Financiën gemeenten op orde; zorgen over sociaal domein

ZWOLLE – Het herstel van de financiële positie van de Overijsselse gemeenten zet verder door, concludeert de provincie in haar rol als financieel toezichthouder. De aantrekkende economie heeft een positief effect. Daar staat tegenover dat gemeenten worden geconfronteerd met oplopende tekorten in het sociale domein.

Van de 25 Overijsselse gemeenten valt er één (Almelo) onder preventief toezicht en krijgen er twee (Ommen en Hardenberg) extra aandacht. Het sociaal domein heeft een negatief effect op de begrotingen van de gemeenten. Gedeputeerde Monique van Haaf: ”We zien dat gemeenten hun financiën veelal op orde hebben. Tegelijkertijd constateren wij dat de nadelige effecten van het sociaal domein een forse impact hebben op de financiële positie. We maken ons grote zorgen over de oplopende financiële tekorten bij gemeenten in het sociaal domein. Er wordt daardoor minder geïnvesteerd in andere terreinen zoals energietransitie, duurzaamheid en de leefomgeving.” Onder aanvoering van de provincie Overijssel dringen de gezamenlijke provincies bij het Rijk en de VNG aan op onderzoek naar de oorzaken van de oplopende tekorten.
Almelo staat sinds 2016 onder preventief toezicht. Het eigen vermogen is nu nog negatief, maar het herstel verloopt tot nu tot voorspoedig. De komende tijd zal Almelo nog fors moeten bezuinigen, maar gelijktijdig heeft de gemeente ook ambities. Monique van Haaf: “Almelo wordt echter geconfronteerd met ontwikkelingen die de realiteit van de begroting en het herstel van het eigen vermogen verder onder druk zetten. Daardoor duurt het herstel van het eigen vermogen mogelijk langer.”
De Bestuursdienst Ommen-Hardenberg is per 1 januari 2019 opgeheven. Dit betekent dat beide gemeenten hun dienstverlening zelf gaan uitvoeren. Organisaties worden aangepast aan de nieuwe situatie en het ontvlechtingsakkoord wordt de komende tijd verder uitgewerkt. Commissaris van de Koning Andries Heidema: “De ontwikkelingen in Ommen en Hardenberg hebben onze aandacht. Wanneer er weer een ‘stabiele situatie’ ontstaat en de dienstverlening op orde is wordt duidelijk wat de financiële effecten van de ontvlechting op langere termijn zullen zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.