raalte on ice wegens groot succes geprolongeerd

Eigenlijk hebben ze alleen maar goede, positieve reacties van scholen, schaatsers, gemeente en sponsors gehad. Roné van der Vliet, Raymond Rienties en Marc Roescher, die samen met Martijn ter Haar, Wilfried Holtkuile, Miriam Poppe, Frank Elders en Brian Poppe het achtkoppige bestuur vormen, kunnen alleen maar tevreden zijn over de allereerste Raalte on Ice een klein jaar geleden. “Onze keuze voor een dak was qua sfeer een goede en door de enorme sneeuwval achteraf bekeken ook een uitstekende keuze. Al hebben we flink wat sneeuw van het dak moeten schuiven, zoveel kwam er in enkele dagen naar beneden”, zo zegt het drietal terugblikkend.

“Mooi was ook hoe een vrijwilliger als Jan Holterman spontaan aanbood om de jeugd schaatsles te geven. Jan hebben we dus nu weer gevraagd”, zo vertelt Roné. Ook de leden (en veel echtgenotes) van mannenkoor de Roalter Jongs die de bezetting van de entree en schaatsenverhuur voor hun rekening nemen, zijn dit jaar weer van de partij. “Dat is een hele klus. Elke werkdag moet je van ’s morgens negen uur tot ’s avonds een uur of tien bezetting hebben, vier weken lang, steeds minimaal twee of drie mensen. Alleen op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is de baan gesloten. De Roalter Jongs hebben dat de vorige keer in ruil voor een bijdrage aan hun verenigingskas geweldig gedaan.”

IJscafé
Enkele zaken zijn door de ervaringen wat aangepast. Meest opvallende wijziging is dat de entree van het ijscafé aan de kant van de Plas komt en het café door grote ramen een veel opener karakter krijgt. “In combinatie met de verlichte bomen en de warenmarkt op vrijdag en zaterdag rekenen we op nog meer sfeer en gezelligheid”, zo licht Raymond Rienties toe. “Bedrijven, verenigingen of instellingen die op deze speciale plek tijdens de feestdagen hun oudejaars- of nieuwjaarsborrel willen organiseren zijn dan van harte welkom. Even Brian contacten is genoeg.”

Ook het oppervlakte van de ijspiste is dit jaar wat groter. “Omdat het kon, de loopruimte aan de kant van de Hema was vorig jaar iets te ruim, dat hebben we nu aangepast”, vertelt Roné.

Niet veranderd is de mogelijkheid om de hele periode thuis mee te kijken naar wat er allemaal op de ijsbaan gebeurt. Marc: “Erik Beekman verzorgt 24/7 een livestream via onze site. Vorig jaar hadden we duizenden unieke bezoekers. Tot zelfs een oma toe die in Spanje haar kleinkinderen in Raalte zag schaatsen.”

Curling
De curlingcompetitie voor zowel bedrijfs- als vrienden- en familieteams, vorig jaar gewonnen door het team van de gemeente Raalte, wordt qua deelname-capaciteit uitgebreid van 32 naar 48 teams. Raymond: “En elk team speelt nu twee avonden in de twee weken voor de kerst. Op die avond spelen ze dan drie wedstrijden. Mirjam en Emily Poppe gaan dat als scheidsrechters weer in goede banen leiden. De deelnamekosten zijn iets lager dan vorig jaar, 295 euro exclusief BTW. De eerste mail is net de deur uit gegaan en aanmelden kan vanaf nu. We gaan ervan uit dat we die 48 teams halen. Dat is ook belangrijk omdat we door deze curlingcompetitie de begroting sluitend kunnen krijgen. Ook de sponsors van vorig jaar helpen ons allemaal weer, aangevuld met nieuwe bedrijven, zowel financieel als door het leveren van diensten of materiaal.”

Ook worden in de twee weken voor kerst overdag weer honderden leerlingen van het basis- en speciaal onderwijs uit de hele gemeente verwacht. Roné: “Vorig jaar zaten we die twee schoolweken helemaal volgeboekt. Daarom beginnen we nu elke morgen al om 9 uur in plaats van tien uur. Elke dag hebben we drie blokken beschikbaar voor steeds maximaal zestig kinderen. De scholen hebben of krijgen een mail en kunnen dan een tijd reserveren. De kosten vallen mee, ook al omdat de gemeente Raalte een bijdrage levert.”

IJsmeesters
“Het is wel belangrijk om te melden dat je niet met eigen schaatsen op de baan kunt. Je moet echt speciale schaatsen ter plaatse huren bij de mensen van de Roalter Jongs. Eigen kunstschaatsen of stalen noren zouden het ijs door die punten gewoon te veel beschadigen. Alleen Jan Holterman mag les komen geven en dat op zijn eigen schaatsen doen”, zo vult Marc aan.

Drie ijsmeesters, Jan Bolink, Jack van Honschoten en Jan Bouwmeester, zijn inmiddels al op training naar Soest (UT) gestuurd waar het bedrijf gevestigd is dat rond de kersttijd tientallen ijsbanen in heel Nederland verhuurt. “Daar leren ze samen met andere ijsmeesters uit het hele land hoe je de baan mooi glad krijgt en hoe je een eventueel gaatje dicht. Dat wordt nogal eens onderschat, het is veel meer dan even het ijs schaven”, zo heeft Marc met eigen ogen gezien. Samen met Roné heeft hij vorig jaar op de baan geschaatst, maar Raymond (nog) niet. “Ze hadden toen mijn maat 47 niet”, heeft hij als excuus. “Daar gaan we dus dit jaar voor zorgen, staat genoteerd,” krijgt hij direct als antwoord.

Meer informatie: staging2.raalteonice.nl

 

1 REACTIE

  1. Hartstikke leuk zo’n ijsbaan in Raalte, maar ik was tot vanmiddag een tijd niet in Nijverdal geweest. Nou, daar weten ze hoe je een ijsbaan gezellig moet maken! Om te beginnen geen lelijke overkapping. Ze snappen daar dat kinderen ook heus wel schaatsen als het regent. Maakt kinderen niks uit. Verder mooie sfeervolle bruin beige tarp-tipi achtige tenten (denk aan r&b chill tenten, kijk maar eens op fb) en niet een stoppelhaene feesttent. Het was er daarom gezellig druk, en dit op een rustig moment! Ook nog mooie houten kraampjes en het totaal is echt mooi(voor een nep ijsbaan dan..). Gewoon gezellig om langs te lopen of even snel een gluhweintje te drinken. Dat doe je in die stoppelhaene tent hier echt niet zo snel. Ik had gehoopt dat ze hier in Raalte na vorig jaar geevalueerd te hebben ook wel een en ander zouden aanpassen. Nou, behalve de entree en koelapparaten aan de andere kant van de tent is er niks gebeurd, maar het gaat om de knikkers en het was succesvol vorig jaar. Maar het was voor mij een aangename verrassing in Nijverdal. Smaken verschillen, maar wat mij betreft volgend jaar een kopie van Nijverdal (beter goed gejat dan slecht bedacht).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.