen hebben.

  Mijn advies aan jullie: maak het zichtbaar. Leen een zeecontainer bij Harmsen of Roda in Dalfsen, dat bedrijf bouwt ze er speciaal voor.  Zet hem op het kroonplein of ergens anders en laat ze maar handhaven. Het ergste dat kan gebeuren is dat ze om de zes weken moeten verkassen. De dreigbrieven die ze gaan sturen? Gooi maar in het kanaal, ik vis ze er hier in Laag Zuthem wel uit. Ik maak gehakt van ze, dat is wat we normaal gesproken sowieso met oude koeien doen.

  Ik neem die verantwoordelijkheid. Zouden jullie ouders ook moeten doen. Wel eerst even met me overleggen voor dat je wat doet. We voeren de discussie nu en niet over een paar maand. Dat heet participatie. Mijn complimenten aan jullie. Ook aan de wethouder. Geef hem een wapen.

  gerlant@regiobode.nl