uitkijktoren luttenberg leuk cadeautje aan onszelf

De bouw van de toren kost zo’n 100.000 euro. Circa 50.000 kan gedekt worden met een bijdrage van Leader. Het Rabobank Coöperatiefonds en de gemeente Raalte hebben ook allebei 5.000 euro toegezegd. Bijdragen van Rabobank-actie Hart van Salland en diverse fondsen en zelfwerkzaamheid verkleinen het begrotingstekort tot 15.000 euro. De werkgroep wil nu vaart maken. Het is namelijk de bedoeling dat in december de schop de grond in gaat. Tijdens het Middeleeuws Festijn in Luttenberg, afgelopen zaterdag, presenteerde de werkgroep zich met haar actie. Particulieren betalen 50 euro voor een naamsvermelding op de toren; bedrijven/verenigingen 250 euro.

Het plan voor de uitkijktoren is al jaren oud. Het werd ooit door de bekende Luttenbergse klompenmaker Martin Dijkman gelanceerd tijdens een vergadering van het Toeristisch Platform Luttenberg. “Als een manier om meer toeristen hiernaartoe te brengen”, vertelt Martin, die ook deel uit maakt van de werkgroep. Tijdens een brainstormavond van Stichting Luttenberg 700 in mei 2016 werd het plan ingebracht. “De bezoekers konden zelf met ideeën komen, maar het stichtingsbestuur had er ook al een paar”, vertelt Arend-Jan. “Het idee voor de uitkijktoren kreeg die avond meteen de meeste stemmen. Het is een leuk cadeautje aan onszelf!”

Metaaldetector
Daarna werd onder de paraplu van Stichting Luttenberg 700 een speciale werkgroep geformeerd. Die bestaat naast Arend-Jan en Martin uit Niek Meijerink, Walter Hobert, Stephan Tijs en Annie Hauptmeijer. De werkgroep zocht daarop contact met Landschap Overijssel, de eigenaar van de meeste gronden op de Luttenberg. “In eerste instantie dachten we aan een plek op de dagcamping”, vertelt Arend-Jan. “Maar daar is het vrij laag. Dat zou een hoge toren moeten worden. Toen besloten we het over een andere boeg te gooien: het bankje bij het Heideveld op de berg. Er gingen allemaal verhalen in de rondte dat daar ooit eerder een toren had gestaan. Die hadden we zelfs uit eerste hand. Maar een plaatje bestond niet. We zijn daar met een metaaldetector aan het zoeken geweest en vonden inderdaad een paar stalen ankers die inderdaad suggereren dat daar ooit een toren heeft gestaan. Maar Landschap Overijssel ging niet akkoord met de plek. Daarna kwamen we uit aan de rand van het bos, aan de kant van het circuit. Maar dat bleek met het oog op het wild, dat daar graag verblijft, een moeilijke plek. Uiteindelijk kwamen we uit op de huidige locatie. Ik denk dat het nu de vijfde plek is.”

Die huidige locatie ligt aan het Rot, een zandpad dat, vanaf de kruising Bergweg met het zandpad richting de camping, het bos invoert. Na enkele honderden meters is daar een klein graslandje te vinden (waar ook de Leylijnen overheen lopen). Daarnaast moet de uitkijktoren een plek krijgen, over het zandpad heen gebouwd.

Urgentie
De wijziging van het bestemmingsplan is in procedure. Binnenkort hoopt de werkgroep de bouwvergunning te krijgen. De toren wordt zo’n 16,5 meter hoog en biedt zo meteen (met name) een prachtig uitzicht over het circuit en de Sallandse Heuvelrug. Het gaat om een stalen constructie die bekleed zal worden met houten delen (waarop de namen komen). De gemeente verwachtte eerder nog extra parkeerplekken nodig te hebben, maar op basis van gegevens van de uitkijktoren bij Dalfsen concludeert Arend-Jan dat die niet nodig zijn. “Wel gaan we de parkeerplekken op de dagcamping, zo’n vierhonderd meter van de uitkijktoren, duidelijker aangeven. Het definitieve groene licht is er nog niet, maar de urgentie is nu wel zo groot, dat we ons nu richten op het dichten van het financiële gat. Een verdienmodel is er niet echt. We kunnen moeilijk entree gaan vragen voor de toren. Maar we denken wel aan speciale arrangementen met de andere deelnemers van het Toeristisch Platform, waarin dan ook een bezoekje aan de toren is opgenomen. Daarvoor zouden we dan een kleine bijdrage kunnen vragen.”

Opgave voor naamsvermelding kan door een e-mail te versturen aan Martin Dijkman: info@klompen.nl), onder vermelding van de persoonlijke gegevens, de gewenste tekst, het e-mailadres en telefoonnummer. Als onderwerp van de email graag aangeven: Naam op de uitkijktoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.