De Lettelse Revue als katalysator

Gezelschap staat volgend jaar voor de 35-ste keer op de planken met nieuwe show ‘Tuulk’

LETTELE – Zwiekoteboebo en Jeffrey Kleine Koerkamp; de Lettelse Revue werkt als een soort katalysator voor Lettels podiumtalent. Regisseuse Hiltina Groot beaamt het. “Jeffrey kreeg bij ons de kans om het podium uit te proberen. Hier in Lettele kan dat. Ik weet niet of dat was gebeurd als hij elders was opgegroeid.” Jeffrey, enkele jaren geleden de winnaar van Salland’s got Talent en inmiddels druk werkend aan een eigen podiumcarrière, is het er ook mee eens. “Ik wilde het wel, maar ik wist niet of ik het durfde. Lettele is een nuchter dorpje. Er was toch een soort drempel waar ik overheen moest, maar dankzij de Lettelse Revue kon het.”

De Lettelse Revue staat eind januari, begin februari weer zeven keer op de planken met haar nieuwe voorstelling ‘Tuulk’. Het is de 35-ste voorstelling van het gezelschap. De mannen en vrouwen uit Lettele trekken jaarlijkse ruim 1.500 bezoekers. Meer dan Lettele aan inwoners heeft. Bizarre en grappige sketches, zang en dans en een totaalgebrek aan pretenties; zo laat een avondje Lettelse Revue zich het best omschrijven. “Eerder hadden we hier ook een revue”, vertelt John Zwiers, medeoprichter van de Lettelse Revue en zelf in het verleden de Zwie van Zwiekoteboebo. “De heer Jan Bril was daar de grote aanjager van. Hij was regisseur, schrijver en speler. Maar toen hij kwam te overlijden, hield het op. Enkele jaren later, 34 jaar geleden, besloten we het met een nieuwe generatie weer op te pakken. Vanuit de JOL, de Jongeren Organisatie Lettele, maakten we daarvoor ook al stukjes, die we af en toe opvoerden.”
De nieuwe club met onder andere Hans Kolkman (later ook lid van Zwiekoteboebo) en Irma en Ben Kruid, was nog jong, de meesten waren nog geen 20. “In het begin was het zoeken”, herinnert John zich. “We begonnen met een rode draad. Een toneelstuk in drie bedrijven, afgewisseld met liedjes en sketches. Maar die rode draad verdween in de loop der jaren steeds verder naar de achtergrond. Zelf vond ik dat toneelstuk ook wat oubollig. Nu is het een ratjetoe. Allemaal losse stukjes die niks met elkaar te maken hebben.” Jeffrey: “En als dat wel het geval is, is het toeval.”

Corrigeren

Humor kan delicaat zijn. John is echter van mening dat de Lettelse Revue nooit grote uitglijders heeft gemaakt. “We zijn een grote groep. We corrigeren elkaar. Het is wel voor gekomen dat we op het laatst besloten om een stukje eruit te halen omdat we van mening waren dat het toch niet kon.” Hiltina: “We richten ons ook steeds meer op het visuele aspect. In sommige stukken wordt niet eens gesproken.” Jeffrey: “Vorig jaar hadden we een drumstukje van Leo Aarnink. Maar hij speelde zonder drumstel. Voor hem waren er zones waarin hij kon slaan. Een camera en een computer registreerden die slagen. Aan elke zone was een drumgeluid gekoppeld.” John: “Ik kan me nog een stuk herinneren met twee enorme binnenbanden van tractors. Daar ging ik samen met een ander op zitten. Het moesten motoren voorstellen. En dan een wedstrijdje nadoen. Scheef erop hangen. Dat werk. Uiteindelijk werden we dan afgevlagd. En lieten we het publiek het Wilhelmus zingen. Geen woord gesproken, maar iedereen snapte het. Het ging uit volle borst!”

Romeo

De meeste stukken schrijven ze zelf. Ideetjes die soms jaren moeten rijpen. Af en toe nemen ze wat over van andere revuegezelschappen. Hoe de revue zo groot is gegroeid? John wijst naar Zwiekoteboebo. “Kijk, we werden naar aanleiding van een sketch in de revue, die we eigenlijk min of meer per ongeluk samen hadden gedaan, gevraagd om elders op te treden. Zo begon Zwiekoteboebo. Wij kregen steeds meer aanvragen en dat zorgde dan ook weer voor extra publiek bij de revue. Ik kan me nog herinneren dat er ooit eens een bus met veertig man uit Klein Dochteren kwam om naar de revue te kijken.”
Jeffrey is inmiddels bezig met een voorbereidend jaar voor de opleiding op het Koningstheater in Den Bosch. En ondertussen optredentje hier en optredentje jaar. Maar voor de repetities voor de revue komt hij graag terug naar Lettele. “Het hoogtepunt? Poeh… Ik kan me nog wel de eerste sketch herinneren die ik zelf had geschreven. Een stukje over Romeo en Julia, waarin Romeo in zijn ode aan Julia de een na de andere taalfout maakte. En Julia maar corrigeren. Dat was wel een kick. Je kunt hier heel veel uitproberen.”
Wel vereist de revue een bepaald niveau. Niet iedereen kan zo maar het podium op. “Het is ook wel eens mis gegaan”, vertelt Leo Aarnink. “We beginnen klein. Kijk, als je dicht slaat op het podium, dan hebben we jammer genoeg niks aan je. Niet iedereen kan dit. In het verleden hebben we ook wel eens aan leden moeten vragen om te stoppen. Niet leuk. Daarom zijn we ook wat voorzichtiger geworden bij nieuwe aanmeldingen.”

Kietelen

Hiltina fungeert nu zo’n zeven jaar als regisseuse. “Maar ik had daar hiervoor geen ervaring mee. Ik voel me meer productiebegeleidster. En voor de regie, de laatste puntjes op de i, heb ik ook Mars Teunisz, de oud-regisseur van Zwiekoteboebo, ingevlogen. Hij heeft die ervaring wel. En verder is het soms een beetje kietelen en af en toe een beetje schoppen. En zorgen dat de talenten van onze acteurs allemaal tot hun recht komen.”
Met de actualiteit houden ze zich in hun stukjes meestal niet bezig. Het draait ook niet om sociaal commentaar. “Maar als het kan, kan het”, vertelt John. “Kijk, de vorige keer hadden we ook een stukje over koe Hermien. En zo hadden we ook ooit een sketch over Andries Heidema. Hij was toen nog de burgemeester van Deventer (nu Commissaris van de Koning in Overijssel, red.). Er was sprake van dat hij minister zou worden. Dus daar ging het over. Hij zat zelf in de zaal. Toen het over hem ging, zag ik hem wegkijken. ‘Oh nee toch, moet dat nou?’ Maar het draaide er in de sketch op uit dat hij ervoor koos om geen minister te worden omdat hij dan zijn jaarlijkse bezoekje aan de Lettelse Revue zou moeten missen. En daar kon hij hard om lachen…”

Kaarten

De voorverkoop voor de nieuwe serie voorstellingen van de Lettelse Revue is inmiddels begonnen. De zes reguliere voorstellingen (in Zaal Spikker) zijn gepland op vrijdag 25 en zaterdag 26 januari en vrijdag 1, zaterdag 2, vrijdag 8 en zaterdag 9 februari. Aanvang is telkens om 20.00 uur de deuren zijn geopend vanaf 19.15 uur. Op zaterdagmiddag 2 februari is er een speciale matineevoorstelling voor de ouderen. Aanvang is om 14.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Binnenenbuitenspeelgoed.nl aan de Bathmenseweg 22 in Lettele. Tickets kosten 7 euro (contant te voldoen). Maximaal tien kaartjes per persoon. Telefonisch reserveren is niet mogelijk. Zie ook staging2.revue-lettele.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.