Smakelijk eerste ‘Nederlands schoolontbijt’ in Lemelerveld

LEMELERVELD – Absoluut geen lange neus naar het Nationaal Schoolontbijt, maar het is belangrijk dat er ook aandacht is voor het voedsel dat Nederlandse boeren en boerinnen maken. Annemarie Noordman windt er vrijdagochtend geen doekjes om. Op varkenshouderij de Varkenshoff in Lemelerveld is zij de enthousiaste gastvrouw voor de 29 kinderen van groep 7 van de H. Hartschool die meedoen aan het allereerste ‘Nederlands schoolontbijt’.

“Het is best belangrijk dat jullie, maar vooral ook jullie ouders, goed op de etiketten van levensmiddelen kijken. Uit welk land komt ons voedsel eigenlijk? Want dat is belangrijk als wij hier in Nederland onze eigen boeren willen houden.”
Het ontbijt in de speciale vergaderruimte van de Varkenshoff, met uitzicht op net geboren biggetjes, is een mooie weerspiegeling van regionale en landelijke producenten. Vooral Salland en het Vechtdal leveren veel producten. Er is zuivel van Puur Vechtdal uit Ommen, kaas van Heileuver Kaasboerderij uit Damsholte, Ernie van der Kolk uit Dalfsen zorgt voor fruit en jam, Jolanda Kieftenbeld uit Haarle leverde de eieren voor de pannenkoeken, bakker Van der Most uit Lemelerveld bakte het brood. Annemarie zelf zorgde voor de vleeswaren.
CDA-Tweede Kamerlid Maurits von Martels uit Dalfsen is ook een kijkje komen nemen en mag meteen aanschuiven; “Hij heeft toch niet zo’n dikke kont, die kan er wel tussen”, merkt Annemarie vrolijk op. Von Martels deed eerder in de week op een school in Den Haag al mee aan het Nationaal Schoolontbijt. Dat was niet helemaal tot zijn genoegen, zo liet hij op Twitter weten; ‘Maar wat staat er tegenwoordig op tafel? In ieder geval geen #ham #roomboter en #eieren! Wel #jam #cruesli #muesli. Verbazing alom!’ De ontbijttafel in de Varkenshoff met zuivel, boter, vleeswaren en snoeptomaatjes bevalt hem duidelijk een stuk beter.
Het ontbijt in Lemelerveld, vooraf gegaan en gevolgd door een schoolproject over de landbouw, kwam voort uit een samenwerking van Team Agro NL, Salland Boert en Eet Bewust (en de jonge tegenhanger in het Vechtdal) en de pluimveehoudsters van Mmmeggies. “We hopen dat dit volgend jaar in andere regio’s ook opgepakt wordt. We kregen al telefoontjes van enthousiaste boeren en boerinnen toen die hiervan hoorden”, zo vertelt een tevreden Caroline van der Plas van Team Agro NL.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.