Brett: Maurits

De kerst naderde. Het was tijd voor Maurits om met een boodschap uit den Haag terug te keren naar zijn provincie. Niet zomaar een boodschap. Het was een overwinning, een CDA lobby-act van jewelste. Hij had de minister gedwongen om te handelen. Om Overijssel eindelijk van die nare files te verlossen. 100 kilometer per uur moest er gereden worden. Miljoenen moesten er komen. Hij had het hem gelapt. Natuurlijk was er teamwork geweest. En voorzetten van buitenspelers. Maar Maurits kopte raak. Trots was hij op de regio: ‘Iedereen in de provincie leeft ontzettend mee. Van provinciale en lokale politici tot betrokken burgers. Tot hier en niet verder, hebben we het Westen duidelijk gemaakt. Nu is onze regio aan de beurt.’

Tussen Wythmen en Hoonhorst kijk ik door de boomtakken naar de maan. Iets verderop zoeft het Overijsselse verkeer over de N35 door de nacht. Vierbaans asfalt voor iedere automobilist. Ik stap van mijn fiets en probeer stilte te vinden in mijn regio ‘die eindelijk aan de beurt is’.
De afstand naar de maan is ongeveer 400.000 kilometer. Nog zo’n 10 kilometer is het naar mijn huis. Perspectief is soms onvoorstelbaar.
Aan de achterkant van de maan rijdt een Chinees robotkarretje met de naam Yutu over het zand. Op The Dark Side of the Moon volgens Pink Floyd. Na drie weken loopt Yutu vast in het weerbarstige oppervlak. De Chinezen zijn trots op hun land. Ze houden er niet van dat hun ruimteknuffelkonijntje vastloopt in het maanzand. Ze willen verder. Er is een einddoel: grootschalige verkenning van de ruimte met de maan als uitvalsbasis. Op zoek naar andere, bewoonbare planeten.
Maurits is geen Chinees op de maan. Hij is een Dalfsenaar op de N35. Zijn visie is beperkt. Maar ook Maurits wil niet dat zijn knuffelkarretjes vastlopen.

staging2.brettsnap.nl
brettcolumn@hotmail.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.