stoppelkaters en voedselbank niet samen op mbi

“Misschien voor velen onverwachts en teleurstellend, maar dit biedt ook nieuwe kansen. De bouw gaat zeker door”, zo vertelde voorzitter Roy Schulten tijdens de algemene ledenvergadering van de Raalter carnavalsvereniging in de Zwaan.

Andere betrokken partijen zoals de HMO (Herstructureringsmaatschappij Overijssel die het oude MBI-terrein nieuwe impulsen geeft) en de gemeente Raalte zijn geïnformeerd over de breuk.

De Stöppelkaters zijn al enkele jaren druk bezig met het zoeken naar een nieuw onderkomen als vervanging van de verouderde huisvesting nabij het station. De Voedselbank Raalte is sinds de start gehuisvest in bedrijvencentrum de Boei 10 op bedrijventerrein de Zegge. De daar beschikbare ruimte is door de groeiende vraag naar voedselpakketten aan de kleine kant.

Het plan om op het MBI-terrein een heel nieuw onderkomen te bouwen, waarbij de carnavalsvereniging een deel daarvan aan de voedselbank gaat verhuren, werd vorig jaar gepresenteerd. Daarbij speelde wethouder Wout Wagenmans een stimulerende rol. “Wagenmans zei enkele jaren geleden al, toen we nog een onderkomen zochten, dat hij graag zag dat we dat in combinatie met de Stöppelkaters gingen doen. Wij hadden daar zelf niet eens aan gedacht”, zo vertelde voorzitter Frans Rouwenhoff van de Voedselbank (en oud-prins van de carnavalsvereniging), destijds.

Plan B
De gesprekken afgelopen jaar hebben nu dus geen resultaat opgeleverd en zijn afgebroken. Voorzitter Schulten vindt dat de Stöppelkaters weinig of niets te verwijten is. “We hebben er steeds naar gestreefd om hand in hand samen dit maatschappelijk belangrijke project te realiseren. Afgelopen week vroegen we om duidelijkheid, waarna de Voedselbank liet weten dat het wat hen betreft niet door ging.” In een mail aan de eigen vrijwilligers spreekt de voedselbank zelf over ‘een opgelegd ultimatum dat naar onze mening niet tot een vruchtbare voorzetting van de samenwerking leidt’. De carnavalsvereniging gaat nu over tot ‘plan B’. “De bouw gaat door. Nu we dit op eigen kracht moeten doen, kan dat ook voordelen bieden. Zo hoeven we geen extra zware vloeren, dikke isolatie en extra stroomvoorzieningen aan te leggen voor de Voedselbank. Het gebouw kan nu ook iets kleiner worden met een spant minder. Wel worden de gemaakte bouwtekeningen gebruikt. We schatten in dat daardoor de bouwkosten met 10 tot 20 procent omlaag kunnen” zo denkt voorzitter Schulten.

Positief
Bij de presentatie van de bouwplannen vorig jaar ging het om een oppervlakte van 1000 vierkante meter. Daarvan was zo’n 300 meter (afgescheiden en met eigen ingang) bedoeld voor verhuur naar de Voedselbank. In de rest van het gebouw komen oefen-, werk- en vergaderruimtes voor de vele vrijwilligers, commissies, wagenbouwers en dansgroepen van de Stöppelkaters. Het hele terrein is 2.500 vierkante meter groot. De totale bouwkosten werden toen op rond 375.000 euro geschat (excl. BTW maar dat geld kunnen verenigingen terug krijgen). Daarvan betalen de Stöppelkaters minimaal een ton uit een eigen spaarpotje dat afgelopen jaren is opgebouwd voor de nieuwe huisvesting. Ook de boekhouding van de afgelopen jaren geeft een positief beeld. Stichting Stöppelhaene, die veel met de Stöppelkaters samenwerkt, verstrekt een renteloze lening van een halve ton en het bestuur van de carnavalsvereniging overlegt nu met kapitaalkrachtige leden over een lening tegen gunstige voorwaarden.

Komende weken wordt dit alles verder financieel doorberekend. “Maar wat mij betreft kan bouwbedrijf Gebroeders Meijer morgen al beginnen met de aanleg van de fundering”, zo maakte Schulten duidelijk. De kleine honderd aanwezige leden in de Zwaan reageerden teleurgesteld, maar steunen het bestuur in de keuze om nu op eigen kracht te gaan bouwen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.