‘Als de Sint komt, draai ik direct de eerste’

Frank Freriksen uit Raalte verzamelt oude elpees met Sinterklaasliedjes

RAALTE – Met zijn huidige verzameling van 57 elpees met Sinterklaasliedjes is hij nu ongeveer op de helft van wat er vorige eeuw ooit verschenen is, zo schat Raaltenaar Frank Freriksen zelf in. “Op internet staan zo’n 130 Sinterklaaselpees. Soms is het een beetje deprimerend dat ik pas halverwege ben, maar het zoeken blijft natuurlijk ook leuk.”

Een bijzondere hobby, zo geeft de geboren en getogen Deventernaar meteen toe. “Ik begon rond 2013 met verzamelen. Toen begonnen de eerste discussies over met name Zwarte Piet. Ik wilde eigenlijk vooral een tijdsbeeld van vroeger vastleggen. Het is geen dure hobby, ik vind deze elpees op rommelmarkten, bij de Kringloop en krijg ze aangeboden van vrienden en bekenden. Meestal voor een euro of zo per stuk. Mijn duurste elpee ooit was een tientje, dus om grote bedragen gaat het niet.”
Vrijwel alle elpees zijn door kinderkoren en scholen gemaakt met namen als de Ulftse Nachtegalen, de Leidse Sleuteltjes, de Kwinkeltjes, de Rakkertjes en de Lijsters, allemaal in de jaren 60, 70, 80 en 90 van vorige eeuw. “Ik denk dat iedereen vroeger wel zo’n elpee thuis had. Die werden dan alleen gedraaid in deze tijd als de Sint langs kwam. Niet zo vaak trouwens, verreweg de meeste elpees zijn in heel goede staat. Geen krassen of zo. ‘Zie ginds komt de stoomboot’ staat op elke elpee, voor de rest hangt het af van de samenstellers.”
“Bij sommige hoezen vraag je je af; hoe lelijk kun je ze maken? Anderen zijn juist echte juweeltjes. Ik heb al drie elpees die horen bij een serie van in totaal vijf stuks van het kinderkoor Groot Amor. Dat het een serie is, kun je zien omdat ze een heel stel foto’s van dezelfde Sint en Piet op een dak gemaakt hebben en die daarna op de vijf hoezen zetten. Voor zo’n elpee moest je toen bijna 6 gulden betalen. Een flink bedrag toen.”

Nuova Faro

Freriksen is als grote fan van Elvis Presley zelf meer van de rock ‘n roll, maar van die muziekstijl is bij zijn verzameling Sint-elpees geen sprake. “Toen in de jaren 90 de cd opkwam kreeg je wel wat platen over de Sint in rock-, disco- of house-stijl, maar ik verzamel heel bewust alleen elpees. Henk & Henk maar ook Bassie & Adriaan hebben iets steviger Sinterklaasnummer gemaakt, maar geen hele cd.”
Draait hij zijn Sint-elpees zelf wel eens? “Als de Sint in het land komt, dan zet ik direct de eerste elpee op. Op mijn pick-up uit 1961, een Italiaanse Nuova Faro. Die koffergrammofoon is een collectors item uit de tijd van Elvis en kan ook op 78 toeren draaien. Geschikt dus voor het heel oude werk van de King of Rock.”

Racisme

Uiteraard kent hij de huidige, felle en emotionele discussies rond met name Zwarte Piet. “Ik ben een romanticus. Ik heb nu al 51 Sinterklaasfeesten meegemaakt, eerst bij mijn grootouders, later bij mijn ouders en nu bij ons. Dat was altijd gezellig, warm en vrolijk met surprises en gedichtjes. Soms denk ik wel eens dat het feest voor een ongelovige zoals ik best raar is. De Sint is tenslotte een katholieke bisschop waarvan we de verjaardag vieren. Toch, al die jaren heb ik nooit het gevoel gehad dat ik aan het discrimineren was, dat er een associatie met racisme zou zijn. Ik zou eerder zeggen integendeel, juist omdat Zwarte Piet zo belangrijk was in het hele feest. Dat er nu dus mensen zijn die klaarblijkelijk vinden dat ik racist zou zijn en zou discrimineren, en dat ik blijkbaar als kind racistisch zou zijn geweest doet pijn. Maar, een grote maar: dat er zwarte en gekleurde mensen zijn die het Sinterklaasfeest altijd als pijnlijk hebben ervaren door de figuur van Zwarte Piet, heeft die mensen waarschijnlijk meer pijn gedaan dan de pijn die ik bij deze discussie voel. En dat is toch een ding om bij stil te staan. We moeten ons allemaal realiseren dat dingen veranderen, ook het Sinterklaasfeest. Dat is niet erg. Als je niet tegen veranderingen kunt, dan moet je jezelf in een kast opsluiten. En kinderen maakt de kleur van Zwarte Piet echt niet uit.”

Boemerang

“Al die beschuldigingen van beide kanten, de haat, de nijd, de heftige emoties, het is zo pijnlijk en beschamend. De tegenstanders van Zwarte Piet zou ik willen zeggen; geef het de benodigde tijd, hou op met onterechte beschuldigingen van racisme en discriminatie want die komen als een boemerang terug. Stop met provoceren, dat levert niks op dan negativiteit. De aanhangers van Zwarte Piet zou ik willen zeggen; geef eerlijk toe dat zaken veranderen, laat de kinderen voorop staan en genieten van dit heerlijke en rare feest. Laat langzaam bij jezelf het ‘Zwarte’ weg uit je gedachten. Over een aantal jaren hebben we dan Sint en Piet. En Piet is er dan met een mooi kleurrijk pak in allerlei gedaanten en kleuren. Eigenlijk net zoals onze samenleving is.”
Aan het einde van het interview komt hij nog met een eigen Sinterklaasrijmpje. “Voor beide groepen dus. ‘Doe elkaar geen bewuste pijn, het leven is te mooi en te kort, om steeds zo boos te zijn’.” Om vervolgens zijn favoriete nummer ‘Zie de maan schijnt door de bomen’ op te zetten. “Vooral die tweede zin ‘Makkers staakt uw wild geraas.’ Heel toepasselijk in deze bizarre tijd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.