De Boerschop verder als zorgpark

Luttenbergse groepsaccommodatie gaat plaats bieden aan twintig zorgappartementen in het groen

LUTTENBERG – Het is de bedoeling dat begin 2020 de schop in de grond gaat en na de zomer van dat jaar moeten de deuren van Woon Zorg Combinatie De Boerschop in Luttenberg gefaseerd open gaan. Maar voor het zover is, is er nog flink wat werk aan de winkel. De financiering van de plannen is nog niet rond, alhoewel dat volgens Theo Solen, die namens Stichting LuttenbergWoont het hele proces begeleidt, wel goed komt. Circa drie miljoen gaat het kosten. Maar dan heeft Luttenberg zo meteen een grote zorglocatie met twintig appartementen voor dementerenden en mensen die zorg nodig hebben bij de Boerschop (nu nog een groepsaccommodatie).

Het initiatief komt van Anja Holtmaat uit Luttenberg. Ze werkt al vanaf haar 17-de in de zorg. Die, volgens haar, nog steeds teveel bepaald wordt door management en bureaucratie. Iets wat overigens niet door Theo wordt onderschreven, maar dit terzijde. “Ik heb de eer gehad om af en toe in te vallen bij Maria-Oord (het voormalige verzorgingshuis in Luttenberg, red.)”, vertelt Anja. “Helaas moest dat toen sluiten. Ik zag het verdriet dat dat veroorzaakte in het dorp. Toen besloot ik om als ZZP’er in de zorg verder te gaan. Heel naïef, zonder vastomlijnd plan. Maar ik wilde dat ouderen in Luttenberg kunnen blijven, ongeacht de zwaarte van de zorg die ze nodig hebben. Ik heb het eerst nog een tijdje geprobeerd met de voormalige pastorie. Mijn broer Jos Jansman hielp me daarbij. Via Plaatselijk Belang kwam ik in 2014 contact met Theo Solen van Stichting Luttenberg Woont. Samen zijn we bezig gegaan met een business plan. Begin 2016 was ik te gast bij een feestje bij de Boerschop. Daar sprak ik Johan en Wilma van Leeuwen, de eigenaren. Toen zijn we in gesprek geraakt.”
“Want gezien onze leeftijd wilden we een keer stoppen”, vertelt Johan. “Maar hoe? Onze kinderen wilden de Boerschop niet overnemen. Dus zijn we met Anja en Theo gaan praten. Samen hebben we ook een aantal locaties bekeken, waar soortgelijke initiatieven werden uitgevoerd. Zo kregen we er ook een gevoel bij. En we werden steeds enthousiaster.”

Koopcontract

Recentelijk gaf het Raalter college van B&W het groene licht voor de mogelijke nieuwe bestemming van de Boerschop en daarmee ook voor de verdere uitwerking van de plannen. Er moet nog flink wat gebeuren. “Enerzijds het vergunningsproces bij de gemeente”, stelt Theo. “Dat is nu nog in beweging. Daarnaast is het project nog geen rechtspersoon, maar dat wordt deze maand nog geregeld. Kijk, met Stichting LuttenbergWoont hebben we ook niet alle tijd. We zijn druk bezig geweest met andere projecten zoals Maria-Oord. Maar weet je wat het is: de één is met één jaar getrouwd, de ander doet er drie jaar over.”
De nieuwe rechtspersoon ondertekent deze maand ook het koopcontract met Johan en Wilma. Daarna worden de plannen in samenspraak met de omgeving verder ontwikkeld. De benodigde drie miljoen moet komen van de bank, particuliere investeerders, subsidies en fondsen. “Ik heb de cijfers laten zien aan veel mensen die ervaring hebben met dit soort projecten en die staken meteen de duim omhoog. ‘Dat komt wel goed’, zeiden ze”, vertelt Theo.

Ambitieus

De subtitel van WZC de Boerschop wordt ‘Generatiepark voor beleving & zorg’. De plannen zijn ambitieus. Een bijgebouw van de Boerschop gaat tegen de vlakte. Daar komt een extra zorggebouw dat met een groot atrium gekoppeld wordt aan de huidige boerderijaccommodatie. Het terrein van de Boerschop (achter de accommodatie ligt nog een groot stuk grasland) krijgt een groene invulling. “We zijn al voorzichtig begonnen met de aanleg van een boomgaard”, vertelt Johan, die samen met Wilma heeft toegezegd de eerste jaren te helpen in de keuken. “En ik wil ook verschillende dieren”, meldt Anja. “Dat is echt een eis, heel belangrijk voor de doelgroep.” “Het wordt een park waar je u tegen zegt”, stelt Theo. “Met de benaming ‘verpleeghuis’ doe je dit echt te kort. De bewoners krijgen zo meteen alle ruimte.” Het is ook de bedoeling om in ruil voor de overheidssteun een wandelpad naar Luttenberg aan te leggen, grotendeels parallel langs de Butzelaarstraat (waaraan de Boerschop gelegen is).

Prognoses

Naast de twintig zorgappartementen komt er ook ruimte voor mensen die tijdelijk extra zorg nodig hebben en terminale zorg. De doelgroep voor de langere termijn is dementerenden uit Luttenberg die niet meer zelfstandig kunnen blijven wonen. “Zoveel zijn er nu nog inderdaad niet, maar als je de onderzoeksprognoses bekijkt, zijn er in 2030 in dit dorp 64 ouderen met dementie, waarvan er 28 begeleid moeten wonen”, stelt Theo. “Het aantal mensen met dementie groeit alleen maar. We doen dit dus eigenlijk voor de ouderen van de toekomst.” De eerste jaren is er naast dementerenden dus ook ruimte voor mensen die om andere gezondheidsredenen niet meer zelfstandig kunnen wonen en extra zorg nodig hebben. Inwoners van Luttenberg, maar ook mensen van buiten het dorp, mits ze een aantoonbare relatie hebben met hun toekomstige woonplaats. De plannen mogen dan wel exclusief klinken, het is wel de bedoeling dat elke portemonnee zo meteen in de Boerschop terecht kan. “De mensen betalen een huurbedrag dat onder de huurgrens ligt”, stelt Theo. “En de zorg kopen ze in via hun verzekering.”

‘In theorie al vol’

Anja wordt als zorgonderneemster zo meteen de hoofdverantwoordelijke voor dagelijkse reilen en zeilen op de Boerschop. Ze zal daarbij versterking krijgen van haar zoon Youri. Ze verwacht daarnaast zo’n twintig extra krachten nodig te hebben. Van verpleegkundigen tot helpers in het groen (waaronder bijvoorbeeld ook cliënten van leer- en werkbedrijf de Enk). De plannen zijn in goede aarde gevallen. “We hebben een bijeenkomst gehad met de buren”, vertelt ze. “Die zijn ook enthousiast. Sinds dat dit in juni in het nieuws kwam, ben ik overstelpt met vragen. Eigenlijk heb ik in theorie de toko al vol. Maar ook mensen die willen helpen als vrijwilliger melden zich bij me aan. En nog steeds… “

In januari volgt een informatieavond over de plannen in Elckerlyc.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.