Dickens Festijn in Bergkwartier Deventer

DEVENTER – De 19-de eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft op zaterdag 15 en zondag 16 december in volle glorie in Deventer. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden.

De 28-ste editie van het Dickens Festijn duurt beide dagen van 11.00-17.00 uur. Het evenement wordt jaarlijks bezocht door ruim 125.000 bezoekers. De toegang is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang die kan oplopen tot anderhalf uur. Toegang is alleen mogelijk via de Keizerstraat (t.h.v. de Schouwburg). Bezoekers worden vanaf hier naar de ingang geleid. Het Bergkwartier is gelegen in het centrum van Deventer. Het festijn vindt plaats in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat.
Het Dickens Festijn in Deventer onderscheidt zich door het grote aantal acteurs, van jong tot oud, koren, zangers en muzikanten en door de deelname van bewoners uit het Bergkwartier. De geuren van punch en gepofte kastanjes, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het decor. Deftige heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur en kantoorklerken snellen zich vooruit. Zwervers bedelen om geld, boefjes stelen, kinderen zingen en handwerkers demonstreren hun ambacht. Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria in haar draagkoets passeert. De bezoekers komen de acteurs en figuranten niet alleen op straat tegen, maar ook achter ramen of soms hoog op een dak. Daarnaast is er beide dagen een ‘Sing Along’ in de Bergkerk, waarbij alle deelnemers van 17.30 tot 17.45 uur samenkomen en ook bezoekers welkom zijn om de dag zingend af te sluiten.

Kerststad

Deventer staat tijdens en rondom het Dickens Festijn in het teken van kerst met vele andere activiteiten. De winkels in de binnenstad zijn zaterdag 15 en zondag 16 december geopend tot 17.00 uur. Op donderdagavond 13 december is er tot 21.00 uur de Lichtjes Koopavond in de Walstraat en Golstraat. Op de Brink vindt op zaterdag 15 december de wekelijkse warenmarkt plaats. Op zondag 16 december is er op de Brink van 11.00 tot 17.00 uur een markt in kerstsfeer. De jaarlijkse kerstmarkt in de Grote of Lebuinuskerk vindt plaats van donderdag 13 tot en met zaterdag 15 december. Open: donderdag 14.00-21.00 uur, vrijdag 10.00-21.00 uur en zaterdag 10.00-18.00 uur. De entree bedraagt 3 euro (t/m 12 jaar gratis). Daarnaast vinden er op zondag 16 december onder de titel ‘Deventer Kerststad’ gratis toegankelijke concerten plaats in de Grote of Lebuinuskerk en Broederenkerk. Hieraan verlenen diverse koren en muziekverenigingen uit Deventer en omgeving hun medewerking.

De NS zet 15 en 16 december langere treinen in. Het Dickens Festijn begint al op het NS station. Bezoekers aan het festijn worden verwelkomd door Christmas Carol Singers en Dickens-acteurs. De organisatie van het Dickens Festijn is in handen van het Evenementenbureau van de VVV Deventer in samenwerking met ondernemers en bewoners in het Bergkwartier, in het bijzonder mevrouw Emmy Strik. Zie verder staging2.dickensfestijn.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.