Cynthia Roessink: November in de raad

Ik was de eerste die thuis na verkoudheid opeens griepverschijnselen kreeg. Ik was er twee weken zoet mee. Ik heb wel gewerkt maar heb twee raadsvergaderingen in november me ziek moeten melden. De weekenden en avonden zat ik uitgeteld met theetjes en zakdoekjes op de bank.

Beide raadsvergaderingen heb ik live gevolgd. De eerste duurde wel tot half 1. Ik was zo moe en dacht aan mijn raadscollega’s die er nog zaten. Een paar schorsingen, fractie overleg tijdens de vergadering nemen veel tijd in beslag. De onderwerpen waren voor mij inhoudelijk moeilijk te begrijpen. Als vers raadslid lees je stukken een keer of 5 om er alsnog niets van te begrijpen. Ik vraag dan ook hulp aan mede-fractieleden die elk van diverse achtergrond zijn. Financieel, wettelijk en beleidsmatig voornamelijk. Cijfertjes zeggen mij niet zoveel maar ervaringsverhalen echter wel. Daar maak ik me hard voor.

De tweede vergadering raakte me. Reclamebelasting, wat is het doel en wat betekent dit nu voor de ondernemers. Ik heb gekeken naar de winkeliersvereniging in Wijhe. Immers daar woon ik en ervaar hier als bewoner de vruchten die geplukt worden. Hallo Wieje, Wiejese Diekdagen, Braderieën etc. Leven in de brouwerij. Omzet voor de ondernemers, feest voor de inwoners. Feest dus voor iedereen.

Hier in Wijhe is het al geregeld. Iedereen draagt zijn/haar steentje bij en het dorp wordt omgetoverd in een thema en knallen maar. In Olst daarentegen, moeten nog bergen verzet worden. Dus op de agenda de reclamebelasting. In onze raadsleden mailbox hebben we brieven ontvangen van betrokken winkeliers. Zij voelden zich gedwongen mee te doen. Ik heb me zelf afgevraagd: wat zijn de belangen voor hun onderneming? Hoe kunnen we hier aan tegenmoet komen? Bepaald de WOZ-waarde? Ligt het aan de onderneming? Aan het aantal klanten? Noem maar op..

Ik heb met open ogen en ook open mond gekeken en geluisterd naar insprekers, collega raadsleden, ambtenaren en de wethouder en mij zelf afvragend: wat is nu mijn oordeel hierover? Ik wil graag een goede leefomgeving bevorderen, een sociale cohesie behouden en denken aan de leefbaarheid in onze kernen. Welk standpunt moet ik innemen? In welke mate en wat zijn de voorwaarden ervan?

Ook denk ik, als raadslid waar ligt de grens van bemoeienis. Moet ik me in deze discussie mengen. Of laat ik dit aan de vereniging over. Wat moet de gemeente van rol invullen? Allemaal vragen.

Hoewel ik de (mopperende) kleine ondernemer begrijp, de investering zal hier niet tot uiterst komen. De grote ondernemingen behalen de meeste winst. Maar we kunnen deze ondernemingen niet in het donker laten staan of niet mee laten doen. Wat is het bedrag wat zij moeten investeren voor een thema en staat dit in verhouding tot de grote bazen?
Uiteindelijk is in de raadsvergadering van 3 december is er met het plan ingestemd. De kleinere ondernemers betalen 100,- minder dan het vorige plan. Daar kunnen wij als GB wel achterstaan. Toch blijven het ons bevreemden dat er in onze gemeente twee verschillende verordeningen bestaan.

Heel veel liefs,
Cynthia Roessink (c.roessink@raadolst-wijhe.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.