‘De basis is op orde, maar we gaan door’

Rapportcijfer MKB-enquête Raalte met maar liefst twee punten omhoog

RAALTE – Van een 4,8, als het gaat om de waardering van de ondernemers voor de gemeente Raalte, naar een 6,8 in twee jaar tijd; de gemeente Raalte is zeer blij met de resultaten van de recente MKB-enquête. Bijna tweehonderd ondernemers deden mee aan dit onderzoek. Donderdag 22 november werd het gemiddelde rapportcijfer voor Raalte bekendgemaakt: een 6,8. Een flinke stap voorwaarts vergeleken met de vorige meting die op een 4,8 uitkwam, nu twee jaar geleden.

“Ik had zeker een stijging verwacht, maar dit is wel een heel grote sprong”, geeft wethouder Dennis Melenhorst aan. “Het zou maar zo kunnen dat we de snelst stijgende gemeente van Nederland zijn. Wat ik ook wel erg fijn vind, is dat we over de gehele linie goed scoren. Dan gaat het bijvoorbeeld om aspecten als de snelheid van betalen, betrouwbaarheid en vergunningverlening.” De totaallijst met daarop alle gemeenten van Nederland wordt pas begin volgend jaar door MKB Nederland bekendgemaakt. “De vorige keer was het gemiddelde cijfer landelijk een 6,3”, weet Paul Maas, voorzitter van de Kring Raalter Werkgevers. “Met het cijfer van nu hadden we toen in de top 10 van Overijssel gestaan.”
Hoe heeft Raalte zich bij elkaar geraapt na de uitslag van de vorige enquête? “Eerlijk is eerlijk, het was wel een wake-up call. We zijn daarop in actie gekomen, samen met de ondernemers. Zij zijn niet achterover gaan zitten om te kijken naar wat wij als gemeente gingen doen. Ze zijn vanuit een constructieve houding met ons in gesprek gegaan.”
De Taskforce Ondernemersdienstverlening, voorgezeten door gemeentesecretaris Karin Cornelissen en Paul Maas, is één van de initiatieven. Dat begon met een sessie met een afvaardiging van het bestuur en de ambtelijke organisatie van de gemeente met een vertegenwoordiging van de ondernemersverenigingen. “Samen zijn we met achttien verbeterpunten aan de slag gegaan”, vertelt Paul.

Ruimtecoach

Dennis: “De afgelopen twee jaar is ontzettend hard gewerkt aan de ondernemersvriendelijkheid van de gemeente Raalte. Zo is onder de titel ‘Made in Raalte’ door wethouder Jacques van Loevezijn een gezamenlijk promotie/marketingcampagne gestart en is afgesproken minimaal twee netwerkevents te organiseren waarbij ambtenaren en ondernemers elkaar ontmoeten. Verder hebben onze accountmanagers een prominentere rol gekregen. Ze zijn veel zichtbaarder geworden en komen ook regelmatig bij de ondernemers langs.” Noemenswaardig is ook de nieuwe functie van ruimtecoach. Volgens Paul een enorme aanwinst. “Er wordt veel meer gedacht vanuit de ondernemer. Heeft een ondernemer bijvoorbeeld uitbreidingsplannen, dan denkt de ruimtecoach mee in hoe een dergelijk initiatief doorgang kan vinden.”
Ook werd het inkoop- en aanbestedingsbeleid onder de loep genomen. Er is meer aandacht voor lokale partijen. Het Bedrijvenregister, dat overigens pas na de MKB-enquête is gelanceerd, is daar een mooi voorbeeld van. Inmiddels hebben ruim 270 lokale ondernemers zich ingeschreven. Wil de gemeente iets inkopen of aanbesteden, dan wordt eerst het Bedrijvenregister geraadpleegd. Ook wordt meer aandacht besteed aan starters met een startersloket en startersapp. Of het nu klaar is? Beide heren schudden hevig ‘nee’. “De basis is op orde, maar we gaan door. Want het kan altijd beter, daarvan zijn we overtuigd.”

Wethouder Dennis Melenhorst en Paul Maas, voorzitter van de KRW. “De vorige resultaten waren een wake-up call.” Foto: Annet van Raalten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.