BOA’s bezoeken carbidschieters met BOCK-ballen

RAALTE – BOA’s van de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe gaan tijdens de komende jaarwisseling speciale BOCK-ballen uitdelen aan carbidschieters. BOCK staat hierbij voor Bewust Oplettende Carbid Knaller.

Hiermee willen de gemeenten op een vrolijke wijze aandacht geven aan een veilige omgang met carbid. Dikke Bertha’s blijven verboden; daar zal ook handhavend tegen worden opgetreden. Daarnaast geldt er wat Raalte betreft ook weer een vuurwerkverbod in het centrum.

De Bock-campagne komt overgewaaid uit het noorden van het land. Naast Raalte en Olst-Wijhe haken nog zeven andere gemeenten in de Veiligheidsregio IJsselland aan. Voor carbidschieters gelden enkele richtlijnen: een goede voorbereiding (kennis van de regelgeving); een goede bescherming (scherm de oren af en draag een veiligheidsbril); gebruik goed materiaal (zorg dat de melkbussen in goede staat zijn; schiet met plastic ballen in plaats van melkbusdeksels en leg de melkbus goed vast); ontsteek het carbid veilig (fakkels ipv aanstekers, een veilige afstand voor het publiek en ga naast de bus staan en niet erachter) en zorg voor de aanwezigheid van EHBO-spulletjes (bijvoorbeeld water en dekens). Dikke Bertha’s blijven uit den boze.

Burgemeester Martijn Dadema van Raalte is tevreden over de vorderingen die zijn gemaakt. “We hebben de afgelopen jaren niet handhavend hoeven optreden. De dwangsommen kunnen natuurlijk ook nogal oplopen. 1.500 euro per overtreding met een maximum van 6.000 euro. We willen soepel zijn. Tien melkbussen zijn toegestaan. Maar die hebben een inhoud van 40/50 liter. Daarentegen hebben we in het verleden kanonnen gezien van 1.500 liter.” Lees hier meer info.

Vuurwerk
Vuurwerk afsteken mag van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Binnen de gehele gemeente Raalte zijn vreugdevuren niet toegestaan. In het centrum van Raalte geldt een vuurwerkverbod voor de openbare weg op de volgende locaties: de Marktstraat vanaf de Kerkstraat tot aan de Schapenstraat; de Herenstraat vanaf de Kerkstraat tot en met De Plas/Grote Markt; de Grotestraat vanaf De Plas/Grote Markt tot en met de Nieuwe Markt; de Waag; de Domineeskamp (inclusief het terrein voor de Jumbo en het parkeer-/ evenemententerrein voor de Rabobank) en de Deventerstraat vanaf de Nieuwe Markt tot aan de Lifgerusstraat.

Ook zijn met de politie afspraken gemaakt over toezicht en handhaving. Zo wordt dit jaar extra gecontroleerd op vernieling van gemeente-eigendommen, zoals straatkolken. De verschillende maatregelen nemen echter niet weg dat overlast kan plaatsvinden. Die kan gemeld worden bij de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Op woensdag 2 januari trekt de vuurwerkkaravaan weer langs alle kernen van de gemeente Raalte. Op een centrale plek kunnen de vuurwerkresten worden aangeboden. Jongeren tot 17 jaar kunnen hier zelfs een prijs mee verdienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.