Extra geld beschikbaar voor monumenteigenaren in Overijssel

REGIO – Het Cultuurfonds voor Monumenten in Overijssel is uitgebreid. Eigenaren van een gemeentelijk monument of karakteristiek pand in Overijssel kunnen vanaf nu een laagrentende lening aanvragen voor het restaureren én het verduurzamen en/of herbestemmen van hun monument. Provincie Overijssel heeft hiervoor 400.000 euro extra beschikbaar gesteld in het Cultuurfonds voor Monumenten.

Hester Maij, gedeputeerde Cultuur van de provincie Overijssel: “De provincie hecht grote waarde aan het behoud van de Overijsselse monumenten en karakteristieke panden. Met deze verbreding willen wij eigenaren extra ondersteuning geven in het behoud van hun monument. Ook gemeenten krijgen zo een stimulans voor het aanwijzen van gemeentelijke monumenten of karakteristieke panden. Zij hebben ook een rol bij het beoordelen van de kosten en de monumentale kwaliteiten met name bij kwetsbare interieurs.”

Om een monument te behouden voor de toekomst is het naast restauratie steeds meer van belang om een monument ook te verduurzamen of het een nieuwe bestemming te geven. Provincie Overijssel komt tegemoet aan de wens van eigenaren om naast restauratie ook verduurzaming of herbestemming financieel te ondersteunen. Totaal is er nu 1,4 miljoen euro beschikbaar in het Cultuurfonds in Overijssel.
Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds: “Juist voor monumenten geldt dat er een enorme duurzaamheidswinst te halen valt. Deze gebouwen zijn vaak slecht geïsoleerd. Een stimulans bij de investering om het pand te verduurzamen kan een enorme kostenbesparing voor de eigenaar betekenen op de energiekosten, is goed voor het milieu en voor het behoud van het monument voor de toekomst.”

Naast de uitbreiding naar de thema’s duurzaamheid en herbestemming wordt ook het maximum leningsbedrag van de Cultuurfonds-hypotheek verhoogd naar 200.000 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.