Gerlant: De meester, de tandarts, de tieners en een papa

Meester stuurt een mail: “Het valt mij op dat er de laatste tijd erg veel bezoeken van leerlingen aan tandartsen, huisartsen, orthodontisten en andere specialisten gepland staan.” Hij moppert daar wat over. Hij besluit: “Uiteraard weet ik dat dit niet voor alle ouders geldt, maar met de gedachte ‘wie de schoen past, die trekke hem aan’, besloot ik dit wel naar de hele groep te mailen. Ik weet ook dat sommige afspraken bij bepaalde specialisten onder schooltijd niet te vermijden zijn, maar hierbij toch het verzoek om afspraken die buiten schooltijd plaats kunnen vinden, ook buiten schooltijd te plannen.”

De tandarts. We hadden een ouwe, die ging met pensioen. Een controle? Met vier personen twintig minuten naar binnen en klaar. Soms een gaatje. Een kwartiertje terugkomen op een geschikte tijd en ‘tot over een halfjaar!’. Tegenwoordig duurt een controle van vier anderhalf uur. Foto’s maken, altijd ‘bijna gaatjes’ en extra controles. Bij voorkeur om de zes weken. En een echt gaatje? Dat duurt een extra uur.

De tieners. “Bij die ouwe was het zo klaar. Deze heeft voor elke handeling een andere assistent. Hij komt binnen, kijkt, zegt wat een ander moet doen en gaat weer naar een andere kamer. Om en om moeten we drie keer in die stoel gaan zitten en op hem wachten. Hij voelt zich heel belangrijk maar wij zijn wel klaar met hem. Die ouwe kon het ook in twintig minuten. En dan nog het gezeur over een beugel moeten.”

De papa zei eerst dat die nieuwe nog even een beetje moest wennen. “De ouwe was zo’n ervaren rakker. Die kon gewoon in een oogopslag zien wat er ging of moest gebeuren.” Daar gingen ze wel even in mee, maar dat lusten ze nu niet meer. Wat de papa werkelijk dacht zei hij niet. “Die nieuwe heeft een dure praktijk gekocht en die moet zo snel mogelijk worden terugverdiend. Elke extra handeling is kassa, speciaal bij kinderen. Het ziekenfonds betaalt wel. Kinderen zijn gratis mee verzekerd.” Maar dat is natuurlijk cynisch.

De ouwe verbouwde tien jaar terug de praktijk voor een vermogen. Een orthodontist en van alles kwam erbij. De papa zei toen: “Je doet nog al ouwe, ik dacht dat je wel gauw zou stoppen.” De ouwe zei dat hij wilde zorgen dat het dorp ook in de toekomst tandartszorg zou kunnen behouden. Alleen maar een tandartspraktijk hebben was niet meer van de tijd. Wilde niemand meer overnemen.

De tieners willen nu een andere tandarts. Eentje die wel normaal doet en anders gaan ze ‘gewoon’ nog maar een keer in het jaar. Dan zijn ze dezelfde tijd als vroeger kwijt. De zorg is aan verandering onderhevig. Meer en meer specialismen, afspraken op afspraak en dat komt ook in de tandheelkunde naar voren. Afspraken maken na schooltijd lukt niet meer. Je moet gewoon heel vaak met je kind op komen draven om een tandarts in het dorp te kunnen behouden.

De papa was blij met het mailtje van de meester. Het normaal gaan vinden om uren aan het lijntje gehouden te worden heeft zijn prijs. De meester begint terecht te klagen. School hoort nummer één te zijn. Eén moet ook de zondebok zijn.

gerlant@regiobode.nl

8 REACTIES

 1. Als ik me niet vergis Gerlant gaan we in hetzelfde dorp naar de tandarts dat al jarenlang twee tandartspraktijken rijk is. Blijkbaar gaan we beide naar een andere locatie want wat jij hierboven beschrijft is voor mij totaal onherkenbaar! Al zolang ik in Heino woon (45 jaar) ben ik daar tot volle tevredenheid onder behandeling. Daarom dit gratis advies: Luister goed naar je kinderen! Dat voorkomt in de toekomst vast veel ergernis. En wie weet, ook bij de meester!

   • Die kans zit er dik in Gerlant maar in deze maatschap zijn meerdere tandartsen werkzaam. Stuk voor stuk bekwame mensen. Trouwens, de dochter van mijn tandarts loopt zich inmiddels ook al warm… En bij calamiteiten kun je er sowieso altijd terecht. Afgelopen juni nog. Op de morgen van mijn verjaardag brak er weer eens een knobbel van mijn kies af. Voordat de visite kwam was die alweer gemaakt! En van die fratsen zoals bij jouw tandarts is mij in onze praktijk nog nooit iets gebleken. Misschien ziet het er wat minder gelikt uit maar het is er gezellig (voor zover dat bij een tandarts kan ;-)), ze zijn vriendelijk, bekwaam, meedenkend, flexibel en last but not least: zonder fratsen!

    • Je maakt er nog al een reclame blok van maar, wanneer ben jij het laatst met een tiener bij je tandarts geweest?

     Volgens mij had je namelijk m’n moeder kunnen zijn en praat je nu alleen uit eigen ervaring en beleving. De meester signaleert een trend. De vijventwintig kinderen in zijn klas zullen vast niet allemaal bij de zelfde tandartspraktijk wezen…

  • @Marjan,

   hoewel niet in Heino heb ik ook de ervaring dat tandartsen behandelingen zoveel mogelijk proberen uit te smeren over zoveel mogelijk afspraken.
   ruim 25 jaar geleden heb ik in 4 afspraken alle kiezen + de boventanden laten trekken en een bovengebit gekregen, ruim 10 jaar geleden zijn de ondertanden getrokken en is het bovengebit vervangen.
   je zou verwachten dat je dan met 2 of 3 afspraken klaar zou zijn.
   mis gedacht, dat werden er wel 6.
   eerst kijken of dat trekken wel nodig was, daarna trekken, daarna happen, dan passen, dan nog een keer passen, en daarna nog proberen om te verdienen door elk half jaar een bericht te sturen dat ik moet komen om te controleren.
   ook bij mijn echtgenote en dochter zie ik dat gebeuren, meerdere afspraken wat vroeger in 1 afspraak werd gedaan.

   daarnaast kom ik in mijn werk tegen dat tandartspraktijken de woensdagmiddag vaak gesloten zijn (moet in overleg met ….. dan het water afsluiten), dus ja dan heeft de meester wel een punt, tandartsen gooien de praktijk dicht juist als veel schoolkinderen vrij zijn.

 2. Wie zit er hier te mopperen over zijn huidige tandarts? Jij toch? Ik wilde je alleen maar een tip geven voor het geval jouw tieners écht een andere tandarts willen! En verder: Nee, ik hoef niet meer met tieners naar de tandarts. Ja, ik spreek uit eigen ervaring en ja, ik kon je moeder zijn. Maar nog steeds zonder rollator en, dankzij mijn tandarts, zonder kunstgebit! 😂😂😂

  • Ik klaag niet. Lees maar eens goed. Ik geef de meester gelijk.

   Tandsteen verwijderen. Vroeger ging de tandarts even met haakje rond nu zit je zo een half uur en moet je wachten op de assistent die mondhygiënist heet voor dat de tandarts verder gaat. Wordt mij vandaag via sociale media verteld. (dat kwam uit Friesland, uit Groningen kwam “Eens, ook hier van alles en nog wat bij je halfjaarlijkse controle beurt. Ik ben er mondiger door geworden en weiger sommige (be)handelingen. Scheelt een boel tijd en geld.”)

   Je kan er in mee gaan of…

   Ik lach als ik deze dagen mensen op sociale media zie klagen over welke ziektekostenverzekering en hoe duur die is ze voor 2019 af moeten afsluiten. Ze hebben het zelf in de hand…

   Ik zelf? Al jaren een kunstgebit, het beste wat me is overkomen na jaren regelmatig tandpijn. Kom er dus ook al jaren niet meer binnen.

   Mijn kids? Ik zal de volgende keer eens met ze mee gaan. Eigen tanden is goud waart. Maar niet mijn geld in goud in de handen van de tandarts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.