Verhaal Kabelvrij Raalte maakt indruk bij provincie

Willem Hulsman sprak in: ‘Bij brand moet voor het blussen eerst de hoogspanning eraf’

RAALTE – “Niet mijn dagelijks werk, best spannend dus, maar het moest gewoon gedaan worden.” Raaltenaar Willem Hulsman sprak vorige week namens de werkgroep Kabelvrij Raalte de provinciale commissie toe die zich bezighoudt met het ondergronds brengen van hoogspanningslijnen in de bebouwde kom.

“Ik had echt de indruk dat ons verhaal vanuit Raalte aansloeg. Partijen als CDA, ChristenUnie, PvdA en de PVV lieten duidelijk merken dat ze het een hele goede zaak vinden. De verantwoordelijke Gedeputeerde Annemieke Traag let wel goed op de centjes merkte ik, die deed niet meteen concrete toezeggingen. Zij waarschuwde wel dat de rijksoverheid heel langzaam werkt op dit terrein.”
De werkgroep Kabelvrij Raalte strijdt al jaren voor het ondergronds brengen van de 110 kV -hoogspanningslijn die al sinds de jaren 80 met ruim anderhalve kilometer het zuidelijke deel van het dorp doorsnijdt. Onlangs nam het rijk Raalte (en ook Deventer en Almelo) op in een lijst van in totaal 55 Nederlandse gemeenten, waarvan onderzocht kan worden of de lijnen ondergronds gebracht of verplaatst kunnen worden. De rijksoverheid wil dan 80 procent van de (hoge) kosten betalen, de rest moet door de betrokken gemeente en provincie opgebracht worden.
“Het voordeel is dat we in Raalte dankzij de gemeente al een haalbaarheidsonderzoek hebben gehad. Daar zijn drie varianten uit gekomen. De meest kansrijke is het gedeeltelijk ingraven en gedeeltelijk boren van de lijn via het huidige tracé. Gemeenten als Deventer en Almelo zijn nog niet zover, dat is in ons voordeel”, zo denkt de Werkgroep Kabelvrij Raalte.

Risico’s

In het Provinciehuis in Zwolle somde Hulsman de commissieleden de bekende kritiekpunten op: risico’s voor de gezondheid van de omwonenden (en dan vooral kinderen), gevaren door kabelbreuk, bliksem, ijsvorming en storm, ontsiering van de omgeving door kabels en masten, overlast door brommende en sissende geluiden van de kabels bij nat weer en lawaaiige vogels die de kabels massaal als rustpunt gebruiken. “Ik vertelde ze ook dat jaren geleden bij een zware novemberstorm de straat bij ons afgesloten moest worden door de zwiepende kabels. Wat veel indruk maakte is dat de brandweer bij huizen langs de hoogspanningslijn bij een brand niet mag gaan blussen. Eerst moeten ze wachten tot een medewerker van de maatschappij de stroom uitgeschakeld heeft. Dat kan best een uurtje duren, maar daarna is er vaak weinig meer te blussen,” zo vertelde Hulsman de provinciale bestuurders. Zelf moest hij er altijd op letten dat zijn eigen kinderen in de achtertuin niet met een waterslang speelden. “Dat is gelukkig altijd goed gegaan, maar het had in een onbewaakt moment ook zo maar fout kunnen gaan. Het zegt ook genoeg dat de minimale afstand tussen kabels en bewoning die in de jaren 80 toegestaan werd, nu helemaal niet meer toegestaan is.”

Verzwaring

“In uw omgevingsvisie voor Overijssel worden duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en sociale kwaliteit als pijlers genoemd. Het verkabelen draagt aan alle drie bij”, zo hield de Raaltenaar de commissieleden voor. “Het biedt de wijk en wijkbewoners ook nieuwe mogelijkheden, draagt bij aan een betere beeldkwaliteit en neemt maatschappelijke onrust en angst weg.”
Bovendien is er volgens Hulsman nog een nieuw argument om de kabels nu ondergronds te brengen. “Netbeheerder Tennet heeft een verzwaring van deze lijn gepland van de huidige 110 kV (Kilovolt) naar 150 kV. Door die verzwaring, dat kost veel tijd en geld, meteen te combineren met het ondergronds brengen, kunnen er twee vliegen in één klap worden geslagen. Financieel zou dat voordelen moeten opleveren.”
De provincie praat deze en komende weken uitgebreid verder over het onderwerp. De Raalter werkgroep was samen met een delegatie van het Kamper kerkdorp ’s-Heerenbroek vorige week de enige inspreker in het Provinciehuis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.