CDA wil wildgroei zonneparken in Overijssel tegengaan

ZWOLLE – De Statenfractie van het CDA in Overijssel heeft vragen gesteld over de wildgroei aan zonneparken in de provincie Overijssel. Recentelijk kwam naar buiten dat er meer dan vijftig concrete plannen zijn voor grote zonneparken in de buitengebieden van de provincie.

Woordvoerder Bouwien Rutten vindt deze ontwikkeling niet gewenst: “Als CDA zijn we van mening dat er in Overijssel nog meer dan voldoende ruimte is voor zonnepanelen op (bedrijfs)gebouwen. We moeten zuinig omgaan met onze groene ruimte. Daarnaast vinden we het van groot belang dat de provincie de gemeenten ondersteunt met beleid om versnippering van het landschap te voorkomen.”
Wat het CDA betreft, wordt de zonneladder, een beleidsinstrument dat aangeeft op welke plekken zonne-energie gerealiseerd kan worden, opgenomen in de Regionale Energie Strategieën die nu samen met gemeenten opgesteld worden. “Dat geeft duidelijkheid aan alle partijen en zorgt ervoor dat kostbare landbouwgronden beschikbaar blijven voor landbouw en het Overijssels landschap niet verrommelt”, aldus Rutten.
In het verleden had de provincie een succesvolle regeling die de combinatie van het saneren van asbestdaken en het plaatsen van zonnepanelen erg aantrekkelijk maakte. Deze regeling is inmiddels gestopt. Rutten heeft ook gevraagd of de provincie bereid is de regeling nieuw leven in te blazen: “Door regelingen als deze wordt het plaatsen van zonnepanelen op daken aantrekkelijk en worden tegelijk vele vierkante meters asbest gesaneerd. Een win-winsituatie voor de inwoners.”

1 REACTIE

  1. Zucht. Weer onnodig oponthoud. Er blijft echt genoeg grond over. Dat verhaal over eerst daken vol slaat helemaal nergens op. Dat blijft veel te weinig en 40% vd daken is niet geschikt en daarnaast is de businesscase voor veel boerendaken niet rond te krijgen omdat je dikke kabels moet leggen. We moeten beginnen. Het is of zonneparken of windmolens of allebeide.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.